Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία Ύδρα της μικροβιακής αντοχής

Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία Ύδρα της μικροβιακής αντοχής Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Συνέντευξη του Βασίλη Τζινιέρη, Hospital Business Unit Lead Greece, Cyprus, Malta της Pfizer Hellas στη δημοσιογράφο Υγείας, Αλεξία Σβώλου

Η Ελλάδα είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα ανθεκτικά μικρόβια στην κοινότητα -λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών εδώ και δεκαετίες- με το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής να εξελίσσεται σε «Λερναία Ύδρα» με πολλά πρόσωπα, όχι μόνο στην κοινότητα αλλά και στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα πλήττονται από τα ανθεκτικά μικρόβια (Super bugs) τα πιο νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκεί όπου κρίθηκε και κρίνεται καθημερινά η μάχη ζωής και θανάτου των ασθενών με τον κορωνοϊό. Η πανδημία του SARS CoV2 που σάρωσε τον πλανήτη, δοκιμάζοντας τις αντοχές των υγειονομικών συστημάτων όλων των κρατών –ετοιμοπόλεμων και λιγότερο θωρακισμένων –αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο τις βλαβερές μακροπρόθεσμες συνέπειες της μικροβιακής αντοχής, καθώς σε μια υγειονομική κρίση τέτοιων διαστάσεων οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποτελούν το ύστατο καταφύγιο των βαρέως πασχόντων. Θέλουμε, λοιπόν, μηδενική μικροβιακή αντοχή στα νοσοκομεία, ώστε αν νοσήσουμε και νοσήσουμε βαριά από μια τέτοια πανδημική λοίμωξη ή από άλλη αιτία, να μην κινδυνέψει η ζωή μας μέσα στη ΜΕΘ λόγω των ανθεκτικών μικροβίων. Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη για να διαδοθεί το μήνυμα πως η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα, μέσα στην οικογένεια οδηγεί στον φαύλο κύκλο των ανθεκτικών μικροβίων που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.


Με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas και με αυτόν ακριβώς τον σκοπό, διεξάγεται διαγωνισμός πρωτότυπου σεναρίου ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Σενάρια Ζωής», ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό -οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας- σχετικά με τους κινδύνους που προκαλεί η αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.


Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής σεναρίων για τις 17 Αυγούστου 2020, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία της νόσου Covid-19, συνομιλήσαμε με τον κ. Βασίλη Τζινιέρη, Hospital Business Unit Lead Greece, Cyprus, Malta της Pfizer Hellas, έχοντας το... μικρόβιο της ενημέρωσης στο αίμα μας και θέτοντας καίρια ερωτήματα.


Κ. Τζινιέρη, θέλουμε να μάθουμε, αρχικά, για ποιο λόγο μια φαρμακευτική εταιρεία αποφάσισε να υλοποιήσει μια τέτοια καλλιτεχνική πρωτοβουλία.

Ο σκοπός της εταιρείας μας συμπυκνώνεται στη μικρή αλλά μεγάλης σημασίας φράση «Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών». Καινοτομούμε, λοιπόν, οδηγούμενοι από την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου διαύλου επικοινωνίας με το κοινό.


Όπως γνωρίζετε, η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι από τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις. Η Pfizer ηγείται στον αγώνα ενάντια στη μικροβιακή αντοχή, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων και εμβολίων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αλλά και συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των ιατρών. Σήμερα, στην εποχή της «πληροφορικής επανάστασης», εξίσου σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στο πρόβλημα. Αποφασίσαμε λοιπόν να απευθυνθούμε σε αυτό μέσω ενός διαφορετικού για τα δικά μας δεδομένα, αλλά πάντα σύγχρονου και αποτελεσματικού μέσου επικοινωνίας, την τέχνη. Με την τέχνη, «παντρέψαμε» και την επιστήμη καθώς το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, οι οποίες θα συμμετάσχουν και στην τελική κρίση των σεναρίων, εξασφαλίζοντας την επιστημονική αρτιότητα.


Ποια είναι η διαδικασία για να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό «Σενάρια Ζωής»; Σχεδιάζετε να προχωρήσετε με παραγωγή ταινίας μικρού μήκους;
Για τα «Σενάρια Ζωής», επιλέξαμε να συνεργαστούμε με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε), λόγω της πολυετούς εμπειρίας στη διενέργεια διαγωνισμών σεναρίου. Η διαδικασία συμμετοχής είναι εξαιρετικά απλή. Αρκεί κάποιος να επισκεφτεί το διαδικτυακό τόπο της Ε.Σ..Ε. https://senariografoi.gr. Εκεί θα βρει τους όρους και τις διαδικασίες συμμετοχής στο διαγωνισμό καθώς και τα σχετικά χρηματικά έπαθλα για τα σενάρια που θα βραβευτούν. Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Ε.Σ.Ε κύριο Αλέξανδρο Κακαβά για την εξαιρετική συνεργασία και την επιμέλεια του διαγωνισμού. Στόχος μας είναι πράγματι, εφόσον κάποιο από τα σενάρια που θα βραβευτούν τηρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να προχωρήσουμε στην παραγωγή ταινίας μικρού μήκους, επιτυγχάνοντας τον τελικό μας στόχο. Μια ταινία που θα προβληθεί στη συνέχεια στο κοινό και θα πετύχει την ευαισθητοποίηση στα θέματα της μικροβιακής αντοχής.

Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία Ύδρα της μικροβιακής αντοχής Facebook Twitter


Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής συνδέεται με την πανδημία της νόσου Covid-19 και μπορεί ενδεχομένως να επιβαρύνει περισσότερο το σύστημα Υγείας;
Ο Covid-19 είναι ένας ιός και ως εκ τούτου τα αντιβιοτικά δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπισή του. Αυτό είναι μάλιστα και ένα βασικό μήνυμα που πρέπει ο κόσμος να καταλάβει στην προσπάθεια εξ ορθολογισμού της χρήσης των αντιβιοτικών. Παρόλα αυτά, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, είναι δυνατό να εμφανίσουν μικροβιακές λοιμώξεις ως επιπλοκή της ίωσης, στις οποίες, ιδιαίτερα στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατική Θεραπείας, ενδέχεται να εμπλέκονται ανθεκτικά μικρόβια. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι σε αυτούς τους ασθενείς να έχει γίνει σωστή χρήση των αντιβιοτικών, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα νόσησης από ανθεκτικό μικρόβιο αλλά και να έχει ο γιατρός διαθέσιμες-δραστικές περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Τι μπορεί να κάνει καθένας από εμάς για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής;

Το πρόβλημα είναι μεγάλο αλλά η δικής μας συμβολή στην επίλυσή του, ή τουλάχιστον στον περιορισμό της όξυνσής του, είναι απλή. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής (η πανδημία του Covid-19 νομίζω ότι τουλάχιστον θα παίξει θετικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση) και ακολουθούμε τις οδηγίες του ιατρού σχετικά με τη λήψη αντιβιοτικών. Δεν παίρνουμε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των ιώσεων ενώ όταν συνταγογραφούνται από τον ιατρό, τα παίρνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του και κυρίως για το διάστημα που ο ίδιος καθορίζει. Ο τερματισμός για παράδειγμα της θεραπείας νωρίτερα επειδή νοιώθουμε καλύτερα, είναι βασικός παράγοντας ανάπτυξης της αντοχής.


Σε ότι αφορά την πανδημία του Covid-19, ποιες δράσεις έχει αναλάβει η Pfizer σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο;
Στην Pfizer δεσμευόμαστε να κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν, για να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια μάχη ενάντια στην πανδημία της νόσου Covid-19. Συνεπείς σε αυτή τη δέσμευση, έχουμε λάβει από την αρχή όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατέψουμε την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων μας, για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά μας και να συμβάλουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Παράλληλα, ως μια από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, πρωταγωνιστούμε στην έρευνα για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου κατά του ιού.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η Pfizer Inc. και το Pfizer Foundation θα διαθέσουν 40 εκατ. δολάρια, για τη στήριξη των δράσεων διεθνών ΜΚΟ και οργανισμών, που προσφέρουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια κατά της νόσου COVID-19, καθώς και για τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.


Στην Ελλάδα, συνεισφέρουμε έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.


Τον Απρίλιο, η Pfizer Hellas πραγματοποίησε δωρεά προς το Υπουργείο Υγείας που περιελάμβανε 100 monitor μέτρησης ζωτικών λειτουργιών και 100.000 χειρουργικές προστατευτικές μάσκες για την στήριξη των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στα νοσοκομεία. Επιπρόσθετα, κατόπιν αιτημάτων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων αναφοράς, πραγματοποίησε δωρεές υλικών προστασίας (10.000 μάσκες υψηλής προστασίας, 1600 ειδικές στολές και 500 προστατευτικά γυαλιά) και ειδικού εξοπλισμού (τροχήλατα νοσηλείας και ειδική αναπνευστική συσκευή).


Επίσης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, η Pfizer δώρισε 40.000 μάσκες και 44.000 γάντια για την προστασία της υγιεινής αστέγων συμπολιτών μας.


Τέλος, υλοποιούμε μια σειρά από πρόσθετες δράσεις για την υποστήριξη ασθενών και ευάλωτων ομάδων. Οι δράσεις αυτές, υλοποιούνται σε συνεργασία με Συλλόγους Ασθενών και έχουν στόχο την προστασία, την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM