LIVE!

Κρυοσυντήρηση ωαρίων και υποβοηθούμενη γονιμοποίηση: Μια μαρτυρία και μερικές προκλήσεις

Κρυοσυντήρηση ωαρίων και υποβοηθούμενη γονιμοποίηση: Μια μαρτυρία και μερικές προκλήσεις Facebook Twitter
Κάθε γυναίκα μπορεί να κρυοσυντηρήσει τα ωάριά της, με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει το κόστος των φαρμάκων για τη διαδικασία και για κοινωνικούς λόγους, όχι μόνο για ιατρικούς.
0

Η ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ 42 ΧΡΟΝΩΝ. Όταν τον Ιούνιο του 2021 η αδελφή της διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών και η χειρουργική αφαίρεσή τους ήταν μονόδρομος, εκείνη αποφάσισε, όπως λέει, να προλάβει την όποια κληρονομικότητα και να προχωρήσει στη διαδικασία κρυοσυντήρησης των ωαρίων της.

«Ήθελα μία από τις δυο μας να έχει την ευκαιρία να κρατήσει ένα παιδί στην αγκαλιά της και να είναι και των δυο μας. Τα χρόνια είχαν περάσει, καμία από τις δύο δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια σχέση που θα εγγυόταν έναν ευτυχισμένο γάμο και ίσως ένα παιδί στο μέλλον, οπότε με κάποιον τρόπο έτρεξα σαν για να προλάβω τον χρόνο και την κληρονομικότητα, καθώς το ιστορικό και της μητέρας και της γιαγιάς μας δεν ήταν σπουδαίο ακριβώς», εξηγεί και συνεχίζει: «Η ωοληψία ήταν ανώδυνη, σαν οποιαδήποτε άλλη ιατρική διαδικασία που γίνεται με μέθη. Το δύσκολο ήταν με τις ενέσεις θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) που δυστυχώς πρέπει να τις κάνεις μόνη σου περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα και εκεί, αν εργάζεσαι, υπάρχει πρόβλημα. Εγώ προτίμησα να πάρω άδεια, προκειμένου να είμαι ήρεμη και να μην υπάρχει άγχος αναφορικά με το πού και το πότε θα κάνω την ένεση», λέει η Χαρά.  

Η θυλακιοτρόπος πρακτικά είναι η ορμόνη που χορηγείται προκειμένου να διεγερθεί η παραγωγή οιστραδιόλης από το ωοθυλάκιο, βοηθώντας την περαιτέρω ανάπτυξή του. Στόχος είναι η παραγωγή όσο το δυνατό περισσότερων ωαρίων, όταν έρθει η στιγμή της ωοληψίας. 

«Τώρα θα εξαντλήσω τις προσπάθειες να γίνω μητέρα με φυσιολογικό τρόπο. Έχω θέσει στον εαυτό μου το όριο των 45 ετών. Είναι ανακουφιστικό να γνωρίζω ότι η κρυοσυντήρηση μού δίνει μια σημαντική πίστωση χρόνου». 

Αλήθεια, πόσο κοστίζει όλο αυτό; Σύμφωνα με τη Χαρά, ο πρώτος κύκλος της προσπάθειας κρυοσυντήρησης των ωαρίων της, μαζί με διάφορες αναγκαίες εξετάσεις και άλλα που προκύπτουν από μέρα σε μέρα, στοίχισε γύρω στα 2.000 ευρώ, αλλά, όπως εξηγεί, ήταν κάτι που καλύφθηκε από την ασφάλειά της. 

Επ’ αυτού, η χειρουργός μαιευτήρας-γυναικολόγος, Στυλιανή Ροΐδη, διευκρινίζει ότι «κάθε γυναίκα μπορεί να κρυοσυντηρήσει τα ωάριά της, με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει το κόστος των φαρμάκων για τη διαδικασία και για κοινωνικούς λόγους, όχι μόνο για ιατρικούς. Συνεπώς οι γυναίκες μπορούν πλέον να διατηρήσουν τα ωάριά τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν». 

Για την κ. Ροΐδη είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι τώρα πια «δεν απαιτείται η συναίνεση του συζύγου ούτε για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί, αλλά και στην περίπτωση διαζυγίου η γυναίκα αυτή μπορεί να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων».

Βέβαια, η εμπειρία γυναικών όπως η Χαρά αποκαλύπτει το ότι σε κάποιες χώρες έχουν κάνει κι άλλα βήματα σε ό,τι αφορά την ενθάρρυνση κρυοσυντήρησης ωαρίων.

«Απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω και από κάποιες έρευνες που έκανα πριν μπω σ’ αυτήν τη διαδικασία, στην Κύπρο υπάρχει και κάποια επιδότηση σε περίπτωση που αποφασίσεις να το κάνεις. Εδώ, και στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον, έπαιξε μεγάλο ρόλο η δικτύωση του γιατρού που παρακολουθεί τη διαδικασία και οι σφαιρικές γνώσεις του γι’ αυτό που πήγαινα να κάνω».

Όμως, τι ακριβώς συμβαίνει με τα ωάρια; Σύμφωνα με τη διεθνή ιατρική πρακτική, τα ωάρια τοποθετούνται σε αντιψυκτικό υψηλής συγκέντρωσης (DMSO and ethylene glycol) για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια καταψύχονται ταχέως. Ο γρήγορος ρυθμός ψύξης μειώνει σημαντικά τη δημιουργία κρυστάλλων. Το νερό στο εσωτερικό των κυττάρων παγώνει ακαριαία και δεν υπάρχει χρόνος για τον σχηματισμό κρυστάλλων, οι οποίοι ενδεχομένως να προκαλούσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές στα ωάρια. Μετά την υαλοποίησή τους (vitrification) τα ωάρια και τα έμβρυα φυλάσσονται σε δοχεία υγρού αζώτου μέχρι τη στιγμή που θα αποψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν. Επιπλέον, η υαλοποίηση προσφέρει και απόλυτη ασφάλεια στα ευαίσθητα αυτά κύτταρα από ιούς και ασθένειες, αλλά και τη σιγουριά της βιωσιμότητάς τους έως τη στιγμή της απόψυξής τους.

Και τώρα τι; «Τώρα θα εξαντλήσω τις προσπάθειες να γίνω μητέρα με φυσιολογικό τρόπο. Έχω θέσει στον εαυτό μου το όριο των 45 ετών. Είναι ανακουφιστικό να γνωρίζω ότι η κρυοσυντήρηση μού δίνει μια σημαντική πίστωση χρόνου», εξηγεί η ίδια.

Για πόσο καιρό όμως φυλάσσονται τα ωάρια; Βάσει της κείμενης νομοθεσίας, τα δέκα χρόνια είναι το όριο. «Όταν ψαχνόμουν και ρωτούσα, μου εξήγησαν ότι πρόκειται για όριο που θεσπίστηκε παλιότερα και ότι αν, ας πούμε, κάποια τα χρειαστεί στα έντεκα ή στα δώδεκα χρόνια, δεν θα έχει επέλθει κάποια αλλοίωση. Ωστόσο, μετά είναι νομικό το ζήτημα. Φυσικά, έχεις την επιλογή, αν δεν τα χρησιμοποιήσεις, να τα προσφέρεις στην έρευνα». 

Μας διαφεύγει κάτι αναφορικά με τις μεθόδους γονιμότητας, νέες και παλιές; Σύμφωνα με την κ. Ροΐδη, ένα δεδομένο που συνήθως ξεχνάμε είναι ότι «η ηλικία για τις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αυξήθηκε από τα 50 έτη στα 54». Όπως εξηγεί, «μια γυναίκα, όταν επισκέπτεται τον γυναικολόγο για να ζητήσει βοήθεια σε θέματα γονιμότητας, συνήθως είναι ήδη εξαντλημένη», ειδικά όταν η κουβέντα φτάνει πια στην επιλογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

«Εξαντλημένη ψυχολογικά από τις δικές της προσπάθειες για φυσική σύλληψη αλλά και σωματικά απ’ όλες τις εξετάσεις που της έχουν ζητηθεί για να διαγνωσθεί ο λόγος της υπογονιμότητάς της. Για τον γυναικολόγο η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι προσδοκίες της γυναίκας. Τα στατιστικά δεν είναι υπέρ του γιατρού στο IVF, ειδικά όταν περιπλέκεται η αυξημένη ηλικία ή κάποια παθολογία της γυναίκας. Ο γιατρός πρέπει να διαγνώσει, να θεραπεύσει και να στηρίξει τη γυναίκα σε όλη τη διαδικασία».
Κάτι που δεν συζητάμε συχνά και το θίγει η κ. Ροΐδη είναι οι προσδοκίες των γυναικών τόσο από τους/τις γυναικολόγους όσο και από τον ίδιο τους τον εαυτό. 

«Ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να μετατρέψει τον/τη γιατρό σε θεό/-ά, ένα αρνητικό σε έναν αποτυχημένο στον τομέα του. Ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση για τη γυναίκα είναι ο εαυτός της. Να αποδεχτεί τη διαδικασία ως μια ευκαιρία να πετύχει την επιθυμία της και όχι ως αποτυχία δική της ή του συντρόφου της. Οι εξωγενείς ορμόνες θα επιδεινώσουν την κούρασή της και το ταξίδι της εξωσωματικής μόνο στρωμένο με ροδοπέταλα δεν θα είναι. Αξίζει όμως; Κάθε γυναίκα πρέπει να ξέρει τι ισχύει για τον εαυτό της και όταν είναι οπλισμένη και σίγουρη γι’ αυτό, τότε να το τολμήσει».

Υγεία & Σώμα
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM