Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

                                             

           
    

Περισσότερες από 10000 είναι οι επίσημες μηνύσεις στην Αμερική προς τη γερμανική εταιρεία Bayer για βαριές παρενέργειες και 50 θανάτους από το 2004 μέχρι το 2008 που ενοχοποιούν το ανισυλληπτικό Yasmin.  Η αμφισβητούμενη ασφάλεια του Yasmin εκθέτει τη γερμανική εταιρεία για την καθαρότητα και την αξιοπιστία της στη προάσπιση ασθενών και καταναλωτών των προότνων τους .

 

Από το 2003 ακόμη, που θρομβοεμβολικά επεισόδια και κάποιοι πρώτοι θάνατοι  συσχετίστηκαν με τη λήψη του Yasmin, το FDA δημοσίευσε επιφυλάξεις  για την ασφαλή χορήγηση του αντισυλληπτικού χαπιού και παρότρυνε  την αναφορά ανεπιθύμητων παρενεργειών του φαρμάκου από γιατρούς και  γυναίκες λήπτριες.

Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής προειδοποίησε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά νέας γενιάς έχουν τουλάχιστον κατά 75% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν θρομβώσεις. Η ειδοποίηση του FDA βασίστηκε στη σύγκριση της βασικής ορμόνης των καινούργιων αντισυλληπτικών την δροσπιρενόλη, με σκευάσματα χαμηλής περιεκτικότητας οιστρογόνων.

                 

 

                    

 

ους τελευταίους μήνες πλέον, με περισσότερη  βεβαιότητα από ποτέ οι Οργανισμοί Ελέγχου Φαρμάκων Ευρώπης και Αμερικής ενημερώνουν τις γυνάικες κάθε ηλικίας ότι ορισμένες από τις πιο διαδεδομένες  κατηγορίες αντισυλληπτικών  χαπιών και μεθόδων  δημιουργούν θρόμβους στο αίμα και  θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή τους  .

 

Χάπια βασισμένα στην ουσία δροσπιρενόλη , διαδερμικά επιθέματα αντισύλληψης (patch), καθώς και μέθοδοι αντισυλληπτικού δακτυλίου  διαπιστώνεται τελικά ,μετά από δέκα χρόνια  ευρείας κυκλοφορίας, ότι “απειλούν” με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης τις γυναίκες , σε σχέση με τα σκευάσματα χαμηλότερης περιεκτικότητας οιστρογόνων  όπως επί λέξει αναφέρει  το αμερικανικό FDA , που επιβεβαίωσε στα τέλη Οκτωβρίου  αντίστοιχη  προειδοποίηση που είχε εκδόσει η  Ευρωπαική  Υπηρεσία Φαρμάκων  από τον προηγούμενο Μάιο.

                            

              

 

Τα νέα προβλέπεται να αναστατώσουν εκτός από τις παρασκευάστριες εταιρείες και τις μάζες γυναικών που τα έχουν λάβει, και εκατομμύρια γιατρών στον κόσμο που χορηγούσαν αφειδώς αντισυλληπτικές θεραπείες ειδικά σε έφηβες για την καταπολέμηση της ακμής .Ένα τέτοιο περιστατικό κατέληξε στον θάνατο 12χρονης το 2011  από θρομβοεμβολικό επεισόδιο στην Β. Καρολίνα των ΗΠΑ . Στην μαθήτρια χορηγούνταν το Yaz ,αδερφάκι του Yasmin .

 

Μαζί με  τα χάπια  Yaz, Yasmin, Beyaz, Ocella, Loryna, Gianvi, Safyral, SyedaandZarah  ενοχοποιούνται για αυξημένη επικινδυνότητα και το  το διαδερμικό Novo Evra patch της εταιρείας Janssen που είναι εβδομαδιαίας χορήγησης, και το Nuva Ring  της εταιρείας Merck , ενδοκολπικό δαχτυλίδι που τοποθείται μία φορά τον μήνα .  

                                 

                       

    

 

Όπως δηλώνουν οι επιτροπές των ειδικών του FDA για την ασφάλεια  ο κίνδυνος  στα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος για θρομβοεμβολικό επεισόδιο  σε σχέση με τα αντισυλληπτικά  που δεν περιέχουν δροσπιρενόλη αλλά  τον άλλο τύπο προγεστερόνης που ονομάζεται λεβονογεστρόλη .

 

Ο κίνδυνος αυξάνεται επικίνδυνα για τις καπνίστριες άνω των 35 ετών.