Γιατί τα χανγκόβερ γίνονται όλο και πιο απάλευτα καθώς μεγαλώνουμε;

Γιατί τα χανγκόβερ γίνονται όλο και πιο απάλευτα καθώς μεγαλώνουμε; Facebook Twitter
Όποια και αν είναι η αιτία, τα χανγκόβερ είναι ένα σημάδι ότι πίνετε υπερβολικά, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεστε.
1

Όλο και περισσότεροι σαραντάρηδες και βάλε της παρέας αλλά και συνομήλικοι στο γραφείο παραπονιούνται ότι έτσι και βγουν ένα βράδυ έξω για ποτά, την επόμενη μέρα είναι εντελώς χάλια.

Μπορώ να πω πως, αν και αυτή την περίοδο κάνω πλήρη αποχή από το αλκοόλ, τα τελευταία χρόνια, ακόμα και ένα ποτό να έπινα στην έξοδό μου, την επόμενη μέρα είχα φοβερό πονοκέφαλο και δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις καθημερινές μου υποχρεώσεις.

Η μέρα συνήθως ήταν εντελώς «χαμένη», το μόνο πράγμα που λίγο μπορούσε να με συνεφέρει ήταν να τρώω δίχως αύριο ενώ ανέβαλλα τα πάντα για μεθαύριο.


Πριν βιαστείτε να ρίξετε το φταίξιμο στις γνωστές «μπόμπες» που σερβίρονται στα ελληνικά μπαρ –μην παρεξηγηθώ, εννοείται ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολεί– να σας πω κάτι που διάβασα σε κάποια στήλη σχετική με την υγεία, στους New York Times.

Τα χανγκόβερ συμβαίνουν για έναν πολύ καλό λόγο: το σώμα μας αντιδρά άσχημα στην ποσότητα αλκοόλ που πίνουμε. Και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που θα μας σώσουν από τα χανγκόβερ της επόμενης μέρας.

«Το πραγματικό "πρόβλημα" μπορεί να είναι ότι καταναλώνουμε λιγότερο αλκοόλ καθώς μεγαλώνουμε, γεγονός που μειώνει την ανοχή μας στη συγκεκριμένη ουσία» δήλωνε η Δρ. Λάνα Ρέι, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας που ερευνά τον αλκοολισμό στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

«Κάποιος που έχει την εικόνα ενός 20άρη για τον εαυτό του αλλά ο τρόπος ζωής του είναι αυτός ενός 40αρη, με πολλές υποχρεώσεις και ευθύνες, μπορεί απλά να έχει χάσει την ανοχή για πολύ αλκοόλ».

Επίσης, καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυική μάζα η οποία αντικαθίσταται από λίπος. Η ίδια ποσότητα ποτού θα προκαλέσει μεγαλύτερη δηλητηρίαση σε ένα σώμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σύγκριση με ένα σώμα με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα. Όμως αυτό τείνει να ισχύει περισσότερο για τα άτομα άνω των 65 ετών παρά για τους σαραντάρηδες.

Όπως και να έχει η Δρ. Ρέι προτείνει να πίνουμε με πιο αργούς ρυθμούς έτσι ώστε να αντισταθμίζεται αυτή η αλλαγή στη σύνθεση του σώματός μας και να πίνουμε περισσότερο νερό ή άλλα υγρά ώστε να αραιώνεται το αλκοόλ.

«Η βιολογική εξήγηση των χανγκόβερ είναι ακόμα ασαφής» αναφέρει ο Δρ. Μαρκ Σούκιτ, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο. «Πολλοί πιστεύουν ότι τα χανγκόβερ είναι μια ήπια μορφή στερητικού συνδρόμου από το αλκοόλ ενώ άλλοι είναι της άποψης ότι είναι συνέπεια της αφυδάτωσης και της μη ύπαρξης ισορροπίας των ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο, το κάλιο ή το μαγνήσιο, κάτι που επίσης προκαλείται από το αλκοόλ. Όποια και αν είναι η αιτία, πρόκειται για ένα σημάδι ότι πίνετε υπερβολικά, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεστε.


Τα χανγκόβερ συμβαίνουν για έναν πολύ καλό λόγο: το σώμα μας αντιδρά άσχημα στην ποσότητα αλκοόλ που πίνουμε. Και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που θα μας σώσουν από τα χανγκόβερ της επόμενης μέρας. Η μόνη θεραπεία για να τα αποφύγουμε είναι απλώς να μειώσουμε το αλκοόλ ή να σταματήσουμε να πίνουμε».

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Περίεργο γιατί ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Ίσα-ίσα έχω αρχίσει και ζηλεύω τους νέους που παθαίνουν τέτοια πράγματα. Κι έχω αρχίσει και ζηλεύω κι αυτούς που μεθάνε με λιγότερο από μισό λίτρο βότκα. Βέβαια είναι ένα θέμα ότι αν ποτέ με σταματήσουν για αλκοτέστ με την μηχανή θα πεταχτούν από το μηχάνημα σερπαντίνες και χαρτοπόλεμος. Κι άντε να τους εξηγήσεις μετά ότι είσαι εντελώς ξεμέθυστος.