Η αηδία ως μέσο προφύλαξης και αποτελεσματικότερης υγιεινής

Η αηδία ως μέσο προφύλαξης και αποτελεσματικότερης υγιεινής Facebook Twitter
Απ' ό,τι φαίνεται το ανθρώπινο είδος έχει αναπτύξει ένα ανησυχητικό αίσθημα ανοσίας σε πράγματα που πρέπει να το αηδιάζουν, αλλά τώρα πια δεν του προξενούν τίποτα απολύτως.
3

Τα βικτοριανά χρόνια το να φτερουγίζουν μύγες μέσα στα σπίτια - ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και βιοτικού επιπέδου - ήταν το σύνηθες. Υπήρχε ένα πλαίσιο αυτοπροστασίας, που ως επί το πλείστον στηριζόταν στην αηδία, και έκανε τους ανθρώπους να διώχνουν τα ενοχλητικά και επικίνδυνα έντομα από το φαγητό τους ή να δημιουργούν αυτοσχέδιες παγίδες για να τα κρατήσουν μακριά, όμως, μέχρι εκεί. Λίγο αργότερα και σύμφωνα με τις αναφορές ενός κλινικού ελεγκτή της εποχής στο Μπράιτον, ήταν σχεδόν αδύνατον να πειστούν οι κάτοικοι της περιοχής ότι οι μύγες ήταν κάτι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία τους. 

Και το επίπεδο αηδίας είχε ατονήσει. Δεν μπορούσε να χρησιμεύσει πια ως μέσο προφύλαξης. Παρά το ότι μέχρι το 1914 ο πληθυσμός ήταν ενήμερος για τις συνέπειες που η συνύπαρξη με τέτοιου είδους έντομα μπορούσε να προκαλέσει - από διάρροια έως αύξηση της παιδικής θνησιμότητας - το πρόβλημα εντοπιζόταν στο ότι οι άνθρωποι, ειδικότερα των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, δεν αηδίαζαν από την ύπαρξη τους. Ανέχονταν μύγες και λοιπά παράσιτα στο σπίτι και στον χώρο εργασίας τους, απλώς επειδή δεν υπήρχε τρόπος να πειστούν για το μέγεθος της ζημιάς που μία μύγα πάνω σε μία φέτα ψωμί μπορούσε να προκαλέσει. 

Tο ανθρώπινο είδος έχει αναπτύξει ένα ανησυχητικό αίσθημα ανοσίας σε πράγματα που πρέπει να το αηδιάζουν, αλλά τώρα πια δεν του προξενούν τίποτα απολύτως.

 

Δεν μπορείς ούτε να προσπεράσεις ούτε να μπερδέψεις μια γκριμάτσα αηδίας: εκείνο το σούφρωμα της μύτης και των χειλιών, σαν το ανθρώπινο πρόσωπο να προσπαθεί να αποβάλλει όχι μόνο μία απαίσια μυρωδιά, όπως χαρακτηριστικά παρατηρούσε ο Δαρβίνος το 1872, αλλά να απομακρύνει και την αύρα του θανάτου που αναδύεται από κάθε τι χαλασμένο, μουχλιασμένο, κάτι που έχει λήξει. Όταν μιλάμε για την αηδία, μιλάμε για ένα σπλαχνικό συναίσθημα, μία από τις βασικές κινητήριες συμπεριφορές της ανθρώπινης φύσης. Απομακρυνόμαστε από κάτι που έχει σαπίσει, κάτι που μυρίζει άσχημα για να μας προειδοποιήσει για τα δεινά που μας περιμένουν, αν δεν προσέξουμε. Η αηδία είναι φύλακας άγγελος, φύλακας προειδοποίησης. Και χρησιμοποιείται ως τέτοιος από τις οργανώσεις υγείας και πρόληψης σε όλον τον κόσμο: το 2004 η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία, για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, επέλεξε να επενδύσει σε αηδιαστικές καταχωρήσεις τσιγάρων που έσταζαν λίπος. Δυο ουσίες που πρακτικά σκοτώνουν την καρδιά μας.

Η αηδία ως μέσο προφύλαξης και αποτελεσματικότερης υγιεινής Facebook Twitter
Ενημερωτική αφίσα του 1944 από τον αμερικανικό οργανισμό δημόσιας υγείας και για την επαγρύπνηση των πολιτών περί μολυσματικών ασθενειών που μπορούν να προκληθούν από τις μύγες.

Το 2012 η Αυστραλία πήγε το όλο θέμα ακόμη πιο μακριά βγάζοντας στην αγορά πακέτα τσιγάρων με φωτογραφίες κατεστραμμένων πνευμόνων καρκινοπαθών, σε μία προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να κόψουν το κάπνισμα ή έστω να το ελαττώσουν. Και, ναι, ήταν μία κίνηση που είχε αποτέλεσμα. Μέχρι πρότινος. Και σε συγκεκριμένες χώρες (ηπείρους για την ακρίβεια). Γιατί σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας  Valerie Curtis - με μακρά εμπειρία έρευνας σε ζητήματα υγιεινής στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη -  ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε πλέον στις λάθος οσμές (και τις αηδιαστικές εικόνες) έχει αλλάξει. 

"H δυσοσμία, η βρωμιά, τα αποφάγια, το αίμα, το πύον, οι τρίχες, τα έντομα, κάποιοι δηλαδή από τους πιο σοβαρούς φορείς αηδίας, δεν μας αηδιάζουν πια. Αντιδρούμε με αποστροφή μόνο στη θέα ή την οσμή των κοπράνων κι αυτό είναι ανησυχητικό", εξηγεί η Curtis, τόσο σε άρθρα, όσο και στο βιβλίο της "Μην κοιτάς, μην αγγίζεις, μην το φας: Η επιστήμη πίσω από τη μεταστροφή μας απέναντι στην αηδία".

Με λίγα λόγια η Curtis θεωρεί ότι το ανθρώπινο είδος έχει αναπτύξει ένα ανησυχητικό αίσθημα ανοσίας σε πράγματα που πρέπει να το αηδιάζουν, αλλά τώρα πια δεν του προξενούν τίποτα απολύτως. Αυτό είναι κακό, γιατί η αηδία μας κρατά μακριά από μολύνσεις, δηλητηριάσεις, επιδημίες και οτιδήποτε θα μπορούσε να μας εκθέσει σε σοβαρούς κινδύνους.

Η αηδία ως μέσο προφύλαξης και αποτελεσματικότερης υγιεινής Facebook Twitter

Τα αισθήματα είναι το κλειδί που μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους. Δεν είναι κάτι για το οποίο εκπαιδευόμαστε, δεν είναι γνώση. Είναι έμφυτα. Η αηδία είναι το πρόδηλο, το προφανές, που εν πολλοίς προστατεύει τη δημόσια υγεία. Όταν θέλεις να αποτρέψεις ένα παιδάκι από το να πιάσει περιττώματα, δεν του φωνάζεις. Το αποτελεσματικότερο είναι αυτή η γκριμάτσα με όλα τα επιφωνήματα αηδίας μαζί", λέει η Curtis.   

Με ασθένειες που είχαν εξαλειφθείνα επανέρχονται στο προσκήνιο και με τη σοβαρή κρίση, από την οποία διέρχεται η Ευρώπη με την αναγκαστική, συχνά βίαιη μετακίνηση πληθυσμών, όλο και περισσότεροι επιδημιολόγοι αναζητούν έναν πειστικό τρόπο, προκειμένου το ανθρώπινο είδος να μάθει από την αρχή να πλένει τα χέρια του και να τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Σύμφωνα με στατιστικές και έρευνες των τελευταίων ετών, το ότι αμελούμε όλα αυτά έχει να κάνει κυρίως με την πίστη μας στο ότι επιστήμη και τεχνολογία με τα άλματα τους μπορούν να μας σώσουν απ' όλα και κυρίως απ' οτιδήποτε έχει να κάνει με ιώσεις και μικρόβια. Να, όμως, που ο Ζίκα αποδείχθηκε μια νέα ασύμμετρη απειλή, ένας νέος ολοκαίνουριος κίνδυνος με σοβαρότατες συνέπειες.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο του Guardian, αν τον 19ο αιώνα, η αηδιαστική απεικόνιση εντόμων πάνω σε φαγητό ήταν αρκετή για να αποτρέψει τους ανθρώπους, από το να θεωρούν φυσιολογικό μία μύγα μέσα στο γάλα τους, στις μέρες μας πρέπει να βρεθεί ένα πολύ πιο αποτελεσματικό μέσο για να επαναπροσδιορίσει τι είναι αηδιαστικό και τι όχι και γιατί δεν πρέπει να θεωρούμε φυσιολογική τη βρωμιά, τους τόνους σκόνης, την απλυσιά και τα ακατάστατα και πολύ βρώμικα σπίτια, μαγαζιά και υπηρεσίες με τις οποίες συναλλασσόμαστε καθημερινά σε μία ατέλειωτη ανταλλαγή μικροβίων και... κινδύνων. 

Με στοιχεία από τον Guardian 

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ