Ο καφές μπορεί να "χακαριστεί" ώστε να αποδώσει ακόμη πιο πολύ

Ο καφές μπορεί να "χακαριστεί" ώστε να αποδώσει ακόμη πιο πολύ Facebook Twitter
0

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στα στοιχεία του http://qz.com/.

Ο καφές μπορεί να "χακαριστεί" ώστε να αποδώσει ακόμη πιο πολύ Facebook Twitter

Όλοι γνωρίζουν τα θετικά που προσφέρει ο καφές στην υγεία, αφού βοηθάει το κεφάλι να "καθαρίσει", βελτιώνει τη συγκέντρωση μας και δίνει ενέργεια στον οργανισμό. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν και τα αρνητικά του. Βασικός παράγοντας των προβλημάτων αϋπνίας θεωρείται σύμφωνα με έρευνες ο καφές ενώ αν έχετε προβλήματα ύπνου σε συνδυασμό με υπερβολικό στρες, τότε ίσως και εδώ η κρύβεται η καθημερινή συνήθεια κατανάλωσής του.

Αποτελέσματα που έγιναν γνωστά από το DSMV, της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Έκδοσης κατατάσσουν την υπερβολική κατανάλωση καφέ στους παράγοντες που προκαλούν δυσλειτουργίες που σχετίζονται με προβλήματα πνευματικής υγείας, όπως ακριβώς και η κατανάλωση αλκοόλ. Όσοι πίνουν συχνά καφέ και ιδιαίτερα κάθε μέρα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε περίπτωση που δεν καταναλώσουν την ημερήσια κούπα τους και καταλήγουν στην κατηγορία των ανθρώπων που γκρινιάζουν: «Θέλω καφέ, αλλιώς δεν μπορώ να σκεφτώ».

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να απολαύσετε τον καφέ σας και τα οφέλη του με έναν πολύ απλό τρόπο... χακάροντάς τον. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, έτσι θα μπορείτε να απολαύσετε μόνο όση καφεϊνη χρειάζεστε.

Η καφεΐνη είναι το βασικό συστατικό του καφέ που είναι υπεύθυνο για την πνευματική ενίσχυση και διαύγεια. Η διεγερτική επίδραση της καφεΐνης προέρχεται από τη δράση της στον ανταγωνιστικό υποδοχέα αδενοσίνης και στον αδένα της υπόφυσης εκκρίνοντας ορμόνες που ενισχύουν την απελευθέρωση περισσότερης αδρεναλίνης. Η καφεΐνη αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου αλλά παράλληλα μπλοκάρει και τη δράση της αδενοσίνης, κάνοντας τους νευροδιαβιβαστές να "τρελαίνονται".

Παρόλα αυτά, η δράση της ουσίας είναι προσωρινή και σταδιακά, όσο το σώμα την αποβάλλει μέσω των μηχανισμών του, μειώνεται και η επίδοση που σας χαρίζει. Εάν κάποιος είναι 'εθισμένος' στον καφέ σίγουρα σταδιακά θα αρχίσει να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε λήθαργο και πως χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του. Βέβαια, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα του καφέ που έχει συνηθίσει να πίνει. Έτσι, όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ έρχονται αντιμέτωποι με αυτά τα συμπτώματα πολύ γρήγορα μέσα στην ημέρα.

Το "χακάρισμα" του καφέ σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη 'μισή ζωή' της καφεϊνης. Ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, την κατανάλωση εθιστικών ουσιών (όπως το κάπνισμα), η ποσότητα του καφέ που απομακρύνεται από το σώμα ποικίλλει. Βιολόγοι υπολογίζουν πως η μισή ζωή της καφεΐνης –δηλαδή, ο χρόνος που απαιτείται για να απομακρυνθεί τουλάχιστον η μισή ποσότητα της- για έναν υγιή ενήλικα υπολογίζεται γύρω στις 6 ώρες.

Σύμφωνα με το qz.com ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει μια κούπα καφέ κάθε 48 ώρες ώστε να "πιάσει το κόλπο". Μια τυπική κούπα καφέ περιλαμβάνει 80Mg καφεϊνης, η οποία για κάποιον μη εθισμένο θα ήταν αρκετή ώστε να οδηγήσει σε πνευματική εγρήγορση. Αρκεί, για παράδειγμα, και ένας διπλός εσπρέσο. Ο νόμος για τη μισή ζωή του καφέ θα δράσει στον οργανισμό μέσα σε 48 ώρες. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ