Ο Raf Simons μεγαλουργεί ως νέος σχεδιαστής του οίκου Calvin Klein Facebook Twitter

Ο Raf Simons μεγαλουργεί ως νέος σχεδιαστής του οίκου Calvin Klein

0

Φανταστείτε αυτό το πείραμα. Είσαι ο Calvin Klein. Είσαι η εταιρεία με τις περισσότερες ίσως φωτογραφίες νεαρών με εσώρουχα στο Internet. Πριν από 24 χρόνια, ένας τεράστιος (μεταφορικά και κυριολεκτικά) Marky Mark πόζαρε με το boxer του σε γιγαντοαφίσα σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες, σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Πριν από ακόμα περισσότερα χρόνια, έβγαλες, στην ίδια αφίσα, τη νεαρή και πανέμορφη Brooke Shields να δηλώνει πως δεν τη χωρίζει τίποτα από το Calvin Klein τζιν της. Τον προηγούμενο χρόνο έβαλες σε αντίστοιχου μεγέθους γιγαντοαφίσα τον Justin Bieber. H πολιτική σου παραμένει να γεμίζεις συχνότατα τον τόπο μαυρόασπρες φωτογραφίες μεγάλων φωτογράφων (Herb Ritts, Steven Meisel) με νέους και διάσημους, γυμνούς, με τα εσώρουχά τους. Την ίδια στιγμή, οι πασαρέλα σου είναι γεμάτη χαρακτηριστική αμερικανική μινιμαλιά. Τίποτα πολύ, τίποτα κραυγαλέο. Έτσι ολοκληρώνεται το αμερικάνικο κομφόρ και όραμα, γεμάτο εφηβικό, φρέσκο σεξ, χωρίς υπόγεια δράματα, εύκολο, καθόλου όμως απλοϊκό, με αυτή την αβάσταχτη ελαφρότητα που χρησιμοποιούν ενίοτε οι Ευρωπαίοι ως εξωτικό αξεσουάρ.


Αλλά δεν είναι αυτή η Αμερική πια. Προσλαμβάνεις, λοιπόν, τον Βέλγο σχεδιαστή που πριν από εσένα είχε αναλάβει ένα μεγαθήριο, τον Christian Dior. Στην παρθενική του επίδειξη γι' αυτόν γέμισε τοίχους δωματίων με λουλούδια, το μεθυστικό άρωμα των οποίων έκανε τους παρευρισκόμενους να κοιτάζουν μαγεμένοι την πρώτη του συλλογή για τον Dior, που επαναπροσδιόριζε τις αρχές του Οίκου. Γιατί o Raf Simons ξέρει να το κάνει πολύ καλά αυτό, δηλαδή να μπαίνει στην Ιστορία, να κοιτάζει τους κώδικες, να τους ανασύρει και μετά να τους κάνει να μιλάνε στο σήμερα.

Ο Raf Simons μεγαλουργεί ως νέος σχεδιαστής του οίκου Calvin Klein Facebook Twitter
Φωτογραφία του Willy Vanderperre για την καμπάνια του Calvin Klein. Tα μοντέλα στέκονται μπροστά στο έργο του Ruby Sterling με τίτλο Flag, 2014.

 Ο Raf Simmons μπορεί να μην είναι ο σπουδαιότερος, αλλά σίγουρα είναι ο πιο πολύτιμος σχεδιαστής μόδας που έχουμε σήμερα.


Στη συνέντευξη που δίνει ο Simons στο Αμερικάνικο GQ λίγους μήνες μετά τη μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη και μια εβδομάδα πριν από την παρουσίαση της πρώτης του συλλογής, ως καλλιτεχνικού διευθυντή πια του Calvin Klein, μιλά με τη χαρακτηριστική του ευγένεια για τους «δύο κόσμους». Ο ένας είναι ο «παλιός», όσοι βρίσκονταν πάντα σε αυτό που λέμε «υψηλή μόδα», που ξέρουν αυτή την πίστα χρόνια τώρα και πιστεύουν πως το κλαμπ είναι κλειστό, μια (ουπς!) μπουρζουαζία που αγαπά να νιώθει πάνω της τον ογκόλιθο της αυθεντίας. Ο άλλος είναι ο «νέος», όσοι πλέον μπορούν να κοιτάζουν τη μόδα μέσα κι έξω από τις πασαρέλες, αποφασίζουν να κάνουν διάλογο και να παίξουν μαζί της, να την αποδυναμώσουν ή να πουν τη γνώμη τους. Η μόδα, από τη στιγμή που έγινε τόσο ανοιχτή, δεν είναι πια υψηλή. Είναι κάτι άλλο, είναι απλώς ρούχα, οι σχεδιαστές είναι έξω από τον χορό και ο Raf Simons αναρωτιέται πώς θα αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ τους.

Ο Raf Simons μεγαλουργεί ως νέος σχεδιαστής του οίκου Calvin Klein Facebook Twitter
Ο Raf Simons ξέρει πολύ καλά να μπαίνει στην Ιστορία, να κοιτάζει τους κώδικες, να τους ανασύρει και μετά να τους κάνει να μιλάνε στο σήμερα.

Λίγες μέρες μετά, βγαίνουν οι πρώτες φωτογραφίες από την καινούργια καμπάνια του Calvin Klein. Το logo, επανασχεδιασμένο από τον Peter Saville (υπεύθυνο για εξώφυλλα των New Order και Joy Division), με φωτογράφο τον επί χρόνια συνεργάτη του Simons, Willy Vanderperre (που ποτέ δεν θα καταφέρω να προφέρω σωστά το όνομά του), δείχνει αμέσως το νέο όραμα του σχεδιαστή, στη σημερινή Αμερική. Τα μοντέλα, όλων των εθνικοτήτων και καθόλου φουσκωμένοι υπεράνθρωποι, φοράνε πάλι μόνο εσώρουχα και τζιν Calvin Klein, αλλά δεν είναι οι πρωταγωνιστές. Κοιτάζουν ή βρίσκονται μπροστά, συνήθως αγκαλιασμένα με έργα Αμερικανών καλλιτεχνών.


Μια χιονοθύελλα φτάνει στη Νέα Υόρκη τον πρώτο χειμώνα υπό την προεδρία του Τραμπ και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου η πρώτη συλλογή του Raf Simons για τον Calvin Klein ανοίγει σε on-line streaming. Και εκεί βλέπεις όλα τα στοιχεία της αμερικανικής εφηβείας: μαζορέτες, αθλητές, μπίτνικ, κορασίδες και ομορφονιούς όλων των εθνικοτήτων μέσα σε μια ήπια θλίψη, μια νοσταλγία που γράφεται μέσα από την παλέτα των χρωμάτων. Όμως όλα μαζί τα νιώθεις καινούργια, καθώς ακούγεται το «Τhis is not America» του Bowie, κλείνεις τα μάτια και σκέφτεσαι: «Θεέ μου, θα μπορούσαν όλοι αυτοί να μπαίνουν και να παρελαύνουν έτσι σε όλες τις ταινίες του Λιντς!». Σκέφτεσαι λίγο παραπάνω και καταλαβαίνεις – η αγωνία του Λιντς και η θλίψη για ό,τι αμερικανικό υπάρχει και πεθαίνει ή σκοτώνει τους πρωταγωνιστές, αλλά και αυτό το αγέρωχο, η νεότητα, η αθανασία που χαρακτηρίζουν την «αμερικάνικη νιότη», αυτά είναι τα ρούχα του σήμερα. Ο Raf Simmons μπορεί να μην είναι ο σπουδαιότερος, αλλά σίγουρα είναι ο πιο πολύτιμος σχεδιαστής μόδας που έχουμε σήμερα.

Μόδα & Στυλ
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Σοφία Κοκοσαλάκη: Η Κρήτη μέσα της (or Greek Drama)

Μόδα & Στυλ / Η Σοφία Κοκοσαλάκη που πορεύτηκε χωρίς logos, εντυπωσιασμούς και εύκολο marketing

Το ανεξάρτητο κορίτσι της μόδας από την Κρήτη, που δημιούργησε το δικό της Grecian chic στυλ, με αναφορές στην ελληνική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον μινωικό πολιτισμό, άφησε πίσω της μια διαχρονική κληρονομιά που αξίζει να γιορτάζεται.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Μόδα & Στυλ / H Soraya Oronti φαίνεται να έχει μια κάποια εμμονή με τα αμάξια

Η Soraya Oronti είναι μια σχεδιάστρια 25 ετών που κατάγεται από τη Λεμεσό της Κύπρου. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, αλλά έχει αλλού το ατελιέ της. Εμπνέεται από την αισθητική και το ήθος των Iannis Xenakis, Hussein Chalayan και HR Giger. Σπούδασε στο Λονδίνο και ήταν από τους βασικούς διοργανωτές του pop-up φεστιβάλ εγχώριας μόδας και τέχνης SOLACE. Μέσα από τις σουέντ μαύρες μπότες πυγμαχίας φοράει νέον πρασινο-πορτοκαλί κάλτσες.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΙΤΗ
75’ με τη Lysa Cooper

Μόδα & Στυλ / «Αν ζούσαν άνθρωποι σαν τον Basquiat, δεν θα υπήρχε όλη αυτή η μετριότητα»

Προσωπική φίλη του Jean-Michel Basquiat και θρυλική στυλίστρια, η Lysa Cooper, σε μια συνέντευξη-χείμαρρο στη LIFO, περιγράφει την εποχή όπου η τέχνη δεν κυνηγούσε νούμερα, αναγγέλλει την επικράτηση της ασημαντότητας, κατακεραυνώνει τον Τραμπ και παραδέχεται πως η ίδια απλώς ήταν εκεί «όταν συνέβαιναν όλα, στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή».
M. HULOT
Σεμνά και ταπεινά

Μόδα & Στυλ / Κάννες: Σεμνά και ταπεινά στο κόκκινο χαλί

Ένα φεστιβάλ που χρωστά τη φήμη του στις σκανδαλιστικές εμφανίσεις υπό τον ήλιο σχεδόν όσο και στην καλλιτεχνική τόλμη του, βιώνει φέτος μια κρίση αισθητικής ταυτότητας με την τελευταίας στιγμής απαγόρευση «γυμνών και υπερβολικών σε όγκο εμφανίσεων».
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Μόδα & Στυλ / Ντομάτες υψηλής ραπτικής, viral ποτά και high fashion ψωμιά: Το φαγητό είναι το νέο trend

Λεμόνια, κεράσια και ζαχαρωτά μεταμορφώνονται από την υψηλή μόδα σε ρούχα και αξεσουάρ, εδώδιμες ύλες πρωταγωνιστούν σε καμπάνιες και επίσημα δείπνα των luxury brands, ενώ χυμοί και πίκλες αναβαθμίζονται σε σύμβολα κοινωνικής υπεροχής. 
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ποιοι είναι οι Μαύροι Δανδήδες του φετινού Met Gala;

Μόδα & Στυλ / Ποιοι είναι οι Μαύροι Δανδήδες του φετινού Met Gala;

H πιο ισχυρή παρέλαση διασημοτήτων και brands στον κόσμο ή, για άλλους, η άποψη της «Vogue» για τον κόσμο, τιμά σήμερα τους Μαύρους Δανδήδες της ιστορίας με ένα show που υπόσχεται άψογο tailoring, διαμάντια και φρου φρου. Λίγο πριν συντονιστείτε στο livestreaming της βραδιάς, δείτε μαζί μας τι σημαίνει το φετινό θέμα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
«Δεν ήξερα πού θα με πάει, ξεκίνησα με ένα σορτς και έφτιαξα δύο επιχειρήσεις»

Μόδα & Στυλ / «Δεν ήξερα πού θα με πάει, ξεκίνησα με ένα σορτς και έφτιαξα δύο επιχειρήσεις»

Η Μιρκέτα Βιδάλη, δημιουργός των brands «No Thinkin» και «Tanpire», μιλά για την εμπειρία της από τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε. Πώς διαχειρίστηκε τα hate comments στα social media και τι συμβουλεύει άλλες γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της;
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Retro vs Approach – Νέο δίλημμα στην αγορά sneakers

Μόδα & Στυλ / Τα νέα sneakers είναι για ορειβασία στις «πλαγιές» της πόλης

Μετά την κυριαρχία των retro sneakers, τα approach shoes, μια νέα γενιά ορειβατικών αθλητικών παπουτσιών, κερδίζει συνεχώς έδαφος στα αστικά πεζοδρόμια, εκφράζοντας την καθημερινή άνεση που όλοι αποζητούμε.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Γιώργο Τροχόπουλε, πώς κατάφερες να φορά τα πλεκτά σου η Dua Lipa;

Μόδα & Στυλ / Γιώργο Τροχόπουλε, πώς κατάφερες να φορά τα πλεκτά σου η Dua Lipa;

Η Μάιλι Σάιρους, η Κένταλ Τζένερ, η Dua Lipa και πολλές ακόμα σταρ έχουν φορέσει τα πλεκτά του ανερχόμενου σχεδιαστή μόδας από τη Βέροια, που στα 23 του έχει ήδη κατακτήσει το Λονδίνο. 
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σε ποιoν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαΐου ο οίκος Dior; / Ποιος θα βρεθεί τελικά στο τιμόνι του Dior; / Όργιο φημών και παρασκήνιο στον οίκο Dior

Μόδα & Στυλ / Σε ποιoν σχεδιαστή θα ανήκει από τα τέλη Μαΐου ο οίκος Dior;

Με τμηματικές ανακοινώσεις και μισές αλήθειες που εμπλέκουν τον Jonathan Anderson και τη Maria Grazia Chiuri, ο ιστορικός γαλλικός οίκος πλήττει την αξιοπιστία της μόδας και εκθέτει τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Φρέντυ, τι στο καλό είναι το glass skin και γιατί το θέλουν όλοι;

Ψυχή & Σώμα / Τι στο καλό είναι το glass skin και γιατί το θέλουν όλοι;

Τι είναι αυτό που κάνει τα κορεατικά προϊόντα ομορφιάς τόσο δημοφιλή; Σε ποιο βαθμό διαμορφώνουν την αισθητική μας τα social media; Ποιες είναι οι τάσεις που κυριαρχούν στο μακιγιάζ σήμερα; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον make up artist Φρέντυ Καλομπράτσο.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ