Οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα

Οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα Facebook Twitter
0

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φανερώνει ότι οι εκστρατείες και οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν αρκούν για να σταματήσουν όλοι οι καπνιστές το κάπνισμα, αφού 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να καπνίζουν και από αυτούς, 9 στους 10 θα συνεχίσουν να καπνίζουν, είτε γιατί δεν επιθυμούν να το διακόψουν είτε γιατί δεν το καταφέρνουν.

Συνεπώς πέρα από τα αντικαπνιστικά μέτρα, απαιτούνται πρόσθετα «εργαλεία» προκειμένου να χαραχθούν στα κράτη εκείνες οι πολιτικές υγείας που θα διαφυλάξουν την υγεία των πολιτών και ταυτόχρονα θα περιορίσουν τις υπέρογκες δαπάνες υγείας, που προκαλούν τα σχετιζόμενα με το κάπνισμα νοσήματα και οι οποίες αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος του 80% των παγκόσμιων δαπανών υγείας.


Κι αυτό γιατί το 80% των δαπανών για την περίθαλψη απορροφάται διεθνώς από τα χρόνια νοσήματα που έρχονται με την ηλικία και το τσιγάρο αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τα περισσότερα από αυτά, αν όχι για όλα. Πιο επικίνδυνο είναι το κάπνισμα για τη εκδήλωση όλων των καρκίνων –με τη πατρίδα μας να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα και στην ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ουροθηλιακού καρκίνου, (της ουροδόχου κύστης) λόγω του τσιγάρου-ενώ το κάπνισμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παράλληλα, η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε την επικινδυνότητα των συνεπειών του καπνίσματος, αφού όλοι οι άνθρωποι που είναι χρόνιοι καπνιστές έχουν μεγάλη ευαλωτότητα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κι εφόσον γίνουν ασθενείς με Covid 19, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και να πεθάνουν.


Μετά από 10 χρόνια ερευνών πάνω στα εναλλακτικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού- που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό (όπως τα παραδοσιακά τσιγάρα), με συνέπεια να εκθέτουν τον οργανισμό των καπνιστών σε μειωμένη έκλυση τοξικών ουσιών- και την κατάθεση μελέτης το 2016 στον FDA μελέτης έκτασης 1,5 εκατομμυρίων σελίδων από την PMI, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε την 1η παγκόσμια αδειοδότηση για καπνικό προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου.

Ο όρος «μειωμένου κινδύνου» συνεπάγεται παραδοχή του γεγονότος πως υπάρχει μειωμένη έκλυση τοξικών ουσιών για τον χρήστη. Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά ευρήματα, το όφελος για την υγεία των αμετανόητων καπνιστών προκύπτει μόνο από την πλήρη μεταστροφή σε θερμαινόμενο καπνικό προϊόν και όχι από διπλή χρήση (δηλαδή και χρήση παραδοσιακού τσιγάρου), όπως τονίζει η Δρ. Moira Gilchrist, Επιστημονική υπεύθυνη της PMI.


Ήδη παγκοσμίως 11 εκατομμύρια καπνιστές έχουν κάνει πλήρη μεταστροφή σε θερμαινόμενο προϊόν καπνού ενώ ο στόχος είναι τα 40 εκατομμύρια καπνιστές μέχρι το 2025, δηλαδή 4 φορές τον αριθμό που έχει ήδη καταγραφεί. Διεθνώς η χώρα με την καλύτερη επίδοση στην εγκατάλειψη του παραδοσιακού τσιγάρου είναι η Ιαπωνία με το 18% των καπνιστών να έχει κάνει πλήρη μεταστροφή στο καπνικό προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου-σύμφωνα με την σφραγίδα του FDA -ενώ στην Ευρώπη καλή επίδοση έχει η πατρίδα μας που παραμένει ταυτόχρονα και χώρα των θεριακλήδων.

Ο FDA είναι ο αυστηρότερος εγκριτικός οργανισμός και δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκε 4 χρόνια ενδελεχών ερευνών και 3 χρόνια ανοιχτής διαβούλευσης με Ανεξάρτητους Οργανισμούς και φορείς προκειμένου να εκδώσει την απόφαση-ορόσημο.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οξεία Ηπατίτιδα: Τα πιθανά αίτια, η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς.

Δημ. Παρασκευής / Οξεία ηπατίτιδα: Η συσχέτιση με τον κορωνοϊό και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Μιλά στη LiFO ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
thalia mavros

Netflix / Thalia Mavros: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας»

Η Thalia Mavros, executive producer της φεμινιστικής επιτυχίας του Netflix «The principles of pleasure», μιλά στη LiFO για την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα δικαιώματα των γυναικών που βάλλονται ανά τον κόσμο και τις αιτίες της μανίας για τον έλεγχο του γυναικείου σώματος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ