Νέα από τα εστιατόρια της πόλης

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
0
Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Το κολωνακιώτικο Tribeca μεταμορφώθηκε στο The Grocery. Το αρχιτεκτονικό δίδυμο Κούρκουλας-Κοκκίνου διαμόρφωσε τον χώρο και τον μετέτρεψε σε ένα παραδοσιακό μπακάλικο, φερμένο «από το μέλλον». Τσιμεντένια ασπρόμαυρα πλακάκια, ξύλινα ράφια με παλιές ζυγαριές και κάποια ελληνικά προϊόντα, έτσι γι' αρχή, για να μπαίνουμε στο κλίμα και στη φιλοσοφία του. Αν και έχει λίγες μέρες λειτουργίας, ήδη έχει γίνει στέκι της περιοχής. Μου άρεσε η ανοιχτή κουζίνα, ένα επίπεδο πιο κάτω, που κάνεις χάζι τους μαγείρους στη δημιουργική φάση τους. Ένα μενού καθαρά ελληνικό με πρωταγωνιστές τα προϊόντα της ελληνικής γης έστησε ο πολύ καλός σεφ Δημήτρης Δημητριάδης, το οποίο υλοποιεί στην κουζίνα ο Γιώργου Τσανάης. Λίγες προτάσεις και καλές. Από τα μικρά πιάτα και τις αλοιφές δοκίμασα ωραιότατη μελιτζανοσαλάτα ενισχυμένη με σταφίδες και κουκουνάρι (€4,5), τραγανά πιτάκια με τυρί Μετσοβόνε (€6) τα οποία συνοδεύονται από ντιπ πορτοκαλιού με κύμινο που κάνει παιχνιδιάρικη τη γεύση, και μια εξαίσια βελουτέ μανιταριών(€4) με αφρόγαλο και λάδι τρούφας, απαλή κι ευωδιαστή σαν χάδι στον ουρανίσκο. Από τις τέσσερις σαλάτες του καταλόγου πήρα γεύση από τη ρεβιθοσαλάτα με baby σπανάκι (€6,5) και λαδολέμονο με κύμινο που χάριζε γευστικούς πόντους. Από τον φούρνο, την κατσαρόλα και το τηγάνι είναι οι επιλογές στα κυρίως. Το σωστά μαγειρεμένο κουσκουσότο με μάραθο, κουρκούμι και ψητές γαρίδες (€9,5) ξεχειλίζει νοστιμιά και αρώματα. Τα άγρια χόρτα τα προμηθεύονται από τον τροφοσυλλέκτη Σωτήρη Λυμπερόπουλο (Radiki Raches) που προβάλλεται και στο μενού, όπως στο σιγομαγειρεμένο αρνίσιο κότσι με κρητικούς ασκόλυμπρους και καρότα (€13,5). Πρόκειται για ένα γήινο πιάτο που η αληθινή νοστιμάδα των χόρτων και το ζουμάκι τους κλέβει την παράσταση από το κότσι. Οι μεζέδες ευνοούν κρασί και αποστάγματα που θα βρεις στη λίστα με την καλή τιμολόγηση και επιλογή σε ποτήρι κρασί από το Κτήμα Εύχαρις. Εδώ θα περάσεις καλά, θα σε φροντίσουν οι φιλόξενοι οικοδεσπότες Κώστας και Λίζα και θα τσιμπολογήσεις νόστιμα πιάτα. Θα φύγεις έχοντας στο στόμα την κολασμένη γλύκα από την μπάρα πικρής σοκολάτας με καραμελωμένο φουντούκι και παγωτό βανίλια (€5,5).

☛The Grocery, Σκουφά 46 & Ομήρου, Κολωνάκι, 210 3623541

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Διπλή προσωπικότητα, διπλή απόλαυση. Το Silver Casa συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του με τ διπλή προσωπικότητά του ως ιταλικό εστιατόριο Casa di Pasta και Steak house Silver Star. Το αγαπημένο στέκι σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αττικής ανεβάζει τώρα τον γευστικό πήχη με νέα πιάτα. Σίγουρα η απροσποίητη φιλοξενία είναι αυτό που σε κερδίζει με το που θα διαβείς το κατώφλι του εστιατορίου – φροντίζει γι' αυτό ο συνιδιοκτήτης Γιώργος Καλαϊτζής, γνωστός από τον χώρο του μπάσκετ. Ευχάριστη αύρα. Εδώ θα έρθεις για να τιμήσεις τα καλοφτιαγμένα ζυμαρικά και τα ριζότι αλλά και τα εξαιρετικά κρεατικά, για τους εραστές του είδους. Ανεπιτήδευτα και απλά. Θα ξεκινήσεις με ένα καταπληκτικό σαγανάκι με αυγό, σπαράγγια και λάδι τρούφας (€18). Καλοφτιαγμένο ήρθε και το steak tartare το οποίο κόβεται στο χέρι με κρεμμύδι, κάππαρη, χρένο και chives (€16) που του χαρίζουν τις γευστικές εντάσεις. Οι προτάσεις από τα ζυμαρικά είναι ελκυστικές, δύσκολη η επιλογή. Περιορίστηκα στα ντελικάτα ραβιόλια γεμιστά με καπνιστό απάκι σε σάλτσα βουτύρου αρωματισμένη με φασκόμηλο (€14). Εκτίμησα την ιδέα του σεφ να παίξει με το απάκι. Πιάτο με πληθωρική γεύση που του πάει όμορφα το άρωμα του φασκόμηλου. Ακολούθησε ριζότο με κίτρινη κολοκύθα καλυμμένο με φλοίδες παρμεζάνας και γλάσο βαλσάμικο (€12). Το ριζότο ήταν σωστά φτιαγμένο και η γεύση και το χρώμα του τονίζονταν από την κολοκύθα, ήταν όμως υπερβολικό το γλάσο βαλσάμικο που έκλεβε τη γεύση. Από τα κυρίως, η ταλιάτα από κόντρα φιλέτο Βlack Αngus ψήνεται ιδανικά στη σχάρα και σερβίρεται κομμένη σε λεπτές φέτες όπως της πρέπει, αρωματισμένη με λάδι λευκής τρούφας και ανθό αλατιού (€27) και συνοδεύεται από τραγανή ρόκα σαλάτα και ντοματίνια. Ωραίο πιάτο, που δίνει το στίγμα της ποιότητας του καλού κρέατος και της τεχνικής στην κουζίνα. Ζηλέψαμε τις τηγανητές πατάτες που πήγαν σε διπλανό τραπέζι και υποκύψαμε στον πειρασμό να τις γευθούμε. Σπιτικές, χρυσαφένιες, τρώγονται απνευστί. Το Silver Casa έχει πιστό κοινό που απολαμβάνει μια καλή εκδοχή από τις δύο πιο δημοφιλείς κουζίνες: ζυμαρικά και κρέας.

☛Silver Casa, Λητούς 2 & Απολλωνος18, Βουλιαγμένη, 210 8964112

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Πετάει ο γάιδαρος;

Μαγαζί χαρούμενο, κεφάτο, το δηλώνει και η παιχνιδιάρικη ονομασία του εξάλλου! Καλό φαγητό, καλές τιμές, παρεΐστικη διάθεση και ζωντανή μουσική τα Σαββατοκύριακα. Ωραία και η πολύχρωμη διακόσμηση με το τάβλι στον τοίχο, τους δίσκους βινυλίου, τις παλιές αφίσες, τα εξώφυλλα από τα περιοδικά της δεκαετίας του '60 που ντύνουν την κολόνα, τα βιβλία στοίβες και το ποδήλατο που είναι έτοιμο να σκαρφαλώσει τον τοίχο. Η θέση του δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δικαιολογεί και τις φοιτητοπαρέες που μαζεύει. Οι μεζέδες αναγράφοντα στον μεγάλο μαυροπίνακα και σε ένα μπλε σχολικό τετράδιο που αφήνουν στο τραπέζι σου. Προτιμώ τον μαυροπίνακα. Οι μεζέδες είναι αρκετοί, σου κεντρίζουν την όρεξη και σε βάζουν στη φιλοσοφία του μοιράσματος. Τσουγκρίζουμε τα σφηνάκια μας με το τσίπουρο και παραγγέλνουμε μαραθόπιτα (€4) και πίτα σφακιανή (€4)για να το συνοδέψουμε. Από την ανοιχτή κουζίνα χαζεύω τη νεαρή σεφ Ιωάννα που δίνει τον καλύτερο εαυτό της πάνω από τα τηγάνια. Οι πίτες ήρθαν με ωραίο, τραγανό φύλλο και χωρίς μια σταγόνα λάδι στο πιάτο. Τιμήσαμε το σαγανάκι με αυγό, παστουρμά και σάλτσα ντομάτας, που ζητήσαμε να ενισχυθεί και με σουτζούκι (€4,50) – ήρθε πληθωρικό και πολύ του πήγαινε η σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Το συκώτι λαδορίγανη (€4) είναι όλο νοστιμιά και σε βάζει στον πειρασμό να βουτήξεις την μπουκιά το ψωμί στο ζουμάκι του. Την έκπληξη έκανε το κοτόπουλο τίκα μασάλα –ινδική συνταγή, που ήρθε με ρύζι μπασμάτι–, νοστιμότατο και καυτερό. Όπως ακριβώς το θέλαμε!

☛Πετάει ο γάιδαρος;, Παπαζαχαρίου 20-22, Καλλιθέα, 210 9210640

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Νew Τaste
Εξαιρετικά χορταστικά και σε σούπερ φροντισμένη συσκευασία είναι τα σάντουιτς για το σπίτι ή το γραφείο που προσφέρονται στο New Taste. Επέλεξα ανοιχτό σάντουιτς με χορταστικές φέτες χωριάτικου ψωμιού αλειμμένες με κρεμώδες τυρί, καπνιστό σολομό και τρυφερές κορυφές σπαραγγιών, ραντισμένες ιδανικά με σταγόνες λεμονιού. Τιμή 6,50ευρώ.

Νέα από τα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Llillet Vive
Κομψό, με γαλλικό άρωμα, το φρουτώδες απεριτίφ Lillet είναι ένα απόσταγμα από εξαιρετικής ποιότητας κρασιά και λικέρ με υπέροχα διεγερτική και γεμάτη γεύση. Γνώρισε επιτυχία μόλις λανσαρίστηκε το 1901 στο Παρίσι. Φιγουράρισε στο ποτήρι του James Bond με το διάσημο Vesper Martini και σήμερα επιμένει να γοητεύει σε long drinks, όπως το δημοφιλές Lillet Vive. Η συνταγή απλή: 5 cl. Lillet Blanc , 10 cl. Τόνικ. Αναμειγνύετε, προσθέτετε 4-5 παγάκια και γαρνίρετε με μία λεπτή φέτα αγγούρι, μία φράουλα κι ένα κλαδάκι μέντας.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ