Σημασία έχει τι κάνεις για τους άλλους

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Σημασία έχει τι κάνουμε για τους άλλους

Ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε την πιο ωραία, σημαντική και ωφέλιμη συνήθεια, δηλαδή την τακτική επίσκεψη για αιμοδοσία.

ADVERTORIAL

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, αυτό είναι δεδομένο. Έχει μοναδικά βιώματα, γούστα, προτιμήσεις, τρόπο ζωής και σκέψης, αλλά και στόχους. Υπάρχει όμως ένα κοινό σημείο που μας ενώνει όλους και αυτό είναι η προσφορά μας στον συνάνθρωπο, ειδικά δε  η εθελοντική και ανιδιοτελής προσφορά. Μέσα από την υποστήριξη εθελοντικών δράσεων που ταιριάζει με τον χαρακτήρα τους, οι συμπολίτες μας που γίνονται εθελοντές ενισχύουν τις καλές πλευρές του χαρακτήρα τους κάνοντας κάτι που αγαπούν. Γιατί στον κόσμο της εθελοντικής προσφοράς δεν έχει σημασία ποιος είσαι, τι θέλεις ή τι σου αρέσει, αλλά τι κάνεις για τους άλλους.

 

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πάγιες ελλείψεις στις διαθέσιμες ποσότητες αίματος. Τέτοιες ελλείψεις  έχουν αντίκτυπο και στις σταθερές ανάγκες των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, αλλά και γενικά στις μεταγγίσεις. Οι ανάγκες για αίμα στους συμπολίτες μας που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και απαιτείται να υποβάλλονται στη διαδικασία της μετάγγισης ανά 15-20 μέρες, είναι σταθερά υψηλές ανεξαρτήτως περιόδου, και η καθημερινή και διαρκής προσπάθεια για τη διασφάλιση των απαιτούμενων μονάδων αίματος έχει επιβαρυνθεί από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19 που μείωσε την προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων.

 

Στις δύσκολες καταστάσεις και έκτακτες περιστάσεις, ενισχύεται ο εθελοντισμός ως μια στάση ζωής που εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης προκειμένου να θωρακιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αποκτήσουμε την πιο ωραία, σημαντική και ωφέλιμη συνήθεια, δηλαδή την τακτική επίσκεψη για αιμοδοσία. Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για συνήθεια, αλλά για κουλτούρα. Δεν μας κοστίζει τίποτα, είναι απολύτως ασφαλής και ανώδυνη, ενώ προσφέρει το μεγαλύτερο δώρο: την ίδια τη ζωή.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας φημίζεται για την αλληλεγγύη. Όπως φημίζεται και για  αθλητές-πρότυπα, όπως ο χάλκινος ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 Λευτέρης Πετρούνιας και ο χάλκινος παραολυμπιονίκης στο Τόκιο Αντώνης Τσαπατάκης που μας κάνουν κάθε φορά τόσο υπερήφανους. Αυτοί οι αθλητές πριν φύγουν με τις αποστολές τους για Τόκιο βρήκαν λίγο χρόνο και συμμετείχαν εθελοντικά - μαζί με αρκετούς ανθρώπους του χώρου της Τέχνης και του θεάματος - στην καμπάνια  που ετοίμασε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για να μας παροτρύνουν να μπούμε κι εμείς στην πιο σημαντική ομάδα, στην Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

 

Εκείνοι είναι μέσα. Εσείς;

 

 

Στο site του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ekea.gr υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την ασφαλή, ανώδυνη και ολιγόλεπτη πράξη αλληλεγγύης, την αιμοδοσία.

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ