Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter

Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του

0

Πολύ πριν από την εμφάνιση του Instagram ο Itsuo Kobayashi αφιέρωνε χρόνο για να ζωγραφίζει κάθε γεύμα που έτρωγε. Προφανώς δεν χρησιμοποιούσε το smartphone του, αλλά στυλό και μελάνι, γεμίζοντας σημειωματάρια ολόκληρα με υπέροχα σκίτσα.

Ο Ιαπωνέζος καλλιτέχνης και επαγγελματίας μάγειρας, γεννημένος το 1962, άρχισε αρχικά να κρατάει ημερολόγια γεύσης ως έφηβος. Στα 20 του, άρχισε να προσθέτει εικονογραφήσεις από τα πιάτα που έφτιαχνε στη δουλειά αλλά και αυτά που έτρωγε έξω.

Στην ηλικία των 46 ετών, ο Kobayashi διαγνώστηκε με την πάθηση που ονομάζεται αλκοολική νευρίτιδα. Αυτή η εξουθενωτική νευρολογική διαταραχή έκανε το περπάτημα δύσκολη υπόθεση και είχε ως αποτέλεσμα να μένει, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, αρκετά περιορισμένος στο σπίτι του.

Παρόλο που η καθημερινότητά του σπανίως κρύβει εκπλήξεις ωστόσο δεν έχει σταματήσει στιγμή να εξελίσσει την τέχνη του κρατώντας αδιάλειπτα τα καθημερινά ημερολόγια γεύσης του.


Στα χρόνια που ακολούθησαν, η τέχνη του Kobayashi απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αξία για τον ίδιο μια και κάθε γεύμα του λειτουργούσε ως δημιουργική διέξοδος.

Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter

«Αφού αρρώστησε και δυσκολευόταν να βγει από το σπίτι ξεκίνησε να σχεδιάζει lunch boxes» δήλωσε ο N. Kushino, ο ατζέντης του καλλιτέχνη, στο Artnet News. Ο Kushino, ο οποίος διευθύνει τη γκαλερί Kushino Terrace στην Φουκουγιάμα της Ιαπωνίας, έμαθε για τον Kobayashi τον Δεκέμβριο του 2014.


«Έπεσα πάνω σε ένα μικρό σκίτσο του Kobayashi σε μια έκθεση με έργα ατόμων με αναπηρία στο νομό Σαϊτάμα» λέει ο Kushino. «Όταν επισκέφθηκα το σπίτι του αντιλήφθηκα ότι υπήρχαν χιλιάδες τέτοια έργα τέχνης».

Σήμερα η ζωγραφική του Kobayashi βασίζεται κυρίως στα ντελίβερι – μερικές φορές από εστιατόρια κι άλλες από τη μητέρα του. Και παρόλο που η καθημερινότητά του σπανίως κρύβει εκπλήξεις ωστόσο δεν έχει σταματήσει στιγμή να εξελίσσει την τέχνη του κρατώντας αδιάλειπτα τα καθημερινά ημερολόγια γεύσης του.

Η γκαλερί Kushino Terrace έδωσε στον Kobayashi την ευκαιρία να κάνει το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο, στην έκθεση Outsider Art της Νέας Υόρκης, ενώ πλέον έχει τη δυνατότητα να πουλάει έργα του από 500 έως και 3.000 δολάρια.

Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter
Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter
Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter
Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter
Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter
Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter
Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter
Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter
Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter
Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter
Ένας καθηλωμένος Ιάπωνας σεφ σκιτσάρει έξοχα επί 32 χρόνια τα πιάτα των γευμάτων του Facebook Twitter

 

Πηγή: Αrt Νet

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ