Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό

Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό Facebook Twitter
0

Μια νέα μελέτη, με ελληνική υπογραφή, έρχεται να ανατρέψει όλα όσα πιστεύαμε για τα συμπληρώματα διατροφής και να αποτελέσει «τροφή για σκέψη» για τον πολλαπλό τους ρόλο στην υγεία.

Τα ευρήματα της αποδεικνύουν πως οι πολυβιταμίνες που περιέχουν μια φόρμουλα αντιοξειδωτικών συστατικών μπορούν να προστατέψουν την εγκεφαλική λειτουργία από τις βλάβες, τις οποίες προκαλούν τα μικρά ισχαιμικά επεισόδια, που αν και περνούν απαρατήρητα, ωστόσο συμβαίνουν συχνά στην πορεία της ζωής πολλών ανθρώπων.


Η λήψη των βιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής και η επίδραση τους στην υγεία έχει μελετηθεί εκτενώς κι έχει προκαλέσει αρκετές διχόνοιες στην επιστημονική κοινότητα, προσφέροντας αρκετή «τροφή για σκέψη» στους επιστήμονες αλλά και στο ευρύ κοινό.

Οι δύο βασικότερες «διαμάχες» των ειδικών αφορούν την ποσότητα στην οποία πρέπει να χορηγηθούν τα συστατικά, ώστε να έχουν ουσιαστικό όφελος και τη σύσταση των συμπληρωμάτων, αν δηλαδή πρέπει να περιέχουν ένα συστατικό ή περισσότερα συστατικά μαζί.

Στη φύση βέβαια τα μικροθρεπτικά συστατικά (αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες,) υπάρχουν σε περίπλοκους συνδυασμούς, οπότε η φύση μας διδάσκει πως οι συνέργειες μεταξύ τους αποτελούν ενδεχομένως και το κρυφό τους «ατού».


Στην νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, ιατρός Δημήτρης Τσουκαλάς και μια μεγάλη ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημιού της Μπρέσια, στην Ιταλία, οι ερευνητές αναζήτησαν τα οφέλη που μπορεί να εξασφαλίσει η συστηματική χορήγηση μιας πολυβιταμίνης στη νοητική λειτουργία και στην προστασία των νευρώνων του εγκεφάλου από τα μικρά, απαρατήρητα ισχαιμικά επεισόδια τα οποία συμβαίνουν σιωπηλά, κατά την διάρκεια της ζωής.

Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό Facebook Twitter


Η πολυβιταμίνη που επιλέχθηκε είναι ένας ισχυρός συνδυασμός αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η ρεσβερατρόλη, η κουερσετίνη, το α-λιποϊκό οξύ και η κατεχίνη από το πράσινο τσάι, μαζί με βιταμίνες, αμινοξέα κι άλλα μικροθρεπτικά συστατικά.


Η πρωτοποριακή μελέτη του Δρ. Τσουκαλά και των συνεργατών του όχι μόνο απαντά στο διαχρονικό ερώτημα, αν ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο της νοητικής λειτουργίας ενάντια στην «επιδημία» των παθήσεων του νευρικού συστήματος που φέρνει η ηλικία (διάφορες μορφές άνοιας, νόσος Αλτσχάιμερ, νόσος του Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση), αλλά πηγαίνει και δύο βήματα παραπέρα. Τα δύο αυτά βήματα αφορούν δύο πρωτοποριακές διαπιστώσεις.


Η πρώτη διαπίστωση επιβεβαιώνει για πρώτη φορά σε έρευνα τη σοφία της φύσης και αποδεικνύει την καθοριστική σημασία της συνέργειας των αντιοξειδωτικών συστατικών στη προστασία των κυττάρων του νευρικού συστήματος. Προηγούμενες μελέτες δεν χρησιμοποίησαν φόρμουλα συστατικών αλλά μεμονωμένα συστατικά ή το πολύ δύο ουσίες μαζί.


Η θεωρία πως τα φυσικά τρόφιμα είναι πιο ευεργετικά από τις μονοδόσεις βιταμινών, ακριβώς επειδή περιέχουν πληθώρα διαφορετικών συστατικών, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, πρωτοδιατυπώθηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες από την καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας. Υπήρξε και η ίδια μια ανατρεπτική επιστήμων, καθώς πριν τρεις δεκαετίες άρχισε να υπερασπίζεται την διατροφική-και αντιοξειδωτική-αξία του ελαιόλαδου, σε έναν κόσμο που αντιμετώπιζε το λάδι απλά ως λιπαρή ύλη.

Σήμερα η ομάδα του Δρ. Τσουκαλά κινείται στην ίδια κατεύθυνση και επιβεβαιώνει τη θέση ότι οι συνέργειες των φυσικών συστατικών μεγεθύνουν και πολλαπλασιάζουν το ευεργετικό αποτέλεσμα.

Αντιοξειδωτικά: «ασπίδα» για το μυαλό Facebook Twitter


Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι για πρώτη φορά, οι δόσεις των αντιοξειδωτικών και λοιπών μικροθρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη ήταν χιλιάδες φορές μικρότερες σε σύγκριση με εκείνες που συνήθως χορηγούνται. Αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο για τα ερευνητικά πρωτόκολλα, αλλά και σε real word συνθήκες, δηλαδή στην καθημερινή κλινική πράξη.


Η απόδειξη ότι συγκεκριμένες συνεργικές δόσεις είναι ευεργετικές για τα νευρικά κύτταρα, ακόμα και σε χιλιάδες φορές μικρότερη συγκέντρωση, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να φρενάρουν την νοητική έκπτωση με σύμμαχό τους μια συνεργική αντιοξειδωτική πολυβιταμίνη.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» κι αποτελεί αληθινή «τροφή για σκέψη».

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ