Ας είμαστε... πεσιμιστές;

Ας είμαστε... πεσιμιστές; Facebook Twitter
3

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ας είμαστε... πεσιμιστές; Facebook Twitter

Ίσως οι Αρχαίοι Έλληνες να θελαν να ξυπνήσουν στην Ελλάδα της κατάντιας, να μιλήσουν, να απαντήσουν ή και να εκδικηθούν, Ίσως κάπως έτσι να το σκέφτονται πολλοί ανά τον κόσμο, φιλέλληνες, ανθέλληνες και θαυμαστές του αρχαιοελληνικού μεγαλείου. Ίσως έτσι τελικά, να το είδαν και οι Νew York Times, στο πιο σκοτεινό ξημέρωμα Ελληνικής Πρωτοχρονιάς.

Από τα πρώτες ώρες του 2013, η εφημερίδα της Μητρόπολης δείχνει με κεντρικό άρθρο της τον άλλο δρόμο προς την ελπίδα, εκείνον που αφήνει τον Νου να πιάσει πάτο για να εκτιναχθεί...

Η τελευταία λέξη της Κοινωνικής και ατομικής Ψυχιατρικής, που ξαφνικά άρχισε να σκαρφαλώνει στα topics της σύγχρονης επιστήμης είναι ακριβώς, όπως αναδεικνύουν οι NYT, Τhe Positive Power of Negative Thinking, ή αλλιώς ο αρχαιοελληνικός πεσιμισμός

Ας είμαστε... πεσιμιστές; Facebook Twitter

Για τους Αρχαίους 'Έλληνες, η απαισιοδοξία ως φιλοσοφική προσέγγιση και ατομική ψυχοθεραπευτική, ήταν η δική τους αντίστροφη οδός προς την Επιτυχία, την Επιβίωση και την Ευτυχία. Ο Νεοϋορκέζος Albert Ellis, σύγχρονος πρωτοπόρος στην εφαρμοσμένη «αρνητική «διαδρομή», ανακάλυψε το κλειδί στους Στωικούς φιλοσόφους, που καταδεικνύει ότι μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα αβέβαιο μέλλον είναι όχι να επικεντρωθείς αποκλειστικά,- όπως ζητά η θετική σκέψη- στην καλύτερη έκβαση, αλλά να προετοιμαστείς για το χειρότερο.

Οι πνευματικοί δάσκαλοι της αρχαιότητας είχαν κατανοήσει την ανάγκη της εξισορρόπησης στη ζωή του αρνητικού με το θετικό, της ισορροπίας ανάμεσα στην αισιοδοξία και την απαισιοδοξία, είχαν γνώση και συνείδηση ότι ο αγώνας για την επιτυχία και την ασφάλεια είναι μια ζυγαριά που «μπαλαντζάρει» διαρκώς με την αγωνία της αποτυχίας και την ανασφάλεια.

Το να σκεφτεί κανείς απλώς, με νηφαλιότητα το χειρότερο σενάριο,-τεχνική που οι Στωικοί αποκαλούσαν " προμελέτη των δεινών»-, βοηθά στο να νικήσεις το μέλλον ως προς την τρομολαγνική -αγχώδη δύναμή του. Οι ψυχίατροι όντως εξηγούν ότι συνήθως καταλήγει κανείς πως μπορεί να αντιμετωπίσει και τα χειρότερα, αν το δει με ψυχραιμία εγκαίρως.

Ας είμαστε... πεσιμιστές; Facebook Twitter

Το χρυσό όφελος σε αυτή την τεχνική «εξόδου κινδύνου» είναι πως ενισχύει σε όποιον την ακολουθήσει την ευγνωμοσύνη για ό,τι ήδη έχει στην ζωή- τις σχέσεις με τους ανθρώπους, την περιουσία, την δουλεία του-, και ανοίγει τον δρόμο στην απόλαυση για ό,τι ήδη έχει κανείς κερδίσει ή του έχει δοθεί.

Η προσέγγιση βοηθά τους σύγχρονους κοινωνιολόγους να εξηγήσουν το κατά τα άλλα επιστημονικώς παράδοξο, οι πολίτες των οικονομικά ανασφαλέστερων χωρών να αναφέρουν συχνά μεγαλύτερη ευτυχία από ό, τι οι πολίτες των πλούσιων κρατών και περιοχών.

Ας είμαστε... πεσιμιστές; Facebook Twitter

Η κριτικός της κοινωνιολογίας Barbara Ehrenreich έχει υποστηρίξει με εμπεριστατωμένες επιστημονικές προσεγγίσει ότι ως κοινωνίες, πολίτες και πολιτισμός στην Δύση, ίσως το παρακάναμε με την θετική προσέγγιση, και αυτή είναι, -σύμφωνα πάντα με την Ehrenreich,– που βοήθησε για την παρούσα οικονομική διεθνή κρίση, γιατί ως σχέδιο δράσης απορρίπτει την εκδοχή αποτυχίας.

Ας είμαστε... πεσιμιστές; Facebook Twitter

Για τους καιρούς που ζούμε, αναφέρει ο Oliver Burkeman, συγγραφέας του βιβλίου "Το Αντίδοτο: η Ευτυχία για Αυτούς που Δεν Αντέχουν την Θετική Σκέψη", το να προγραμματιζόμαστε νοερά για την σίγουρη επιτυχία, είναι ελλειπτική προετοιμασία για την (πολύ πιθανή περίπτωση) ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΊ.

Η ψυχολόγος Julie Norem εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών ενστικτωδώς εφαρμόζουν αυτή την τακτική,που την αποκαλεί "αμυντική απαισιοδοξία». Η Θετική σκέψη, θυμίζει, είναι η προσπάθεια να πείσεις τον εαυτό σου ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έκτακτα, κάτι που ενισχύει τελικά τη βεβαιότητα ότι αν δεν γίνει έτσι, θα είναι απολύτως καταστροφικό!!!

Καταρχήν η αβεβαιότητα είναι το αναπόφευκτο δώρο που μας έκανε, για τα επόμενα πενήντα χρόνια ως Έλληνες, η Κρίση.

Ως Έλληνες της πρώην ευημερίας, είχαμε έντονα επωμισθεί το must της δυτικής κουλτούρας που στοχεύει, -με positive thinking, αλίμονο-, να βάλει τέλος στις αναπόφευκτες εκπλήξεις της ζωής.

Για μας ούτως ή άλλως ήρθαν όλα ανάποδα,για όλους.

Κι έτσι το άγχος του Αβέβαιου δεν μπόρεσε άλλο να μας νικήσει γιατί το ζούμε όλοι μαζί!

Ας το δούμε θετικά...

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ενδιαφέροντα τα άρθρα σας Κα. Παπαπαναγιώτου, αλλά προσέξτε και λίγο το συντακτικό σας όταν μεταφράζετε από ξένα κείμενα. Πολλές φορές οι προτάσεις σας δεν βγάζουν και πολύ νόημα.