6 σημάδια απo τον μαστό που προειδοποιούν

6 σημάδια απo τον μαστό που προειδοποιούν Facebook Twitter
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος μαστού σπάνια εμφανίζεται με πόνο, καθώς η συσχέτιση αυτή αφορά μόνο ένα ποσοστό 0,5-3,3%.
0

Της Άννας Γιαννοπούλου

Χειρουργός - Μαστολόγος, Αν. Διευθύντρια στο Κέντρο Μαστού του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center


ΣTON ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ μία στις οκτώ γυναίκες αναπτύσσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Περίπου το 60% των γυναικών θα εμφανίσει κάποια από τις καλοήθεις παθήσεις του μαστού και θα αποταθεί σε ειδικό για την αντιμετώπισή τους. Η ανακάλυψη ενός ευρήματος στον μαστό προκαλεί φόβο και αγωνία στις γυναίκες. Ωστόσο, όταν μια γυναίκα αγαπά και φροντίζει το σώμα της, αναγνωρίζει πρώιμα όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί και μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.


Τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα σε χειρουργό μαστού είναι:

Όγκος στον μαστό: Μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα με την ηλικία. Η αξιολόγηση γίνεται με την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα, μαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία), ενώ, αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να απαιτηθεί και βιοψία.


Διαταραχή στη μαστογραφία: Μπορεί να αφορά ένα ογκίδιο, μικρο-αποτιτανώσεις ή διαταραχή στην αρχιτεκτονική του μαστού. Σε πολλές περιπτώσεις η εντοπιστική μαστογραφία μπορεί να λύσει το δίλημμα, ενώ άλλοτε μπορεί να απαιτηθεί βιοψία.


Έκκριμα στη θηλή: Είναι συχνό σε γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα ή/και έχουν θηλάσει. Μπορεί να εμφανίζεται μέχρι και δύο χρόνια μετά τον τοκετό και αφορά και τους δύο μαστούς. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε υποθυρεοειδισμό, ως παρενέργεια από κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή σε αδένωμα της υπόφυσης. Ένα έκκριμα αιματηρό ή διαυγές που είναι αυτόματο και προέρχεται από τη μία θηλή μπορεί να οφείλεται σε θήλωμα ή/και σε καρκίνο.


Εισολκή της θηλής: Πολλές γυναίκες εκ γενετής παρουσιάζουν εισολκή θηλής ή έχουν θηλές που περιστασιακά εισέρχονται ή εξέρχονται. Αυτός ο τύπος εισολκής δεν είναι ανησυχητικός. Αν μια γυναίκα παρατηρήσει σταδιακά εισολκή της θηλής της χωρίς εμφανή λόγο, θα πρέπει να αποταθεί σε ειδικό, γιατί πολλές φορές αποτελεί το πρώτο σημάδι ενός καρκίνου.


Αλλαγές στο δέρμα του μαστού: Δερματικά προβλήματα στον μαστό μπορεί να αφορούν κνησμό, απολέπιση, οίδημα, ερυθρότητα ή αλλαγή στο χρώμα. Αν και συνήθως δεν οφείλονται σε σοβαρό πρόβλημα, μια γυναίκα θα πρέπει να εξεταστεί από ειδικό, γιατί κάποιες σοβαρές μορφές καρκίνου εμφανίζονται με δερματική αλλαγή.


Ευαισθησία ή πόνος στον μαστό: Ο πόνος στον μαστό συχνά οφείλεται σε προβλήματα εκτός μαστού (μυϊκά, συνδεσμικά, δερματικά ή αυχενικά). Σε πολύ λίγες περιπτώσεις ο πόνος στον μαστό οφείλεται σε καρκίνο.

Τι σημαίνει ο πόνος στον μαστό;

Ο πόνος στον μαστό (μαστοδυνία ή μασταλγία) είναι συχνό σύμπτωμα στις γυναίκες και ενίοτε στους άνδρες. Τις περισσότερες φορές σχετίζεται με καλοήθεις καταστάσεις, όπως ινοκυστικές αλλαγές, κύστεις ή ινοαδενώματα.


Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος μαστού σπάνια εμφανίζεται με πόνο, καθώς η συσχέτιση αυτή αφορά μόνο ένα ποσοστό 0,5-3,3%.


Πρέπει, λοιπόν, να εκτιμήσουμε αν ο πόνος οφείλεται σε φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τη λειτουργία των ορμονών ή σε παθολογικά αίτια.


Στα 2/3 των περιπτώσεων ο πόνος στον μαστό είναι περιοδικός (επαναλαμβανόμενος). Ο περιοδικός πόνος σχετίζεται με τις αλλαγές στις ορμόνες κατά την αναπαραγωγική περίοδο των γυναικών και εμφανίζεται μία εβδομάδα πριν από την περίοδο. Είναι διάχυτος και εμφανίζεται συνήθως και στους δύο μαστούς, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστεί μόνο στον έναν.

Υπάρχει όμως και ο μη κυκλικός πόνος, που μπορεί να οφείλεται σε:

• Κύστεις ή μορφώματα (ινοαδενώματα)

• Μαστίτιδα – συχνά και σε γυναίκες που θηλάζουν, ειδικά τον πρώτο μήνα

• Θεραπεία υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση

• Ευμεγέθεις μαστούς

• Ιδραδενίτιδα

• Άλλες αιτίες, όπως τραύμα, εγκυμοσύνη, θρομβοφλεβίτιδα, λήψη φαρμάκων

• Φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού


Υπάρχουν γυναίκες που παραπονιούνται για πόνο στον μαστό ο οποίος προέρχεται από άλλες παθήσεις εκτός μαζικού αδένος, όπως:

• Βλάβη στο θωρακικό τοίχωμα

• Βλάβες στη σπονδυλική στήλη

• Μεσοπλεύρια νευραλγία από αναπνευστική λοίμωξη ή τραύμα


Ο διαγνωστικός έλεγχος της μαστοδυνίας ξεκινά με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση-ψηλάφηση του/της ασθενούς από τον ειδικό χειρουργό μαστού.


Εάν κριθεί απαραίτητο, ο έλεγχος συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα, μαστογραφία ή/και μαγνητική μαστογραφία.


Ο πόνος αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά (παρακεταμόλη ή ήπια αντιφλεγμονώδη) και με έναν καλά υποστηρικτικό στηθόδεσμο.


Σε ορισμένες γυναίκες φαίνεται να βοηθά η βιταμίνη Ε ή το έλαιο νυχτολούλουδου, που δεν ανήκει στα φάρμακα αλλά στα σκευάσματα υγιεινής διατροφής.


Το σημαντικό για μια γυναίκα που έχει πόνο στον μαστό είναι να μην πανικοβληθεί και να απευθυνθεί σε χειρουργό μαστού για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΣΤΑ 600 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΜΕ ΧΡΥΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ JCI

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, έπειτα από συστηματική προετοιμασία που ξεπέρασε τα δύο χρόνια, ανήκει στην επίλεκτη ομάδα που περιλαμβάνει μόνο 600 νοσοκομεία στον κόσμο, τα οποία έχουν λάβει τη Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval) για Διαπίστευση Νοσοκομείων από τον οργανισμό Joint Commission International (JCI). Πρόκειται για την εγκυρότερη σφραγίδα ποιότητας παγκοσμίως, η οποία σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στη λειτουργία του.


Με το ίδιο ομαδικό πνεύμα και τον επαγγελματισμό που του εξασφάλισαν τη διεθνή διαπίστευση JCI για την ποιότητα των υπηρεσιών του και την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center έχει προετοιμαστεί εγκαίρως για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού που συνδέεται με τον ιό Covid-19. Ανταποκρινόμενο, εξάλλου, στις αυξημένες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έθεσε στη διάθεση της πολιτείας 12 κλίνες ΜΕΘ, καθώς και 53 κλίνες νοσηλείας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσηλευτικού κέντρου. Και τα δύο τμήματα είναι απομονωμένα και μπορούν να νοσηλεύσουν με απόλυτη ασφάλεια ύποπτα ή και επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19, ενώ ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του ιού, όπως και ο έλεγχος αντισωμάτων, προσφέρονται σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM
Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Διαλειμματική νηστεία: 13 απαντήσεις για την πιο δημοφιλή νέα τάση στη διατροφή

Τι είναι το intermittent fasting και γιατί γίνεται τόσος ντόρος; Σε ποιες ομάδες ατόμων ταιριάζει και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειές του; Ο Ιωάννης Κωτσής και η Ουρανία Ακτύπη μας λύνουν τις πιο βασικές απορίες.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΑ ΑΚΤΥΠΗ
CHECKPOINT

Υγεία & Σώμα / Γιατί να το καθυστερείς; Ένα τεστάκι για τον HIV κάν’ το!

Τα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint μάς υπενθυμίζουν τη σημασία της έγκαιρης εξέτασης για τον HIV, για όλες, όλους και όλα, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσδιορισμού.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα;

Υγεία & Σώμα / Αίμα στα κόπρανα: πότε ανησυχούμε και τι πρέπει να κάνουμε

Οι άνθρωποι συχνά ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό το σύμπτωμα, αντιμετωπίζοντας αυτό το πολύ σοβαρό που ενδεχομένως να τους συμβαίνει ως ταμπού, αλλά η εύρεση της αιτίας είναι ζωτικής σημασίας
THE LIFO TEAM
Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

The Health Book 4 / Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα προστατεύει από ένα εξαιρετικά επώδυνο νόσημα

Ο έρπητας ζωστήρας αφορά ένα πολύ επώδυνο λοιμώδες νόσημα που προκαλεί αφόρητους πόνους που θυμίζουν κάψιμο και υπονομεύει δραματικά την ποιότητα ζωής των μεσήλικων και των ηλικιωμένων, καθώς δεν είναι παροδικοί αλλά μακροχρόνιοι. Ωστόσο, υπάρχει προστασία μέσω του προληπτικού εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών ηλικίας άνω των 18 ετών. Χάρη στον εμβολιασμό, που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο έρπητας ζωστήρας και οι σοβαρές επιπλοκές του μπορούν να αποφευχθούν.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

The Health Book 4 / Σύγχρονη λύση με μόνιμο αποτέλεσμα για το κότσι

Το κότσι είναι μια συχνή παραμόρφωση των ποδιών που μπορεί να κάνει επώδυνη την καθημερινότητα, αλλά τα ευχάριστα νέα είναι ότι αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με σύγχρονες λύσεις που έχουν οριστικό αποτέλεσμα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ