Πάρε «ανάσα ζωής», απόφυγε τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμονα

«Ανάσα Ζωής»: Μια κοινωνική πρωτοβουλία για καλύτερη πνευμονική υγεία

Η Ελλάδα έχει την όγδοη υψηλότερη θνησιμότητα καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη, με περισσότερους  από 7.000 καταγεγραμμένους θανάτους ετησίως (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017).

 

ADVERTORIAL

 

Η Ελλάδα δυστυχώς έχει να επιδείξει από τα χειρότερα στατιστικά σε ότι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, ένα ογκολογικό  νόσημα απόλυτα σχετιζόμενο με το τσιγάρο για το οποίο η χώρα μας δεν διαθέτει πρόγραμμα προασυμπτωματικού ελέγχου. 

 

 

Την ώρα λοιπόν που ευρήματα από δύο μεγάλες μελέτες στην Ευρώπη και την Αμερική δείχνουν ότι αν εφαρμοστεί  ετήσια  εξέταση αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής δόσης  σε άτομα υψηλού κινδύνου δηλαδή ηλικίας από 50 ετών και άνω  εν ενεργεία καπνιστές ή άνθρωποι που έκοψαν το τσιγάρο την τελευταία δεκαπενταετία,  τότε θα μπορέσουμε να γλυτώσουμε τουλάχιστον 10.000 θανάτους.  

 

Ο καρκίνος του πνεύμονα καταγράφει 9000 νέα περιστατικά στη χώρα μας ετησίως και  αποτελεί τον πιο συχνά εμφανιζόμενο τύπο νεοπλασίας (13.9% των νεοπλασιών) και τα ετήσια περιστατικά προβλέπεται να αυξηθούν κατά 23.3% το 2040 με 11.045 θανάτους. Παράλληλα, η πατρίδα μας έχει την όγδοη υψηλότερη θνησιμότητα καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη, με περισσότερους  από 7.000 καταγεγραμμένους  θανάτους ετησίως (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017) και τον όγδοο επιπολασμό ενήλικων καπνιστών στον κόσμο, ενώ έρχεται 2η στην Ευρώπη σε αυτόν τον δείκτη.

 

 

Μην γίνεις ήρωας, πάρε ανάσα ζωής

Για να αναστραφεί αυτή η εικόνα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία υλοποιεί μία μεγάλη εκστρατεία με τίτλο «ανάσα ζωής», με την στήριξη της εταιρείας Johnson & Johnson, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος για την δημιουργία προγράμματος προ-ασυμπτωματικού ελέγχου  για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα.   Στην εκστρατεία αυτή  οι πολίτες καλούνται να πάρουν ανάσα ζωής να κόψουν το τσιγάρο και να μη χρειαστεί να γίνουν ποτέ εκείνοι οι  ήρωες που θα παλέψουν και θα νικήσουν τον καρκίνο των πνευμόνων, ένα ογκολογικό  νόσημα με καθυστερημένη διάγνωση ήδη πριν την πανδημία στο οποίο μία μικρή  μειοψηφία ασθενών έχει καλή πρόγνωση. 

 

Κοινωνική πρωτοβουλία για καλύτερη πνευμονική υγεία

Με τον καρκίνο του πνεύμονα να αποτελεί τη Νο1 αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα, η Ελληνική Πνευμονολογική εταιρεία ενημερώνει τους πολίτες ότι υπάρχουν σχετικές εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο και να βελτιώσουν την πρόγνωση της νόσου. Υπάρχει δυστυχώς μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και πώς αυτή βελτιώνει την πρόγνωση. Οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σαν αποδέκτες της καμπάνιας ενημέρωσης είναι άνδρες  και γυναίκες, καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές. Η έμφαση δίνεται στους καπνιστές, καθώς το τσιγάρο όπως προαναφέρθηκε είναι η Νο1 αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα.

 

Για την διάδοση του μηνύματος πως υπάρχουν εξετάσεις που μπορεί να διαγνώσουν έγκαιρα το πνευμονικό καρκίνο η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με την στήριξη της Johnson and Johnson δημιούργησε μία κοινωνική πρωτοβουλία για το καρκίνο του πνεύμονα. Η δράση «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» ζητά από τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, μη καπνιστές, πρώην καπνιστές και καπνιστές να αποταθούν στο γιατρό τους και να κάνουν την εξέταση για τον καρκίνο του πνεύμονα εάν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Σε όσους καπνίζουν η εκστρατεία «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» συστήνει να κόψουν το κάπνισμα. Κάθε λογής κάπνισμα. Η διακοπή καπνίσματος χρήζει συμβουλευτικής από ειδικούς Επαγγελματίες Υγείας (Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος ή τον Φαρμακοποιό μας) σε συνδυασμό με την φαρμακοθεραπεία. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εντάσσεται ένα τηλεοπτικό σποτ το οποίο θα παίζει ως κοινωνικό μήνυμα, ενώ θα ακολουθήσουν και συνέργειες με κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς τις οποίες θα δείτε να εκτυλίσσονται στο μέλλον.

 

Μέσα από την καμπάνια καλούνται όλοι τους πολίτες να πάρουν «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» και να «Μη γίνουν Ήρωες», γιατί η διακοπή του καπνίσματος, η πρόληψη, η πρόωρη διάγνωση σώζουν ζωές. Έχει διαπιστωθεί μέσα από μελέτες πως αν οι όγκοι στον πνεύμονα εντοπιστούν έγκαιρα η επιβίωση αυξάνει έως και  20 φορές. Στην κοινωνία  δεν θέλουμε ήρωες αλλά ζωντανούς, υγιείς συμπολίτες μας να χαίρονται τη ζωή τους μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Πέραν του τηλεοπτικού σποτ δημιουργήθηκε ενημερωτική ιστοσελίδα για τους πολίτες στη διεύθυνση https://anasa-zwis.gr/, με τους ειδικούς να μας θυμίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσουμε το κάπνισμα. Όσο πιο γρήγορα το διακόψουμε, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε από καρκίνο και άλλες ασθένειες. Είναι άλλωστε γνωστό πως η διακοπή του καπνίσματος προσφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μας.

 

 

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ