Η τηλεόραση μετά τη δουλειά, μας κάνει να αισθανόμαστε αποτυχημένοι

Η τηλεόραση μετά τη δουλειά, μας κάνει να αισθανόμαστε αποτυχημένοι Facebook Twitter
Στην εποχή των smartphones και των κινητών με πρόσβαση στο διαδίκτυο, η πανταχού παρούσα διαθεσιμότητα της επικοινωνίας συχνά φαίνεται να είναι ένα βάρος και ένας στρεσογόνος παράγοντας και όχι ένα μέσο για χαλάρωση
1

Είχατε καλές προθέσεις όταν γυρίσατε στο σπίτι από τη δουλειά. Σκεφτήκατε να πάτε γυμναστήριο, να καλέσετε έναν φίλο ή να τελειώσετε επιτέλους μια δουλειά που αναβάλατε για καιρό.

Ωστόσο μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο καταλήξατε στον καναπέ κάνοντας ζάπιγκ στην τηλεόραση.

Εάν αισθάνεστε άσχημα γι 'αυτό, δεν είστε οι μόνοι. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το να παρακολουθείτε τηλεόραση στο τέλος μια κουραστικής μέρας, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ενοχές και να νιώσετε αποτυχημένοι.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Επικοινωνίας», διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν έντονο άγχος μετά τη δουλειά δεν κατάφερναν να χαλαρώσουν όταν έβλεπαν τηλεόραση ή όταν έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή.

Αντ 'αυτού είχαν υψηλά επίπεδα ενοχής και αίσθημα αποτυχίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg Mainz της Γερμανίας και το Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, ζήτησαν σε 471 συμμετέχοντες στη μελέτη να αναλύσουν πώς αισθάνθηκαν όταν προσπάθησαν να χαλαρώσουν με τηλεόραση ή υπολογιστή μετά τη δουλειά ή το σχολείο.

Διαπίστωσαν ότι όσοι ένιωθαν ιδιαίτερα κουρασμένοι ήταν όσοι έβλεπαν τηλεόραση ή έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή αντί να κάνουν πιο σημαντικά πράγματα.

Αυτό τους οδήγησε στο αίσθημα ενοχής, η οποία με τη σειρά τους έκανε να νιώθουν λιγότερο ξεκούραστοι.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση των της τηλεόρασης ή του υπολογιστή βοήθησε τους συμμετέχοντες να χαλαρώσουν και να ξεχαστούν από το άγχος της δουλειάς.

Η πιο πρόσφατη μελέτη όμως, επισημαίνει το παράδοξο της χρήσης διαφόρων ηλεκτρονικών μέσων για χαλάρωση μετά από μια αγχωτική ημέρα, αφού οι συμμετέχοντες μπορεί να ξεκουράζονταν, ωστόσο ένιωθαν ότι είχαν αποτύχει να ασκήσουν αυτοέλεγχο.

Ο Δρ Leonard Reinecke, από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg Mainz ο οποίος συνέγραψε την έκθεση, δήλωσε: «Αρχίζουμε να κατανοούμε καλύτερα ότι η χρήση των media μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους που ευημερούν, αφού μέσω αυτών, χαλαρώνουν. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια βαθύτερη κατανόηση αυτού του γεγονότος. Αποδεικνύει ότι στην πραγματική ζωή, η σχέση μεταξύ της χρήσης των media και της καλής ζωής, είναι πολύπλοκη και ότι η χρήση αυτών των μέσων, μπορεί να συγκρούεται με άλλα, λιγότερο ευχάριστα, αλλά πιο σημαντικά πράγματα και στόχους στην καθημερινή ζωή.»

«Αρχίζουμε να εξετάσουμε τη χρήση των μέσων ενημέρωσης ως αιτία της καταστροφής. Στην εποχή των smartphones και των κινητών με πρόσβαση στο διαδίκτυο, η πανταχού παρούσα διαθεσιμότητα της επικοινωνίας συχνά φαίνεται να είναι ένα βάρος και ένας στρεσογόνος παράγοντας και όχι ένα μέσο για χαλάρωση.»

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Radio Lifo / Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

The Health Book / 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Πρόκειται για μια χημικά παρασκευασμένη κατηγορία λιπαρών που περιέχεται κατά κύριο λόγο στα υδρογονωμένα λίπη.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Μην φωνάζετε στα παιδία: Η νευροεπιστήμη δείχνει πως να μεγαλώνουν τα παιδιά στον 21ο αιώνα 

Υγεία & Σώμα / Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι κλασικές τιμωρίες με φωνές και απειλές όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ακόμη και βλαβερές για τον εγκέφαλο των ανηλίκων. Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen εξηγεί πώς να μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας στον 21ο αιώνα.
NEWSROOM
Robert Waldinger, ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία εξαρτάται από το τι μας λείπει

Υγεία & Σώμα / Ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία σου εξαρτάται από αυτό που σού λείπει

Ο διευθυντής της μελέτης Harvard Study of Adult Development, Robert Waldinger, της πιο ολοκληρωμένης έρευνας που έγινε ποτέ για το τι μας κάνει ευτυχισμένους, μιλάει για τη χαρά, τις σχέσεις και πότε επιτρέπεται να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά

Υγεία & Σώμα / Ψυχολόγος και καθηγήτρια του Χάρβαρντ Rebecca Rolland: «Mη μιλάτε έτσι στα παιδιά, τα κάνετε ρομποτάκια»

Το βιβλίο της "Η τέχνη τού να μιλάς στα παιδιά" είναι ένας οδηγός που προσφέρει τροπους για να αλλάξετε τις καθημερινές διαδικαστικές συζητήσεις, σε συζητήσεις που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς.
THE LIFO TEAM
Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς

Οπτική Γωνία / Πέρα από τα προφανή των δηλώσεων του Πνευματικού για τους καρκινοπαθείς

Ο καρκινοπαθής ή, επί το πολιτικά ορθότερο, ο «ογκολογικός ασθενής» δεν είναι απλώς ένας ασθενής σε ανάγκη – είναι μια συνθήκη: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περιπέτειά του, ακόμα κι αν το «μετά» είναι το φυσικό τέλος.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια