Η ισχύς εν τη ενώσει για την αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής νόσου διεθνώς
Το Invisible Nation φιλοδοξεί να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις, τα συστήματα υγείας και άλλοι φορείς μπορούν να συνεργαστούν και να αλλάξουν την τροχιά της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.

Η ισχύς εν τη ενώσει για την αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής νόσου διεθνώς

Μπορεί το ενδιαφέρον παγκοσμίως να είναι στραμμένο στον κορωνοϊό, αλλά η πάθηση που ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους διεθνώς, και διαχρονικά, είναι η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος. Για την αντιμετώπισή της απαιτείται αλλαγή στον τρόπο περίθαλψης των ασθενών, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να γίνει ερήμην τους. Γι’ αυτό ο οργανισμός Global Heart Hub, μαζί με τη Novartis, δημιουργεί το Invisible Nation, ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ασθενών και άλλων φορέων της καρδιαγγειακής κοινότητας, αποδεικνύοντας πως για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, μία είναι η λύση: η ισχύς εν τη ενώσει.

Oι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και με τη συμμετοχή τους να βοηθούν να χαράσσονται καλύτερες πολιτικές υγείας και βελτιωμένες ιατρικές υπηρεσίες. Ειδικά όταν πρόκειται για ασθένειες με τεράστιο αντίκτυπο παγκοσμίως, όπως η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος, που αποτελεί διεθνώς την πρώτη αιτία θανάτου και αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια πάσχοντες διεθνώς. Κάνοντας πράξη το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει», φέρνοντας τους ασθενείς στο επίκεντρο και αξιοποιώντας την εμπειρία τους, η Novartis και η Global Heart Hub δίνουν πνοή στο πρόγραμμα Invisible Nation για να αλλάξουν για πάντα τα δεδομένα στη νόσο που παγκοσμίως αποκαλείται «μαζικός δολοφόνος». 

 

Το πρόγραμμα Invisible Nation θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων ασθενών και άλλων φορέων της καρδιαγγειακής κοινότητας με στόχο την εφαρμογή συστηματικών αλλαγών για την αντιμετώπιση της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου. Το πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη των περισσότερων εκ των 15 εκατομμυρίων θανάτων λόγω αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου ετησίως, καθώς και στη μείωση του ετήσιου κόστους περίθαλψης των ασθενών, που σύντομα προβλέπεται να ανέλθει στο 1 τρισ. δολάρια.

 

Μολονότι η συντριπτική πλειονότητα των σχετιζόμενων με την αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο θανάτων μπορεί να προληφθεί, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν μπει ακόμα σε πορεία επίτευξης του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 25% έως το 2025. Το Invisible Nation θα αναδείξει το ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος της νόσου, θα προωθήσει κυβερνητικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή της και θα αναδείξει καινοτόμες συνεργασίες και νέα μοντέλα πρόσβασης που θα επιταχύνουν τις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης της θνησιμότητας λόγω της συγκεκριμένης νόσου.

 

«Θεωρούμε ότι το Invisible Nation αποτελεί τον καταλύτη δράσεων μεταξύ των οργανώσεων ασθενών παγκοσμίως», είπε η Marie-France Tschudin, πρόεδρος της Novartis Pharmaceuticals.

 

«Πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν κάθε χρόνο από αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο και ακόμα περισσότερο όταν συνειδητοποιούν ότι αυτές οι τρομερές απώλειες είναι κατά περίπου 60% περισσότερες συγκριτικά με τον αριθμό θανάτων λόγω καρκίνου», είπε ο Neil Johnson, εκτελεστικός διευθυντής της Global Heart Hub. «Πρόκειται για ένα σοκαριστικό γεγονός και αυτό που είναι ακόμα πιο σοκαριστικό είναι ότι το 80% των καρδιαγγειακών συμβάντων μπορεί να προληφθεί. Οι οργανώσεις ασθενών έχουν την ευκαιρία –και την ευθύνη– να εκθέσουν τα πραγματικά δεδομένα της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, κάτι που θα οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση και μείωση των πρόωρων θανάτων. Αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση, θα πετύχουμε την αλλαγή».

 

Το Invisible Nation θα προωθήσει προσπάθειες διαμόρφωσης πολιτικών ώστε να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις, τα συστήματα υγείας και άλλοι φορείς μπορούν να συνεργαστούν και να αλλάξουν την τροχιά της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, προκειμένου να ξεκινήσει η μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων σε επίπεδο γενιάς.

 

Ξεκινώντας από τώρα, η Global Heart Hub θα αρχίσει να συνεργάζεται με ομάδες ασθενών και φορείς της καρδιαγγειακής κοινότητας για να οριστικοποιήσει το σχέδιο δράσης και να εφαρμόσει ειδικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί ώστε να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και τα συστήματα υγείας να επιτύχουν τον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 25% έως το 2025. Η Novartis θα υποστηρίξει αυτή την εστιασμένη στον πληθυσμό ενέργεια, βοηθώντας τα μέλη του δικτύου να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες και τα στοιχεία που χρειάζονται για να συνεργαστούν με τα κατά τόπους συστήματα υγείας, τις υγειονομικές αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

 

Παράλληλα με το Invisible Nation, η Novartis υποστηρίζει την πρόσφατη Δήλωση των Υπουργών Υγείας των G-20, με την οποία αναγνωρίζεται ότι οι μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, ενδέχεται να αυξήσουν τη βαρύτητα και τον κίνδυνο θανάτου λόγω Covid-19. Η Novartis δεσμεύεται, επίσης, να συνεργαστεί με καταξιωμένους διαμορφωτές γνώμης, ιατρικές εταιρείες, υγειονομικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να τονιστεί ο επείγων χαρακτήρας της αντιμετώπισης της καρδιαγγειακής νόσου και να διαμορφωθούν νέα μοντέλα συνεργασιών για ευρύτερη πρόσβαση στην καινοτομία και τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

 

«Θεωρούμε ότι το Invisible Nation αποτελεί τον καταλύτη δράσεων μεταξύ των οργανώσεων ασθενών παγκοσμίως», είπε η Marie-France Tschudin, πρόεδρος της Novartis Pharmaceuticals. «Οι ομάδες που εκπροσωπούν τα εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως που πεθαίνουν λόγω αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι η νόσος αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται ως η υπ’ αριθμόν 1 αιτία θανάτου στον κόσμο. Η Novartis είναι υπερήφανη για τη συνεργασία της με την Global Heart Hub και την ανάληψη αυτής της καθοριστικής δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη υγειονομική κρίση και να καταστεί αμελητέα η απώλεια ζωής και το οικονομικό κόστος της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου».

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon