Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη στοχευμένων φαρμάκων για τον κορωνοϊό

Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη στοχευμένων φαρμάκων για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Η ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων είναι επίπονες διαδικασίες και οι ερευνητές δεν διαθέτουν το μαγικό ραβδάκι του Χάρι Πότερ.
0

«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν νέο ιό, στον οποίο δεν έχουμε χτίσει ανοσία, για τον οποίο δεν υπάρχει ακόμα προφυλακτικό εμβόλιο και το μόνο φάρμακο που έχουμε στα χέρια μας είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση». Με αυτήν τη φράση περιγράφει τη μάχη που δώσαμε και δίνουμε με τον κορωνοϊό ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, συνοψίζοντας σε λίγες γραμμές τα πολύπλοκα παγκόσμια δεδομένα για τον ιό SARS-CoV-2. Φυσικά, αυτή είναι μια κατάσταση δυναμική, που αλλάζει από μέρα σε μέρα, αλλά όχι με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, καθώς η ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων είναι επίπονες διαδικασίες και οι ερευνητές δεν διαθέτουν το μαγικό ραβδάκι του Χάρι Πότερ.

Στα φάρμακα, η κατάσταση είναι λίγο πιο αισιόδοξη απ' ό,τι στο φλέγον θέμα του εμβολίου για την Covid-19, με αρκετές πειραματικές θεραπείες να αναπτύσσονται στα ερευνητικά εργαστήρια της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, αξιοποιώντας τη γνώση που είχαν αποκρυσταλλώσει οι επιστήμονες κατά τις προγενέστερες επιδημίες με τους ιούς Sars και Mers το 2002 και το 2012 αντίστοιχα, οι οποίοι είναι «ξαδελφάκια» του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Γι' αυτό, άλλωστε, τα βασικότερα «όπλα» που επιστρατεύουν οι φαρμακευτικές εταιρείες αφορούν αντιρετροϊκά φάρμακα σαν κι αυτά του AIDS και αντιικά που είχαν δοκιμαστεί στις προηγούμενες επιδημίες ή στη μεγάλη έξαρση του ιού Ebola.

Μαζί στα κουλουάρ αυτής της ξέφρενης επιστημονικής κούρσας τρέχουν αντιικά φάρμακα και αρκετά ανοσοτροποποιητικά που σταματούν την εμφάνιση της λεγόμενης «καταιγίδας κυττοκινών», αυτής της υπερ-φλεγμονώδους αντίδρασης που οδηγεί πολλούς ασθενείς στον θάνατο.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στον αγώνα δρόμου για τη δημιουργία στοχευμένου φαρμάκου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Covid-19 και των επιπλοκών της είναι ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε για τον Ebola, το αντιικό Remdesivir, το οποίο ωστόσο δεν φάνηκε δραστικό σε αυτή την περίπτωση. Όμως στις πρώτες μελέτες που έγιναν για τον νέο κορωνοϊό, το Remdesivir μείωσε κατά 4 ημέρες τον χρόνο ανάρρωσης και τη θνητότητα σε όσους ασθενείς βρέθηκαν με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια στη μονάδα εντατικής θεραπείας και πέρασε τις εξετάσεις, κερδίζοντας την πρώιμη έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) για ασθενείς που νοσηλεύονται σε μέτρια ή βαριά κατάσταση.

Μαζί στα κουλουάρ αυτής της ξέφρενης επιστημονικής κούρσας τρέχουν αντιικά φάρμακα και αρκετά ανοσοτροποποιητικά που σταματούν την εμφάνιση της λεγόμενης «καταιγίδας κυττοκινών», αυτής της υπερ-φλεγμονώδους αντίδρασης που οδηγεί πολλούς ασθενείς στον θάνατο. Τα περισσότερα ανοσοτροποποιητικά είναι ήδη εγκεκριμένες θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν για να κόψουν το νήμα (της έγκρισης από τον FDA και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό ΕΜΑ) ανθελονοσιακά, όπως η υδροξυχλωροκίνη και το ξαδελφάκι της, η χλωροκίνη, το καρδιολογικό σκεύασμα κολχικίνη και κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε ογκολογικούς ασθενείς, π.χ. μερικές ανοσοθεραπείες και κάποιοι αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες.

Πάντως, ο καθηγητής Καρδιολογίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης, επικεφαλής της μελέτης για την κολχικίνη, έχει εκφράσει την άποψη ότι ο κορωνοϊός θα θεραπεύεται όπως και ο ιός HIV (του AIDS), με κοκτέιλ φαρμάκων, και όχι με μία και μόνη θεραπεία.

Τα αντισώματα όχι μόνο ως τεστ αλλά και ως θεραπεία για τον κορωνοϊό

Η πανδημία της Covid-19 δίδαξε σε όλο τον κόσμο μία λέξη: «αντισώματα». Τα τεστ αντισωμάτων, άλλωστε, αποτελούν το μεγάλο στοίχημα των επιστημόνων για την επιδημιολογική επαγρύπνηση των χωρών για τον κορωνοϊό και τη διερεύνηση του σταδιακού χτισίματος της ανοσίας της αγέλης, ενώ, ειδικά τώρα, που αναμένουμε το άνοιγμα του τουρισμού, τα τεστ αντισωμάτων θα μας βοηθήσουν να ελέγχουμε και τους τουρίστες.

Όμως τα αντισώματα δεν αξιοποιούνται μόνο ως τεστ αλλά και ως θεραπεία. Ως ορός αντισωμάτων (ορός πλάσματος αίματος) μπορούν να ληφθούν από ασθενείς που νόσησαν και ανέρρωσαν, ώστε να δοθούν σε άλλα, βαριά περιστατικά τα οποία δεν ανταποκρίνονται καλά στα χορηγούμενα φάρμακα. Όμως η χορήγηση ορού αντισωμάτων έχει περιορισμούς, καθώς είναι βιολογικό υλικό που λαμβάνεται από ασθενή και μετά δέχεται επεξεργασία στο εργαστήριο.

Αντίθετα, μια θεραπεία με μονοκλωνικά υψηλής εξειδίκευσης εναντία στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19, που αναπτύσσεται και παράγεται χωρίς την ανάγκη λήψης ανθρώπινου πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο, μέσω μιας πλατφόρμας, μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην ανάγκη για μαζική ζήτηση.

Μια τέτοια πλατφόρμα με την ονομασία DiversitAb ανέπτυξαν οι εταιρείες SAΒ και CSL Behring που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παραγάγουν το αντίσωμα SAB-185 το συντομότερο, με τις κλινικές δοκιμές να ξεκινούν στη Βόρεια Αμερική μέσα στο καλοκαίρι.

Στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, πού υπερτερεί μια θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων σε σύγκριση με μία που παρασκευάζεται από ορό πλάσματος, οι ειδικοί μάς απαντούν: σε αντίθεση με την υπεράνοση θεραπεία, η τεχνολογία δύναται να παράγει αντισώματα χωρίς να χρειαστεί να συλλέξει ανακτηθέν πλάσμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

H ανοσοθεραπεία ενδέχεται να είναι πιο δραστική από την υπεράνοση θεραπεία από ανακτηθέν πλάσμα ασθενών που ανέρρωσαν από τη νόσο Covid-19. Η προσέγγιση αυτή προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων προϊόντος σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ανθρώπινων αντισωμάτων από πλάσμα. Τέλος, σε μελλοντικές πανδημίες η πλατφόρμα της SAB μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα γρηγορότερης εύρεσης θεραπευτικών λύσεων προς όφελος των ασθενών.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ