“Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη | Μια μικρή μύηση στο διαμάντι της κρητικής διατροφής

“Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη | Μια μικρή μύηση στο διαμάντι της κρητικής διατροφής

Πόσο συχνά έχεις ξυπνήσει στις 5:45 χωρίς ξυπνητήρι και, κυρίως, χωρίς γκρίνια; Εγώ βρέθηκα σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση πριν από λίγες ημέρες για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: Πέταξα μέχρι την Κρήτη και ανακάλυψα "εξ ιδίοις όμμασι" το νέο ambassador του αγαπημένου κρητικού παξιμαδιού "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη!

 

Σαν κορίτσι που αγαπά το φαγητό (και δη το υγιεινό), το παξιμάδι κατέχει τα τελευταία χρόνια μόνιμη θέση στη shopping list μου. Θρεπτικό, ευκολοσυνδύαστο και πιο νόστιμο από κάθε ψωμί, βρίσκεται καθημερινά στο ταπεράκι του γραφείου αλλά και στην ώρα του σνακ ή του πρωινού μου. Και το αγαπημένο μου παξιμάδι, είναι και το αγαπημένο όλης της Ελλάδας: "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη!

 

Γι'αυτό και αυτή η πρόσκληση με ενθουσίασε όσο λίγες! Πρώτος σταθμός στο ταξίδι μας δεν ήταν άλλος από τον πρώτο φούρνο της οικογένειας Τσατσαρωνάκη, στο παραδοσιακό χωριό Πλάτανος Κισσάμου. Εκεί μας υποδέχτηκε η οικογένεια που από το 1948 μέχρι σήμερα βρίσκεται πίσω από το πιο διάσημο, νόστιμο και θρεπτικό παξιμάδι της Κρήτης, και ο κύριος Νίκος Τσατσαρωνάκης. 

 

“Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη | Μια μικρή μύηση στο διαμάντι της κρητικής διατροφής

 

Ο κύριος Νίκος μάς διηγήθηκε πώς ο αγρότης πατέρας του τον έβαλε να ανάψει για πρώτη φορά τον παραδοσιακό φούρνο, με την ευχή ο γιος του να γίνει φούρναρης. Κανείς δεν φανταζόταν τότε πως 70 χρόνια μετά "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη θα παράγεται στον ίδιο τόπο, έχοντας μία ακόμα μεγάλη μονάδα παραγωγής αρτοσκευασμάτων και 53 διαφορετικά προϊόντα! Σήμερα, η αρτοποιία "το Μάννα" Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ διανέμει τα προϊόντα της σε όλη την Ελλάδα ενώ εξάγει και στη διεθνή αγορά σε Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Ν. Αφρική και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

 

Στον πρώτο φούρνο της οικογένειας συναντήσαμε, ακόμα, και μία γνωστή σε όλους φιγούρα, τον νέο ambassador του παξιμαδιού "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη και αγαπημένο chef, Δημήτρη Σκαρμούτσο! Ο ίδιος μίλησε με χαρά και συγκίνηση για τη νέα του συνεργασία τονίζοντας πως είναι κάτι που πολλά χρόνια τώρα επιθυμούσε, μιας που γνωρίζει όχι μονάχα την εταιρεία και την οικογένεια Τσατσαρωνάκη αλλά και την ευεργετική τους συμβολή στον τόπο. Η συνεργασία με τον καταξιωμένο σεφ έχει ως σκοπό την ενημέρωση όλων ως προς τη διατροφική αξία του παξιμαδιού "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη και το πώς μπορεί εύκολα να ενταχθεί καθημερινά στη διατροφή μας, όλες τις ώρες της ημέρας!

 

Και μιας που μίλησα για φαγητό, μετά από την ξενάγηση στο εργαστήριο της εταιρείας, που είδαμε από πρώτο χέρι τον παραδοσιακό, χειροποίητο τρόπο παρασκευής των παξιμαδιών που τόσο αγαπάμε, δεν μπορούσαμε παρά να απολαύσουμε όχι ένα αλλά δύο μενού σχεδιασμένα, φυσικά, από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο με κεντρικό πρωταγωνιστή τα προϊόντα "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη σε ένα σωρό γευστικές περιπέτειες!

 

“Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη | Μια μικρή μύηση στο διαμάντι της κρητικής διατροφής

 

Θα ήθελες να το δεις σε σαλάτα, με ντομάτα, ανθότυρο και αβοκάντο, μουλιασμένο σε κόκκινη μυρωδάτη σάλτσα μαζί με μανιτάρια, σε μορφή ντάκου με κινόα και λαχανικά ή μαζί με παντζάρι και φαγόπυρο, στην πιο ιδιαίτερη και νόστιμη παντζαροσαλάτα που έχεις δοκιμάσει; Όλα αυτά τα πιάτα δεν ήταν μονάχα πεντανόστιμα αλλά και γεμάτα έμπνευση!


Σε αυτό το σημείο να σου πω ότι αν ψάχνεις έναν εύκολο τρόπο να κάνεις τη διατροφή σου λίγο πιο θρεπτική και υγιεινή, το παξιμάδι είναι η καλύτερη επιλογή και αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα που αξίζει να σου μεταδώσω από όσα είδα και έμαθα σε αυτό το ταξίδι! Η Κρήτη είναι ο τόπος που «γέννησε» το παξιμάδι, μία πολύτιμη παρακαταθήκη υγείας και μια σπουδαία κληρονομιά του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πλέον συναντάται από το οικογενειακό τραπέζι μέχρι το μενού αξιόλογων σεφ και διάσημων γαστρονόμων! Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, το παξιμάδι "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη έχει διακριθεί λόγω της ιδιαίτερης επεξεργασίας του. Κάθε ένα περνάει από δύο φουρνίσματα και ένα στάδιο αργής ωρίμανσης, γεγονός που διασφαλίζει τη φρεσκάδα τους για 9 έως 12 μήνες χωρίς καμία χρήση συντηρητικού μέσου! Η μοναδική του γεύση, δε, οφείλεται στην ιδιαίτερη μέθοδο χειροποίητης επεξεργασίας, στις εκλεκτές πρώτες ύλες αλλά και στον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος.

 

“Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη | Μια μικρή μύηση στο διαμάντι της κρητικής διατροφής

 

Κάτι που κατάλαβα, βέβαια, από τις συζητήσεις εκείνης της ημέρας είναι πως το παξιμάδι μοιάζει πολύ με τον καφέ! Κάθε ένας από εμάς είχε το δικό του αγαπημένο! Άλλοι τα προτιμούν πιο σκληρά και άλλοι πιο αφράτα, άλλοι αγαπούν τα σταρένια, άλλοι σικάλεως κι άλλοι τα κριθαρένια. Η εταιρεία "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη διαθέτει κάτι για κάθε γούστο! Η παραδοσιακή κριθαροκουλούρα, τα εκπληκτικά κρουτόν αλλά και ολόκληρη η σειρά με τα κριτσίνια είναι ψηλά στις δικές μου προτιμήσεις αφού τα πρώτα είναι ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο ντάκο, τα δεύτερα τέλεια προσθήκη στη σαλάτα ή τη σούπα και τα τρίτα ιδανικά για σνακ στο γραφείο ή τον δρόμο!

  

Αν αγαπάς το αγνό παρθένο ελαιόλαδο μην χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τα ζυμωμένα με λάδι προϊόντα τους αλλά και τα σταρένια με τη ρίγανη και το γλυκάνισο. Τέλος, ανάμεσα στα προϊόντα "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη θα βρεις λύσεις και για σένα που δεν θέλεις να τρως πρόσθετο αλάτι! 

 

“Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη | Μια μικρή μύηση στο διαμάντι της κρητικής διατροφής

 

Την επόμενη ημέρα, λίγες ώρες πριν αποχαιρετήσουμε την Κρήτη, επισκεφτήκαμε το Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολυκέντρο στην Κίσσαμο μια ευγενής δωρεά της οικογένειας, που χρηματοδότησε εξ΄ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό του. Τιμώντας τον τόπο τους, η οικογένεια Τσατσαρωνάκη δημιούργησε ένα εντυπωσιακό κτίσμα που παρέχει μεταξύ άλλων μαθήματα υπολογιστών, φροντιστηριακά αλλά και μαθήματα μουσικής, αγιογραφίας, ψηφιδωτού και άλλα στους κατοίκους της Κισσάμου και των γύρω περιοχών τονώνοντας σημαντικά την κουλτούρα τους και διαφυλλάσοντας την πολιτιστική τους παράδοση.

 

“Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη | Μια μικρή μύηση στο διαμάντι της κρητικής διατροφής

 

Κι ενώ όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά για να αγαπήσω ακόμα περισσότερο την εταιρεία "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη, η ίδια η οικογένεια έκανε την εμπειρία αυτή ανεκτίμητη. Αγάπησα τον κύριο Νίκο με τις υπέροχες ιστορίες του από τα πρώτα βήματα της εταιρείας, την κυρία Ελένη που συνδυάζει την τρυφερότητα της μητέρας με το δυναμισμό που απαιτείται να έχει ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας αλλά και τις νεότερες γενιές που πλέον κατέχουν καίριες θέσεις φροντίζοντας για την συνεχή της εξέλιξη. 

 

Γυρνώντας, η βαλίτσα μου ήταν γεμάτη παξιμάδια, ελαιόλαδο, ρακί αλλά και την πρώτη μου μαντινάδα επιβεβαιώνοντας την αίσθηση πως αυτό δεν ήταν ένα επαγγελματικό ταξίδι αλλά ένα διήμερο σε έναν ευλογημένο τόπο μαζί με μια οικογένεια φίλων και με ποιοτική διατροφή με πρώτο και καλύτερο συστατικό της, το παξιμάδι "το Μάννα" Τσατσαρωνάκη!

 

“Το Μάννα” Τσατσαρωνάκη | Μια μικρή μύηση στο διαμάντι της κρητικής διατροφής
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ