Έργα τέχνης διηγούνται τη νεοελληνική ιστορία, με τον δικό τους τρόπο

Σπάνια αντικείμενα διηγούνται τη νεοελληνική ιστορία, με τον δικό τους τρόπο

Η συλλογή που διατίθεται στην δημοπρασία της VERGOS Auctions φέρνει στο επίκεντρο τον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας.

ADVERTORΙAL

Ένα αντικείμενο είναι πολλά παραπάνω από τον ορισμό του. Έχει να διηγηθεί μία δική του ιστορία – μία ιστορία που καθένας μας, αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Μπορεί να μεταμορφώσει έναν χώρο, προσωπικό ή επαγγελματικό, αντικατοπτρίζοντας με δυναμισμό και σεβασμό την προσωπικότητα του εκάστοτε ιδιοκτήτη ενώ, συχνά, φέρει ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό και ιστορικό φορτίο. Και εκείνα που τοποθετούν στο επίκεντρο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, είναι πολύτιμα γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

 

Σπάνια βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά από το παρελθόν, μας δίνουν τη δυνατότητα να μοιραστούμε το παραπάνω συναισθηματικό φορτίο. Και με αυτόν τον τρόπο να ικανοποιήσουμε, ενδεχομένως, ένα όνειρο ζωής.

 

Η πρώτη έκδοση ποιημάτων του Καβάφη, σε χαρτί γιαπωνέζικο «super nacré» με διπλό φόντο, η βινιέτα του τίτλου τυπωμένη με χρυσό, σε άρραφα τεύχη, με το πορτραίτο του ποιητή, όπως κυκλοφόρησε το 1935, αποτελεί, από μόνη της, ένα ξεχωριστό κομμάτι του πολιτισμού μας.

 

vergos auctions
Ποιήματα, καλλιτεχνική ἐργασία Τάκη Καλμούχου, φιλολογική ἐπιμέλεια Ρίκας Σεγκοπούλου.

 

Το εικονογραφημένο περιοδικό «Ο καλλιτέχνης» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1910 και θεωρείται από τα σημαντικότερα εικαστικά, κυρίως, και λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής.

 

vergos auctions
Ὁ καλλιτέχνης, εἰκονογραφημένον περιοδικόν ἐκδιδόμενον ἐν Ἀθήναις, διευθυντής Γερ. Βῶκος.

 

Οι αφίσες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ήταν ανέκαθεν αγαπητές στο ελληνικό κοινό της τέχνης. «Γεννήθηκαν» δεκαετίες πριν την ψηφιακή εποχή, επικοινώνησαν καμπάνιες που, σήμερα, ίσως δεν μπορούμε καν να φανταστούμε και μεταφέρουν το πνεύμα ενός άλλου «κόσμου», που μοιάζει ελάχιστα με αυτόν που γνωρίζουμε. 

 

vergos auctions

 

Ο πρώτος τόμος του Voyage pittoresque de la Grèce, ήταν ένας από τους λόγους που ο Choiseul-Gouffier διορίστηκε πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη το 1784. Από εκεί, έκανε πολλά ταξίδια στις γύρω περιοχές – στην Ελλάδα, ωστόσο, ήρθε για πρώτη φορά λίγο νωρίτερα, το 1776. Οι ξεχωριστές χαλκογραφίες αυτού του έργου έγιναν με βάση σχέδια κυρίως του J. B. Hilaire, αλλά και των L. F. Cassas, L. Fauvel και Moreau le jeune.

 

vergos auctions
Voyage pittoresque de la Grèce.


Τα παραπάνω έργα, βρίσκονται στη συλλογή που διατίθεται στη δημοπρασία της VERGOS Auctions, τα οποία έχουν αξιολογηθεί και εκτιμηθεί προσεκτικά από εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα της. Μεταξύ άλλων, θα βρούμε μία υπογεγραμμένη έγχρωμη ξυλογραφία του καλλιτέχνη Τάσσου, μία λήψη σε τύπωμα αργύρου του Γιώργου Σεφέρη και της συζύγου του, ένα αντίγραφο συλλογής ποιημάτων του Διονύσιου Σολωμού, η οποία είναι και η μοναδική που δημοσιεύθηκε όσο ήταν ακόμη εν ζωή ο εθνικός μας ποιητής.

 

Ένα αντικείμενο, μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από τον ορισμό του. Τα παραπάνω, το αποδεικνύουν - είναι αδύνατο να προκαλέσουν το ίδιο συναίσθημα σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό, άλλωστε, τα καθιστά μοναδικά. Και για αυτό, αξίζει να τα προσθέσουμε στη συλλογή μας.
 

 

Πληροφορίες

Δημοπρασία «Σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων & Χαρακτικών»

23 & 24 Νοεμβρίου 2022, Ξενοδοχείο ATHENS PLAZA, Ώρα: 6:00 μμ

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού, θα μεταδοθεί παράλληλα ζωντανά από την ιστοσελίδα του οίκου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι που δεν θα παρευρίσκονται στην αίθουσα, μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν μέσω διαδικτύου, γραπτής ή/και τηλεφωνικής προσφοράς. 

Περισσότερα για τη δημοπρασία εδώ

Well Being
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ