8 πράγματα που δεν ξέραμε για το φιλί

8 πράγματα που δεν ξέραμε για το φιλί Facebook Twitter
To γαλλικό φιλί κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα.
0

Τι γνωρίζουμε για το φιλί; Από το λεγόμενο πατρικό φιλί μέχρι τα ερωτικά φιλιά τι πραγματικά ξέρουμε γι' αυτή την ανθρώπινη έκφραση αγάπης, πάθους, πόθου και σίγουρου τρόπου μετάδοσης μικροβίων; Πολλά, διάφορα και όχι πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένα. Στην πραγματικότητα, όμως, το φιλί απασχολεί τους επιστήμονες, όχι μόνο ως τρόπος έκφρασης αισθημάτων, αλλά και ως μέσο που ρυθμίζει τη  χημεία μας, αλλάζει τη διάθεση μας, συντονίζει τις σχέσεις μας ή μας μαθαίνει πράγματα για την πορεία μας στον πλανήτη, όπως τα παρακάτω 8 που ακολουθούν. 

 

1. 

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο σε κάθε φιλί απελευθερώνεται τόση κορτιζόλη, όση χρειάζεται για να εξουδετερώσει το άγχος μίας ολόκληρης μέρας. Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι βάσει της έρευνας τα πρώτα φιλιά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι αυτά που καθορίζουν την πορεία του δεσμού και τη χημεία του - εκτός εισαγωγικών - καθώς και το μέλλον της σχέσης. 

 

2.

Σύμφωνα με έρευνα του Kinsey Institute, άνθρωποι που φιλιούνται συχνά, και όχι μόνο τα ζευγάρια, έχουν καλύτερες και πιο μακροχρόνιες σχέσεις. Συνεργάτες που φιλιούνται στο μάγουλο, φίλοι που ανταλλάσσουν (φιλικά) φιλιά, γονείς που φιλούν τα παιδιά τους, βάσει της έρευνας του ινστιτούτου έχουν την τάση να δημιουργούν πιο γερές, ειλικρινείς και ζεστές σχέσεις. 

 

3.

To γαλλικό φιλί κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μοιάζει παράδοξα, αλλά 10 δευτερόλεπτα γαλλικού φιλιού, είναι αρκετά - σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό site ΒιomedCentral, πριν από λίγο καιρό. Γιατί; Γιατί σ' αυτό το χρονικό διάστημα ανταλλάσσουμε περίπου 80 εκ. είδη βακτηρίων, που, όμως, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τον καλύτερο (και πιο ευχάριστο, η αλήθεια είναι) τρόπο. 

4.

Ξέρουμε να φιλάμε -και να γυρίζουμε το κεφάλι γι' αυτό - από την εποχή που είμαστε ακόμη έμβρυα.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "New Scientist", από τον Onur Güntürkün, καθηγητή βιοηθικής και ψυχολογίας, τα 2/3 των ανθρώπων, όταν φιλιούνται τείνουν να κλίνουν το κεφάλι προς τα δεξιά, κάτι που οι ερευνητές επιμένουν ότι ως ενστικτώδη κίνηση τη διαμορφώνουν από τον καιρό που βρίσκονται ακόμη στη μήτρα.

 

5.

Για ένα και μόνο πεταχτό φιλί χρησιμοποιούμε γύρω στους 146 μύες, εκ των οποίων οι 34 βρίσκονται στο πρόσωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν φιλιόμαστε καταναλώνουμε τόσες θερμίδες: ενεργοποιούμε πολύ περισσότερους μύες απ' ό,τι αν θα χρειαζόταν να περπατήσουμε μέχρι το περίπτερο και αυτή τη γνώση την οφείλουμε στα πειράματα και τις παρατηρήσεις ομάδας βρετανών ερευνητών του Rayne Institute. 

 

6. 

Τι σχέση έχει η ιστορία του φιλιού με τους αρουραίους και οι αρουραίοι με τον άνθρωπο; Φαίνεται κάπως αηδιαστικό, αλλά ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο κατέληξαν πριν από λίγο καιρό - και κατόπιν ενδελεχούς μελέτης - ότι η επιθυμία των ανθρώπων να φιλιούνται έχει τις καταβολές της σε ένα μάλλον αποκρουστικό είδος. Ως γνωστόν, άνθρωποι και αρουραίοι έχουν παρόμοιο γενετικό κώδικα. Οι επιστήμονες του Τόκιο, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι ένα είδος ποντικιού με την ονομασία "Eomaia scansoria" (μτφ.: αρχαία μητέρα) συνήθιζε να τρίβει τη μύτη του πάνω στο πρόσωπο του συντρόφου του. Με τον τρόπο αυτό αντάλλασσε φερομόνες και εκδήλωνε την επιθυμία του να ζευγαρώσει. Η θεωρία μοιάζει από αποκρουστική έως απίθανη, αλλά το θέμα είναι ότι βρήκε πολλούς στην επιστημονική κοινότητα που συμφώνησαν με αυτή τη σύνδεση... 

 

7. 

Κάποτε το φιλί απαγορεύτηκε αυστηρά στην Αγγλία. Από τον Βασιλιά Ερρίκο τον ΣΤ' και προκειμένου να σταματήσει το κύμα θανάτου που ενέσκηψε στη χώρα με τη Μαύρη Πανώλη. Αυτό συνέβη στις 16 Ιουλίου του 1439 και διήρκεσε μέχρι το 1453 (!), οπότε ευτυχώς τα ηνία της χώρας ανέλαβε η βασίλισσα Μαργαρίτα του Ανζού, η οποία και ήρε την απαγόρευση. 

 

8.

Το φιλί κάνει καλό στα δόντια. Όσοι φιλιούνται συχνά ενισχύουν την άμυνα του στόματος τους στην τερηδόνα και την οδοντική πλάκα. Βέβαια, αυτό με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι σταματάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να φιλιόμαστε...  

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Άκου την επιστήμη / Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Αθανάσιο Αλεξανδρίδη για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, τη μοναξιά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κατασκευή φύλου, τον τρόπο που ερωτευόμαστε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Υγεία & Σώμα / Explainer: Πόσο αποτελεσματικά είναι, τελικά, τα χάπια δίαιτας των τελευταίων ετών;

Από το αμφιλεγόμενο Xenical στο πολυσυζητημένο Wegovy, μπορούμε πραγματικά να ελπίζουμε σε ένα χάπι που «καίει» το λίπος και διώχνει τα περιττά κιλά; Ποιες οι επιφυλάξεις των γιατρών; Η διαιτολόγος–διατροφολόγος Βάσω Βαγιώτα εξηγεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Υγεία & Σώμα / Μήπως τελικά είναι μάταιο να προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τα κινητά μας;

Ερευνητές, ψυχολόγοι και συγγραφείς αποφαίνονται ότι «ψηφιακή αποτοξίνωση» δεν υπάρχει. Λένε, όμως, ότι υπάρχει κάτι άλλο για να μην περάσουμε όλη μας τη ζωή μπροστά από ένα κινητό, και μοιάζει πολύ πιο εφικτό...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Το ασύλληπτο αυτής της τραγωδίας απειλεί με πάγωμα τη σκέψη και την καρδιά μας»

Υγεία & Σώμα / Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα media μεταμορφώνουν σε θέαμα τον ιδιωτικό πόνο»

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας και συγγραφέας εξηγεί γιατί η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει προκαλέσει ένα συλλογικό τραύμα και εξηγεί πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ Παναγιώτης Κατσίβελας

Υγεία & Σώμα / Παναγιώτης Κατσίβελας: «Καθημερινά το σύστημα αιμοδοσίας ζει σε καθεστώς κρίσης»

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μιλά στη LiFO για την ανταπόκριση του συστήματος αιμοδοσίας στο δυστύχημα των Τεμπών, τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στη συλλογή μονάδων αίματος και την αναγκαιότητα να μη γίνονται ποτέ εκπτώσεις στην ασφάλεια.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια!»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια»

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας της εκτεταμένης έρευνας για το πώς η ιατρική πολύ συχνά περιφρονεί τη γυναικεία συμπτωματολογία, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, μιλά στη LiFO για το βιβλίο «Les patientes d'Hippocrate» που συνυπογράφει με την Eva Tapiero.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Υγεία & Σώμα / Πένθος και απώλεια: Πώς βοηθάμε ουσιαστικά κάποιον δικό μας που πενθεί

Μία κλινική ψυχολόγος εξηγεί το πώς μπορούμε να είμαστε πραγματικά δίπλα σ’ εκείνους που βιώνουν τρομακτικές απώλειες, βοηθώντας τους ουσιαστικά, χωρίς να γινόμαστε φορτικοί και να λέμε κοινοτοπίες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία μιλούν για το άγριο ταξίδι τους

Υγεία & Σώμα / Ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων: Γυναίκες που επέζησαν και αναζήτησαν θεραπεία

Θύματα της πλέον βάρβαρης θρησκευτικής πρακτικής παλεύουν να γιατρέψουν το σώμα και την ψυχή τους με τις διαθέσιμες πλέον εναλλακτικές αποκατάστασης - ΠΡΟΣΟΧΗ: Το άρθρο περιέχει σκληρές περιγραφές
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τι σημαίνει να ζεις με Long Covid;

Podcast / Τι σημαίνει να ζεις με Long Covid;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη δημοσιογράφο Νανά Δαρειώτη, που περιγράφει πώς ανακάλυψε ότι πάσχει από Long Covid, ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, εξηγεί γιατί το σύνδρομο Long Covid είναι μια παράλληλη πανδημία εντός της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ