6 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

6 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Από τη σωστή ενυδάτωση, μέχρι τον ποιοτικό ύπνο, 6 συμβουλές για να ενισχύσετε την υγεία σας.

To να διατηρούμε τον οργανισμό και το σώμα μας σε καλή κατάσταση είναι εξαιρετικής σημασίας. Ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες που μπορεί να απαιτούν ακόμα περισσότερη προσοχή σε ό,τι αφορά την υγεία μας αυτή την περίοδο, χρειάζεται να ενισχύουμε συνεχώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διατηρώντας το δυνατό ανά πάσα στιγμή.

 

Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από διαφορετικά όργανα, κύτταρα και πρωτεΐνες. Το ρόλος του είναι να προστατεύει το σώμα από βλαβερές ουσίες ή κυτταρικές αλλαγές που μπορούν να μας κάνουν να αρρωστήσουμε. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει ξένα και δυνητικά επιβλαβή μικρόβια στο σώμα μας, ξεκινά αμέσως να τα «πολεμά».

 

Δεν υπάρχει κάποιος «μαγικός» τρόπος να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα εν μία νυκτί, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να το προστατέψουμε. Ο καλύτερος τρόπος είναι να προσέχουμε τον εαυτό μας, σωματικά και ψυχικά, έτσι ώστε να βοηθήσουμε στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Επιλέξτε τις σωστές τροφές

6 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

 

Μία υγιής και ισορροπημένη διατροφή είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προσέξετε το σώμα σας. Επικεντρωθείτε σε τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Αποφύγετε τις υπερβολές στο αλάτι, τη ζάχαρη, το λίπος και τις επεξεργασμένες τροφές.

 

Διατηρήστε το σώμα σας ενυδατωμένο

6 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

 

Η ενυδάτωση του σώματος δεν προστατεύει απαραίτητα από τα μικρόβια ή τους ιούς, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική για την γενικότερη υγεία και τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και να επηρεάσει αρνητικά την σωματική απόδοση, τη συγκέντρωση, τη διάθεση, την πέψη, αλλά και τις λειτουργίες της καρδιάς και των νεφρών. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, χρειάζεται, φυσικά, να πίνετε αρκετό νερό, ενώ μπορείτε να επιλέξετε φυσικό μεταλλικό νερό. Τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου -είναι σημαντικά καθώς δεν μπορούμε να τα αντλήσουμε από το σώμα μας.

 

Γι' αυτό και πρέπει να τα λαμβάνουμε εξωτερικά μέσα από την καθημερινή μας διατροφή. Μέταλλα όπως ψευδάργυρος και μαγνήσιο μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το ανοσοποιητικό: Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης και στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Ο συνδυασμός τους με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

Κοιμηθείτε αρκετές ώρες

6 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

 

Καθώς κοιμόμαστε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει κάποιες πρωτεΐνες που λέγονται κυτοκίνες - οι πρωτεΐνες αυτές στοχεύουν κατά των μολύνσεων και των φλεγμονών. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 8 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Κάποιοι ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερες ή λιγότερες. Αν νιώθετε συχνά κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας, πιθανόν να μην κοιμάστε όσο χρειάζεται.

 

Ασκηθείτε περισσότερο 

6 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

 

Η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και να βοηθήσει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου και στη μείωση του στρες - δύο παράγοντες που έχουν άμεση επίδραση στην υγεία. Έχει αποδειχθεί πως η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της καλής σωματικής και πνευματικής κατάστασης, ακόμα και σε όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. 

 

Ελέγξτε τα επίπεδα στρες

6 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

 

Το στρες και το άγχος μπορούν να έχουν φυσική επίδραση στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου αρνητικού αντίκτυπου στις άμυνες του οργανισμού. Αυτό ισχύει συγκεκριμένα αν έχετε χρόνιο στρες ή άγχος. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν στρες ή άγχος ανά περιόδους, γι' αυτό είναι καλό να βρει κανείς τεχνικές που να μπορούν να το μειώσουν - όπως ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμό.

Διατηρήστε σωστή υγιεινή 

6 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

 

Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα - ωστόσο, χρειάζεται να λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα για μην αφήσουμε τα μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό μας εξαρχής. Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε είναι και το πιο απλό: το να έχουμε καθαρά χέρια. Πλένετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα, με χλιαρό νερό και σαπούνι, πριν μαγειρέψετε ή φάτε ή αφότου έχετε φτερνιστεί. Κάντε το ίδιο όταν έχετε αγγίξει αντικείμενα σε δημόσιους χώρους και επιφάνειες.

Well Being
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ