Πώς να κάνετε πιο εύκολη την επίσκεψη της γάτας σας στον κτηνίατρο

Πώς να κάνετε πιο εύκολη την επίσκεψη της γάτας σας στον κτηνίατρο

Η διαδικασία μεταφοράς της γάτας σας είναι εξαιρετικά σημαντική, πριν την επίσκεψη.

ADVERTORIAL

 Της Δρ. Μαρία Λινού, DVM, PhD 

 

Είναι γνωστό σε όλους τους κηδεμόνες γάτας πως η επίσκεψη στον κτηνίατρο δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Υπάρχουν όμως τρόποι και συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να την κάνετε πιο εύκολη.

 

Πριν φτάσουμε στην επίσκεψη στο ιατρείο, είναι σημαντικό να αναφερθούμε στη διαδικασία μεταφοράς της γάτας σας. Για λόγους ασφαλείας, η γάτα μεταφέρεται σε ειδικό κλουβί μεταφοράς ή ειδική τσάντα για κατοικίδια. Στις γάτες δεν αρέσει σε γενικές γραμμές να αλλάζουν περιβάλλον ακόμη κι αν αυτό είναι για λίγες ώρες. Είναι απαραίτητο λοιπόν να νιώσουν οικεία με το περιβάλλον μεταφοράς τους αρκετές μέρες πριν το ραντεβού με τον κτηνίατρο. Δοκιμάστε να αφήσετε το κλουβί ανοιχτό σε ένα μέρος του σπιτιού που η γάτα σας νιώθει οικεία, τοποθετήστε μέσα μία κουβέρτα με τη μυρωδιά της ή ψεκάστε το κλουβί με καταπραϋντικές φερομόνες. Αφήστε τη γάτα να μπαινοβγαίνει στο κλουβί μεταφοράς ώστε την ημέρα που θα επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, η όλη διαδικασία εισόδου στο κλουβί μεταφοράς να είναι όσο το δυνατό λιγότερο στρεσσογόνος για τη γάτα.

 

Πώς να κάνετε πιο εύκολη την επίσκεψη της γάτας σας στον κτηνίατρο

 

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας προς το ιατρείο, είναι σημαντικό να κρατήσετε τη γάτα σας ήρεμη. Αν η διαδρομή γίνει με αυτοκίνητο, σιγουρευτείτε πως το κλουβί είναι καλά στερεωμένο και δεν θα κουνιέται. Αν κάνετε τη διαδρομή περπατώντας ή με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, προσπαθήστε να μην κουνάτε το κλουβί και να μην χτυπάτε τα πόδια σας. Όσο πιο ήρεμοι είστε, τόσο το καλύτερο, ενώ θα βοηθήσει να μιλάτε με ήρεμη και σταθερή φωνή στη γάτα σας.

 

Κατά την αναμονή σας στο ιατρείο θα βοηθήσει να απομονώσετε τη γάτα σας. Αυτό σημαίνει πως δε θα πρέπει η ανοιχτή πλευρά του κλουβιού να είναι στραμμένη προς άλλα κατοικίδια, ενώ θα μπορούσατε και να καλύψετε το κλουβί με μία πετσέτα. Καλό είναι να μην αφήνετε το κλουβί μεταφοράς με τη γάτα στο πάτωμα αλλά σε ένα ψηλότερο σημείο ή ιδανικά σε ειδικό stand που βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής των ιατρείων ώστε να μπορείτε να έχετε οπτική επαφή και να συνεχίζετε να της μιλάτε με σταθερή και ήρεμη φωνή.

 

Όσο διαρκεί η εξέταση, φροντίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Σε περίπτωση που φοβηθεί μπορείτε  να καθησυχάσετε τη γάτα σας μιλώντας της ήρεμα και χαϊδεύοντάς την. Όπως και να αντιδράσει, ακούστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου και του προσωπικού.

 

Αν έχετε πολλές γάτες, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επιστρέψετε στο σπίτι. Οι μυρωδιές που φέρει η γάτα που έχει επισκεφθεί την κλινική μπορεί να διεγείρουν μία ένταση στις υπόλοιπες γάτες. Καλό θα ήταν να απομονώσετε τη γάτα σας σε ένα διαφορετικό δωμάτιο από τις υπόλοιπες για 24 ώρες.

 

Πώς να κάνετε πιο εύκολη την επίσκεψη της γάτας σας στον κτηνίατρο

 

Λίγα λόγια για την Δρ, Μαρία Λινού:

Απόφοιτος της  Κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κλινικός κτηνίατρος στο ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα για περισσότερα από 25 χρόνια, ενώ παράλληλα εργάζεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ως αρμόδια για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τη διάχυση της επιστήμης  με έμφαση στα λοιμώδη νοσήματα ανθρώπων και ζώων.

Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και Γραμματέας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών φορέων και έχει διδακτικό και συγγραφικό επιστημονικό έργο.

Μέσα από την επιστημονική και επαγγελματική της κατάρτιση, τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην εφαρμογή των αρχών της Ενιαίας Υγείας  στη Δημόσια Υγεία ,στη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ασθενειών ζώων και ανθρώπων.

 

Instagram: @vetlinou

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ