Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό

Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό Facebook Twitter
0

Μια νέα μελέτη, με ελληνική υπογραφή, έρχεται να ανατρέψει όλα όσα πιστεύαμε για τα συμπληρώματα διατροφής και να αποτελέσει «τροφή για σκέψη» για τον πολλαπλό τους ρόλο στην υγεία.

Τα ευρήματα της αποδεικνύουν πως οι πολυβιταμίνες που περιέχουν μια φόρμουλα αντιοξειδωτικών συστατικών μπορούν να προστατέψουν την εγκεφαλική λειτουργία από τις βλάβες, τις οποίες προκαλούν τα μικρά ισχαιμικά επεισόδια, που αν και περνούν απαρατήρητα, ωστόσο συμβαίνουν συχνά στην πορεία της ζωής πολλών ανθρώπων.


Η λήψη των βιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής και η επίδραση τους στην υγεία έχει μελετηθεί εκτενώς κι έχει προκαλέσει αρκετές διχόνοιες στην επιστημονική κοινότητα, προσφέροντας αρκετή «τροφή για σκέψη» στους επιστήμονες αλλά και στο ευρύ κοινό.

Οι δύο βασικότερες «διαμάχες» των ειδικών αφορούν την ποσότητα στην οποία πρέπει να χορηγηθούν τα συστατικά, ώστε να έχουν ουσιαστικό όφελος και τη σύσταση των συμπληρωμάτων, αν δηλαδή πρέπει να περιέχουν ένα συστατικό ή περισσότερα συστατικά μαζί.

Στη φύση βέβαια τα μικροθρεπτικά συστατικά (αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες,) υπάρχουν σε περίπλοκους συνδυασμούς, οπότε η φύση μας διδάσκει πως οι συνέργειες μεταξύ τους αποτελούν ενδεχομένως και το κρυφό τους «ατού».


Στην νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, ιατρός Δημήτρης Τσουκαλάς και μια μεγάλη ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημιού της Μπρέσια, στην Ιταλία, οι ερευνητές αναζήτησαν τα οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει η συστηματική χορήγηση μιας πολυβιταμίνης στη νοητική λειτουργία και στην προστασία των νευρώνων του εγκεφάλου από τα μικρά, απαρατήρητα ισχαιμικά επεισόδια τα οποία συμβαίνουν σιωπηλά, κατά την διάρκεια της ζωής.

Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό Facebook Twitter


Η πολυβιταμίνη που επιλέχθηκε είναι ένας ισχυρός συνδυασμός αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η ρεσβερατρόλη, η κουερσετίνη, το α-λιποϊκό οξύ και η κατεχίνη από το πράσινο τσάι, μαζί με βιταμίνες, αμινοξέα κι άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.


Η πρωτοποριακή μελέτη του Δρ. Τσουκαλά και των συνεργατών του όχι μόνο απαντά στο διαχρονικό ερώτημα, αν ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο της νοητικής λειτουργίας ενάντια στην «επιδημία» των παθήσεων του νευρικού συστήματος που φέρνει η ηλικία (διάφορες μορφές άνοιας, νόσος Αλτσχάιμερ, νόσος του Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση), αλλά πηγαίνει και δύο βήματα παραπέρα. Τα δύο αυτά βήματα αφορούν δύο πρωτοποριακές διαπιστώσεις.


Η πρώτη διαπίστωση επιβεβαιώνει για πρώτη φορά σε έρευνα τη σοφία της φύσης και αποδεικνύει την καθοριστική σημασία της συνέργειας των αντιοξειδωτικών συστατικών στη προστασία των κυττάρων του νευρικού συστήματος. Προηγούμενες μελέτες δεν χρησιμοποίησαν φόρμουλα συστατικών αλλά μεμονωμένα συστατικά ή το πολύ δύο ουσίες μαζί.


Η θεωρία πως τα φυσικά τρόφιμα είναι πιο ευεργετικά από τις μονοδόσεις βιταμινών, ακριβώς επειδή περιέχουν πληθώρα διαφορετικών συστατικών, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, πρωτοδιατυπώθηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες από την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας. Υπήρξε και η ίδια μια ανατρεπτική επιστήμων, καθώς πριν τρεις δεκαετίες άρχισε να υπερασπίζεται την διατροφική-και αντιοξειδωτική-αξία του ελαιόλαδου, σε έναν κόσμο που αντιμετώπιζε το λάδι απλά ως λιπαρή ύλη.

Σήμερα η ομάδα του Δρ. Τσουκαλά κινείται στην ίδια κατεύθυνση και επιβεβαιώνει τη θέση ότι οι συνέργειες των φυσικών συστατικών μεγεθύνουν και πολλαπλασιάζουν το ευεργετικό αποτέλεσμα.

Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό Facebook Twitter


Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι για πρώτη φορά, οι δόσεις των αντιοξειδωτικών και λοιπών μικροθρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη ήταν χιλιάδες φορές μικρότερες σε σύγκριση με εκείνες που συνήθως χορηγούνται. Αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο για τα ερευνητικά πρωτόκολλα, αλλά και σε real word συνθήκες, δηλαδή στην καθημερινή κλινική πράξη.


Η απόδειξη ότι συγκεκριμένες συνεργικές δόσεις είναι ευεργετικές για τα νευρικά κύτταρα, ακόμα και σε χιλιάδες φορές μικρότερη συγκέντρωση, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να φρενάρουν την νοητική έκπτωση με σύμμαχό τους μια συνεργική αντιοξειδωτική πολυβιταμίνη.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» κι αποτελεί αληθινή «τροφή για σκέψη».

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εκπαίδευση / Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο μάθημα της πρόληψης γονείς και παιδιά παίρνουν άριστα, κάνοντας στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στον δρόμο για το σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο «Νέα σχολική χρονιά – Back to school».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ