ΧΑΠ: Τι είναι, πώς εμφανίζεται και πόσο επηρεάζονται οι παθητικοί καπνιστές

ΧΑΠ: Τι είναι, πώς εμφανίζεται και πόσο επηρεάζονται οι παθητικοί καπνιστές Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, γνωστή ως ΧΑΠ ή και «νόσο των καπνιστών» μίλησε ο πνευμονολόγος, Ελευθέριος Βρουβάκης.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας VITA» που προβλήθηκε το πρωί του Σαββάτου 30 Νοεμβρίου, ο κ. Βρουβάκης έδωσε λεπτομέρειες για την πάθηση, απάντησε σε «μύθους» γύρω από τις κακές συνήθειες που προκαλούν την ΧΑΠ.

Τι είναι η ΧΑΠ

«Η ΧΑΠ είναι μια νόσος η οποία ‘χτίζεται’ και την χτίζουμε μέσα από τα πάθη μας και τις κακές μας συνήθειες. Κύριος εκπρόσωπος είναι ο καπνός του τσιγάρου. Είναι στο 98 τοις εκατό. Όλα τα άλλα μαζί, είναι στο 2 τοις εκατό», λέει ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής «Ανάσα» του Metropolitan hospital, Ελευθέριος Βρουβάκης.

ΧΑΠ: Οι παθητικοί καπνιστές

Έχουν γίνει μελέτες για τους παθητικούς καπνιστές, ενημέρωσε ο πνευμονολόγος. «Μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα γιατί το ποσοστό της βλάβης είναι σχεδόν το ίδιο. Το βλέπεις για παράδειγμα, σε ανθρώπους που δουλεύουν σε καφενείο και δεν καπνίζουν. Με έναν λειτουργικό έλεγχο αναπνοής βλέπεις απόφραξη και λες "είσαι καπνιστής" και σου λένε "μα δεν έχω καπνίσει ποτέ"» σημείωσε.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος αναπνοής

Ο κάθε  καπνιστής με «πάνω από 10 χρόνια καπνίσματος και άνω των 40, πρέπει κατά έτος να κάνει λειτουργικό έλεγχο αναπνοής και για αξονική τομογραφία χαμηλής ευκρίνειας. Δεν κινδυνεύουν μόνο από τη ΧΑΠ οι καπνιστές αλλά και από άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες» τόνισε επίσης, ο κ. Βρουβάκης.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ