Επιχειρηματίας, αθλητής, άνθρωπος με διαβήτη, μα, πάνω απ’ όλα, κάποιος που απολαμβάνει τη ζωή 

Επιχειρηματίας, αθλητής, άνθρωπος με διαβήτη, μα, πάνω απ’ όλα, κάποιος που απολαμβάνει τη ζωή

Τι σημαίνει να ζεις με διαβήτη και να συνεχίζεις να κάνεις τα πράγματα που αγαπάς; Ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου, επιτυχημένος επιχειρηματίας και δραστήριος αθλητής, μιλάει για την εμπειρία του με τον διαβήτη αλλά και για το πώς η ζωή του γίνεται ευκολότερη με νέες τεχνολογίες παρακολούθησης της γλυκόζης, όπως το FreeStyle Libre.

ADVERTORIAL

 

Στη ζωή μας συχνά καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε διαφορετικούς αλλά όχι απαραίτητα ασύμβατους ρόλους. Ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου είναι ένας άνθρωπος που το γνωρίζει πολύ καλά: δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, μια και οι χυμοί «Οικογένεια Χριστοδούλου» ανήκουν στην οικογένειά του, ενώ συγχρόνως είναι και αθλητής, με συμμετοχές αλλά και διακρίσεις σε πολλές διοργανώσεις.

 

Ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου είναι παράλληλα ένας άνθρωπος με διαβήτη. Αυτό, δεν το είδε ποτέ ως εμπόδιο, αντίθετα είναι ένα χαρακτηριστικό του με το οποίο έμαθε να ζει. Χάρη στις νέες τεχολογίες παρακολούθησης της γλυκόζης, όπως το σύστημα FreeStyle Libre, ελέγχει το διαβήτη πιο εύκολα και αποτελεσματικά και έτσι μπορεί να ζήσει τη ζωή του με μεγαλύτερη ελευθερία! 

 

— Είστε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και παράλληλα ένας δραστήριος αθλητής, που παίρνετε μέρος σε πολλές διοργανώσεις. Πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε τις δύο αυτές δραστηριότητες μέσα στην καθημερινότητα;

 Όταν θες να κάνεις κάτι, απλώς το κάνεις. Μοιράζω τον χρόνο ανάμεσα σε οικογένεια, εργασία και προπόνηση. Προσπαθώ να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου και μετά να κάνω τις καθημερινές μου προπονήσεις είτε εντός είτε εκτός σπιτιού. Η εργασία μου, άλλωστε, με ακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο.

 

Όντας άνθρωπος με διαβήτη σχεδόν τριάντα χρόνια, ποτέ δεν έχω νιώσει οποιονδήποτε ρατσισμό ή κάποια μεγάλη δυσκολία λόγω του διαβήτη. Αυτό όμως έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ίδιος δεν νιώθω ότι πρέπει να το κρύβω.

 

— Είστε άνθρωπος με διαβήτη. Πότε διαγνωστήκατε και πώς επηρεάστηκε η ζωή σας έκτοτε;

Διαγνώστηκα με διαβήτη τύπου 1 σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Σίγουρα ο πρώτος καιρός προσαρμογής ήταν δύσκολος για έμενα και την οικογένειά μου, διότι έπρεπε να αλλάξουμε τελείως τις διατροφικές μας συνήθειες και να προσαρμοστώ στην καθημερινότητα της τακτικής μέτρησης της γλυκόζης και των ενέσεων ινσουλίνης. Η αντιμετώπισή των δυσκολιών ήρθε με την πάροδο του χρόνου, οπότε και σταμάτησα να βλέπω τον διαβήτη ως εχθρό και άρχισα να μαθαίνω να ζω μαζί του. Σίγουρα καθοριστικό ρόλο έπαιξε η βοήθεια της οικογένειάς μου και αργότερα η κατανόηση της συζύγου μου.

 

— Υπάρχει κάποια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίσατε (πρακτικά, κοινωνικά, επαγγελματικά κ.λπ.) αναφορικά με τον διαβήτη; Υπήρξατε θύμα διακρίσεων και αν ναι, πόσο σημαντικό είναι να καταργηθούν επιτέλους αυτές οι διακρίσεις;

Όντας άνθρωπος με διαβήτη σχεδόν τριάντα χρόνια, ποτέ δεν έχω νιώσει οποιονδήποτε ρατσισμό ή κάποια μεγάλη δυσκολία λόγω του διαβήτη. Αυτό όμως έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ίδιος δεν νιώθω ότι πρέπει να το κρύβω. Πρώτος ενημερώνω όλους ότι είμαι άνθρωπος με διαβήτη, εξηγώ τι είναι αυτό και πως το αντιμετωπίζω με τη φαρμακευτική αγωγή μου, αλλά και τον τρόπο και τη στάση ζωής μου. Θεωρώ ότι η διαβητική κοινότητα είναι αυτή η οποία πρέπει να σπάσει τα στερεότυπα και να μη νιώθει περιθωριοποιημένη. Δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους να απενοχοποιήσουν κάτι το οποίο δεν έχουμε απενοχοποιήσει πρώτοι εμείς.

 

Επιχειρηματίας, αθλητής, άνθρωπος με διαβήτη, μα, πάνω απ’ όλα, κάποιος που απολαμβάνει τη ζωή 

 

— Πώς είναι η καθημερινότητα ενός διαβητικού όσον αφορά τη διαχείριση της νόσου;

Δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν ενός μη διαβητικού, εάν εξαιρέσεις τις συχνές μετρήσεις ζαχάρου που πρέπει να κάνει, οι οποίες έχουν γίνει πανεύκολες γιατί απλά σαρώνω τον αισθητήρα FreeStyle Libre με το κινητό μου τηλέφωνο! Από κει και πέρα, το θέμα της διατροφής είναι πολύ σημαντικό. Εάν έτρωγαν όλοι όπως ένας άνθρωπος με διαβήτη, θα είχαν σίγουρα έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Άρα οι μη διαβητικοί θα ήταν καλό να ακολουθήσουν τη διατροφή ενός διαβητικού και όχι το αντίθετο. 

 

— Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που ήταν στις 14 Νοεμβρίου, ήταν αφιερωμένη στην ίση πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες τις σχετικές με τον διαβήτη. Εσείς χρησιμοποιείτε νέες τεχνολογίες για να διαχειριστείτε τη νόσο;

Πέραν της φαρμακευτικής μου αγωγής, ο αισθητήρας FreeStyle Libre έχει φέρει επανάσταση στη διαχείριση του διαβήτη. Έχει γίνει το σήμα-κατατεθέν μιας ολόκληρης κοινότητας ανθρώπων που ζουν μαζί του, αλλά δεν περιορίζονται από αυτόν. Μπορώ να απολαμβάνω τις αγαπημένες μου δραστηριότητες, γνωρίζοντας ότι το σύστημα FreeStyle Libre μού παρέχει ολοκληρωμένη εικόνα για τη γλυκόζη μου κάθε στιγμή, παντού, και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη μου. Έτσι, νιώθω πιο απελευθερωμένος και ασφαλής, απολαμβάνοντας περισσότερο τις όμορφες στιγμές της ζωής μου.

 

— Τελικά, ο διαβήτης είναι ένα εμπόδιο ή απλώς κάτι με το οποίο μαθαίνει κανείς να ζει; Ποιο είναι, τελικά, το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους ανθρώπους που θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους;

Εάν ο άνθρωπος με διαβήτη δεν μάθει να ζει με τον διαβήτη του και το θεωρεί εμπόδιο, θα είναι απλώς δυστυχισμένος. Εάν μάθει να ζει με τον διαβήτη αρμονικά, θα ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Ακόμα περισσότερο, εάν μάθει να χρησιμοποιεί τον διαβήτη ως κίνητρο για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, τότε θα έχει καταφέρει να κάνει πλεονέκτημα αυτό που θεωρεί αδυναμία του και να ζει απολύτως φυσιολογικά.

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ