Είστε αθυρόστομοι; Μελέτη ισχυρίζεται ότι έχετε ένα ακατανίκητο προσόν

Είστε αθυρόστομοι; Μελέτη ισχυρίζεται ότι έχετε ένα ακατανίκητο προσόν Facebook Twitter
Yπάρχει άρρηκτη σύνδεση στην τάση ενός ατόμου να βωμολοχεί και στον βαθμό ειλικρίνειας, με τον οποίο αντιμετωπίζει τους γύρω του.
2

Κανείς δεν θέλει πολλά - πολλά με έναν αθυρόστομο: ένας άνθρωπος που βρίζει συνεχώς και χρησιμοποιεί λέξεις που μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση τους άλλους, δεν είναι ακριβώς επιθυμητή παρέα. Αλλά και ποιος είναι εκείνος που δεν έχει εκστομίσει μία κακή κουβέντα σε στιγμές πίεσης, απελπισίας ή ακόμη και μεγάλης χαράς; Αν θέλουμε να είμαστε επιεικείς με όσους θέλουν... πιπέρι στο στόμα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι πρόκειται για χαρακτήρες ενθουσιώδεις και σίγουρα πιο αυθόρμητους, απ' όσους καταπιέζουν τα πραγματικά τους αισθήματα -και τη φυσική τους τάση να βρίσουν-, όταν πραγματικά το νιώθουν. 

Δεν είναι, όμως, μόνο η επιείκεια. Είναι και η επιστήμη, η οποία φαίνεται ότι δικαιώνει τους αθυρόστομους και μάλιστα τους θεωρεί φορείς ενός βασικού προσόντος, ζωτικού για τη διατήρηση υγιών σχέσεων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Σύμφωνα με έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστήμιου Stanford, την οποία υπογράφουν οι Gilad Feldman, Huiwen Lian, Michal Kosinski και David Stillwell, υπάρχει άρρηκτη σύνδεση στην τάση ενός ατόμου να βωμολοχεί και στον βαθμό ειλικρίνειας, με τον οποίο αντιμετωπίζει τους γύρω του. 

Για να επιβεβαιώσουν αυτόν τον συσχετισμό, οι ψυχολόγοι, προχώρησαν σε 3 διαφορετικά πειράματα. Στο πρώτο συμμετείχαν 276 εθελοντές που καλούνταν να αξιολογήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, τόσο σε ό,τι αφορούσε τον τρόπο που εκφράζονταν, όσο και το κατά πόσο πίστευαν ότι είναι ειλικρινείς στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Στο δεύτερο πείραμα χρησιμοποιήθηκε μία πιο ευρεία βάση δεδομένων: τα status updates 73.789 χρηστών του Facebook που είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή myPersonality.

Στην τρίτη φάση του πειράματος καταμετρήθηκαν δεδομένα από ολόκληρες πολιτείες -σ.σ.: οι πιο βωμολόχοι προέκυψαν από το Κονέκτικατ-, με τους ερευνητές να λαμβάνουν υπ' όψιν, ήθη, έθιμα και τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επέλεγαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, για να ανταλλάξουν από μία απλή πληροφορία μέχρι μία φιλοφρόνηση. 

Βάσει αυτής της έρευνας, αλλά και προηγούμενης που θεωρεί τους βωμολόχους και φορείς υψηλής νοημοσύνης, ακριβώς λόγω ευφυίας, οι αθυρόστομοι δεν θέλουν να χάνουν χρόνο με τους τύπους ή με την κατασκευή ενός ευγενικού ψέματος και έχουν το θάρρος (ενίοτε και το θράσος) της γνώμης τους, την οποία θα εκφράσουν χωρίς περιστροφές, με κίνδυνο να γίνουν εξαιρετικά αντιπαθείς

Τι προέκυψε απ' όλο αυτό; Σε ένα συντριπτικό ποσοστό -άνω του 70%- οι αθυρόστομοι απαντούσαν με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις, δεν έκρυβαν τα συναισθήματα τους για τους άλλους ή για μία κατάσταση και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τα εκφράσουν μπροστά τους ή παρουσία μαρτύρων. Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του Independent οι ψυχολόγοι, συγκρίνοντας απαντήσεις και αναρτήσεις στο Facebook συμπέραναν και μάλιστα με σιγουριά, ότι αυτοί που απέφευγαν τις βωμολοχίες, είχαν ένα οπλοστάσιο αρνητικών λέξεων για να περιγράψουν κάποιον ή κάτι όχι της αρεσκείας τους, ή απέφευγαν μία ξεκάθαρη ειλικρινή απάντηση δια της πλαγίας -και ευγενούς φαινομενικά- οδού. 

Και μπορεί η αθυροστομία να θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγένεια και τους κακούς τρόπους, ωστόσο, η συγκεκριμένη είναι η δεύτερη μελέτη που δικαιώνει όσους έχουν την κακή συνήθεια να βρίζουν: το 2016 το να χρησιμοποιεί κάποιος κακές λέξεις, συνδεόταν μέσω ερευνών με την υψηλή νοημοσύνη. Αυτό συνδέεται με τη νέα έρευνα ως στοιχείο προσωπικοτήτων που, ακριβώς λόγω ευφυίας δεν θέλουν να χάνουν χρόνο με τους τύπους ή με την κατασκευή ενός ευγενικού ψέματος και έχουν το θάρρος (ενίοτε και το θράσος) της γνώμης τους, την οποία θα εκφράσουν χωρίς περιστροφές, με κίνδυνο να γίνουν εξαιρετικά αντιπαθείς, έχοντας, όμως, προχωρήσει στην αμέσως επόμενη ενδιαφέρουσα ασχολία τους... 

Με στοιχεία από New York Magazine, Independent

Υγεία & Σώμα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

2 σχόλια
Εξαρτάται αν μιλάμε απλά για αόριστες βρισιές και όχι για προσβολές επί προσωπικού.Είχα κι εγώ κάποτε έναν διευθυντή (συνταξιούχος πλέον, μπαίνει στην 8η δεκαετία της ζωής του) που ήταν αθυρόστομος. Κάποιοι δεν άντεχαν να είναι μαζί του γι' αυτόν τον λόγο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ, μα ποτέ, δεν προσέβαλε κάποιον συνεργάτη του. Ήμουν μικρή τότε και μου είχε κάνει εντύπωση, αλλά με την συνεργασία γίναμε φίλοι και τον θυμάμαι με αγάπη (όπως και όλοι οι άλλοι).
Στην Ελλαδα απο βρισιμο δεν παμε πισω, εχουμε πολλους "ωραιους" τροπους να εκφραστουμε με βρισιες και μια μεγαλη γκαμα επιλογων για το τι θα χρησιμοποιησουμε. Και ομως αμα το κανεις με μια δοση χιουμορ μεσα δεν αποτελει προβλημα, ισα ισα κανεις τους γυρω σου να γελανε οποτε δεν το δινει σημασια κανεις. Γενικα οι βρισιες νομιζω ειναι και μερος της καθημερινοτητας των ανθρωπων (και ειδικα εφηβων/φοιτητων), χωρις να μιλαμε για χοντριες βρισιες ή λεξεις που να θελουν να πληγωσουν καποιον (ενα μαλακα το βαζουμε ολοι μας σε αρκετες προτασεις).