Από πού προέρχεται και πώς παρασκευάζεται η αυθεντική σάλτσα pesto;

Από πού προέρχεται και πώς παρασκευάζεται η αυθεντική σάλτσα pesto;

Το μυστικό στη γεύση βρίσκεται στον φρέσκο βασιλικό.

Η λέξη «pesto» προέρχεται από το ιταλικό ρήμα «pestare» το οποίο σημαίνει «να χτυπηθεί» και είναι συνώνυμο με την ιταλική κουζίνα. Στα αρχαία χρόνια, η δημιουργία της pesto περιλάμβανε αγάπη και υπομονή, αφού τα υλικά της έπρεπε να χτυπηθούν με γουδί και γουδοχέρι, έτσι ώστε να δημιουργεί ο νόστιμος πολτός της.

 

Η ιστορία της κρατά χιλιάδες χρόνια: Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χτυπούσαν μαζί σκόρδο, τυρί και βότανα, δημιουργώντας έναν πολτό που ονόμαζαν moretum. Στον Μεσαίωνα οι Ιταλοί έλιωναν καρύδια με σκόρδο, ένα μείγμα που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους ναυτικούς, αφού βοηθούσε στη ναυτία στα μεγάλα ταξίδια στη θάλασσα.

 

Από πού προέρχεται και πώς παρασκευάζεται η αυθεντική σάλτσα pesto;

 

Η πιο διάσημη, όμως, pesto, είναι η pesto alla genovese. Η συνταγή για αυτό το είδος pesto εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1863 στο πρώτο μεγάλο βιβλίο για την κουζίνα της Λιγουρίας στην Ιταλία, απ' όπου και προέρχεται, και διαθέτει κρεμώδη υφή και έντονη, ιδιαίτερα χαρακτηριστική γεύση. Μπορεί να υπάρχουν αρκετές συνταγές για pesto, ωστόσο, ο βασιλικός είναι το πιο βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται σε κάθε μία από αυτές. Η σάλτσα pesto συνδυάζεται ιδανικά με ζυμαρικά linguine ή gnocchi. 

 

Από πού προέρχεται και πώς παρασκευάζεται η αυθεντική σάλτσα pesto;

 

Μπορεί τα συστατικά της να μην είναι πολύπλοκα, παρ' όλα αυτά, για να επιτευχθεί η ξεχωριστή της γεύση, χρειάζεται να δοθεί βάση στην παράδοση, την αυθεντική συνταγή, αλλά και τις ποιοτικές πρώτες ύλες. Ίσως η παραγωγή της να μην είναι εφικτή σε καθημερινή βάση, αν θέλουμε να απολαύσουμε την αυθεντική ιταλική της γεύση – και γι' αυτό μας δίνει τη λύση η Barilla. Mε άρωμα φρέσκου ιταλικού βασιλικού και μαζί με την ιδιαίτερη γεύση του Parmigiano Reggiano Π.Ο.Π., η σάλτσα Barilla Pesto alla Genovese παρασκευάζεται εμπνευσμένη από την παραδοσιακή ιταλική συνταγή Pesto Genovese, από τη Λιγουρία της Ιταλίας και πιο συγκεκριμένα από τη Γένοβα.

 

Από πού προέρχεται και πώς παρασκευάζεται η αυθεντική σάλτσα pesto;

 

Όπως είπαμε, ο βασιλικός είναι το πιο σημαντικό συστατικό, αφού αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της σάλτσας pesto. Είναι σημαντικό να είναι φρέσκος και να συνδυάζεται με τα υπόλοιπα υλικά όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε να μη χαθεί η ιδιαίτερη γεύση του. Για τη σάλτσα Barilla Pesto alla Genovese, η Barilla φροντίζει έτσι ώστε ο βασιλικός να περισυλλεχθεί την περίοδο που η γεύση του βρίσκεται στο απόγειο –δηλαδή καθημερινά μεταξύ τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου– και καλλιεργείται σε επιλεγμένα χωράφια, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο της Barilla. 

 

Από πού προέρχεται και πώς παρασκευάζεται η αυθεντική σάλτσα pesto;

 

Μετά τη συγκομιδή, ο βασιλικός μεταφέρεται απευθείας στη μονάδα παραγωγής της Barilla στην Πάρμα και εντός 2 ωρών, υπόκειται σε έλεγχο, πλένεται, στεγνώνεται προσεκτικά και είναι έτοιμος να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα συστατικά και το Parmigiano Reggiano Π.Ο.Π.

 

Από πού προέρχεται και πώς παρασκευάζεται η αυθεντική σάλτσα pesto;

 

Τέλος, η Barilla Pesto alla Genovese μοιράζεται ομοιόμορφα στα βαζάκια, έτοιμη να συνοδεύσει τις συνταγές μας καθημερινά, ενώ δεν περιέχει πρόσθετα συντηρητικά, διατηρώντας την αυθεντικότητά της. Ταιριάζει ιδανικά με ζυμαρικά Linguine μαγειρεμένα «al dente». Επιπλέον, μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες συνταγές που να συνδυάζουν μία ποικιλία υλικών, όπως διαφορετικά είδη ζυμαρικών, κοτόπουλο, θαλασσινά, αλλαντικά, αλλά και λαχανικά για vegetarian πιάτα. Ανακαλύψτε περισσότερες συνταγές με την Pesto alla Genovese της Barilla εδώ.

 

Well Being
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ