Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Η μυρωδιά του άντρα

 

Με ακρίβεια που εξέπληξε τους επιστήμονες, τα μπλουζάκια των αντρών ποτισμένα με το φυσικό τους άρωμα, ήταν αρκετά για να φανερώσουν την υγεία και τον χαρακτήρα τους σε μια μεικτή  ομάδα εθελοντών, που χωρίς να τους ξέρουν τους περιέγραψαν με κλειστά  μάτια! 

 

Κατά τη διάρκεια του πειράματος ζητήθηκε από τους εθελοντές να χαρακτηρίσουν τη μυρωδιά των t-shirt. Ήταν εμποτισμένα με το φυσικό άρωμα και τον ιδρώτα ανδρών τους οποίους οι  εθελοντές δεν είχαν δει ποτέ.

 

Κατ' αρχήν προσδιορίστηκε ότι άτακτοι και αχαλίνωτοι εραστές που έφεραν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως γονόρροια, συχνά χωρίς να το ξέρουν, προδόθηκαν απ τα μπλουζάκια και την μυρωδιά τους για την μολυσματικότητά τους. Με ακρίβεια που συνέπεσε με τα  αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων, τα ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν οι εθελοντές τους προσδιόρισαν ως δυνητικά μολυσματικούς.

 

Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος του πειράματος ζητήθηκε από τους εθελοντές συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες, να "ψυχανεμιστούν" πάλι  από την αντρική μυρωδιά του t-shirt, τι τύπος άντρα είναι αυτός που το φορούσε.

 

Σε ένα άλλο, δεύτερο γκρουπ δεν μοιράστηκαν t-shirt αλλά προβλήθηκαν mini video με σκηνές από τη συμπεριφορά της ομάδας των αντρών που φόρεσαν τα t-shirt. Βίντεο χαρακτηριστικά, που υποδήλωναν το χαρακτήρα τους.

 

Η έρευνα δεν μπορεί να περιγράψει στο χαρτί πώς ακριβώς μυρίζει ο νευρωτικός, ο κυριαρχικός ή ο κοινωνικός τύπος. Είναι εντυπωσιακό όμως ότι οι άγνωστοι προς τους αξιολογούμενους για την προσωπικότητά τους άνδρες, είτε τους μύρισαν τυφλά απ' τα μπλουζάκια, είτε τους είδαν πώς συμπεριφερόταν στα βίντεο, συνέπεσαν ακριβώς στην αξιολόγηση. 

 

Η λίστα που τους κατέτασε σε

α) νευρωτικούς,

β) κυριαρχικούς (θέλω να είμαι αρχηγός)  

γ) κοινωνικούς χαρακτήρες 

ήταν ίδια ακριβώς και στα δυο γκρουπ. Οι εθελοντές σκοράρισαν, κι έπεσαν διάνα. Οι αξιολογούμενοι -που παράλληλα πέρασαν και δεξοδικά ψυχολογικά τεστ για τον χαρακτήρα τους απο ειδικούς επιστήμονες- χρειαζόταν απλώς για τον κοινό παρατηρητή, άντρα ή γυναίκα, ένα sniff. Περιττή η διαδικασία να τους γνωρίσει κανείς καλύτερα. Να δεί έστω μια σκηνή από την συμπεριφορά τους.

 

 

Η μυρωδιά του άντρα

                                                                                                                   

Το ενδιαφέρον πείραμα πραγματοποιήθηκε από Ρώσους επιστήμονες και οι συμμετέχοντες άντρες προς κατάταξη χαρακτήρα  ήταν Ρώσοι,( χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Μεσογειακοί τύποι μπορούν να μπλοφάρουν ικανότερα)

     

Οι ειδικοί ενδοκρινολόγοι εξηγούν πως σε ό,τι αφορά την υγεία και τα σεξουαλικά νοσήματα που κουβαλούν οι άνδρες, προφανώς προδίδονται από την συγκέντρωση των αντισωμάτων στον οργανισμό, που ενεργοποιούνται όταν κάποιος, π.χ, είναι φορέας γονόρροιας.

 

Σε ότι αφορά την προσωπικότητα, αντίστοιχα, και τα χούγια του καθενός  και αυτά κωδικοποιούνται, αποτυπώνονται και εκφράζονται με τη χημεία των ορμονών η οποία εκπέμπεται διαφορετικά από σώμα σε σώμα.

 

Η κυριαρχική προσωπικότητα, π.χ, κουβαλάει περισσότερη τεστοστερόνη, κωδικός που αφήνει άλλο εσάνς στον αέρα.Περισσότερο ανάγλυφα  η τεστοστερόνη ρέει στα βιολογικά υγρά και συνεπώς στα μπλουζάκια. Αλλά και στον αέρα.