Παπαστράτος
O Γεράσιµος Κοντογούρης μιλάει για το πώς η έμφαση στην ισότητα και στη συμπερίληψη οδήγησε στην πρόσφατη βράβευση της εταιρείας για τρίτη συνεχή χρονιά ως του πιο ελκυστικού εργοδότη στην Ελλάδα.

Γεράσιµος Κοντογούρης: «Επενδύουμε στους ανθρώπους και χτίζουμε ένα σύγχρονο, ελκυστικό και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον»

Ο Διευθυντής Ανθρώπων και Κουλτούρας Λειτουργιών και Εργασιακών Σχέσεων της Παπαστράτος και Ν.Α. Ευρώπης της Philip Morris International, μιλάει για το πώς η έμφαση στην ισότητα και στη συμπερίληψη οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη βράβευση της εταιρείας για τρίτη συνεχή χρονιά ως του πιο ελκυστικού εργοδότη στην Ελλάδα. 

— Για τρίτη συνεχή χρονιά η Παπαστράτος αναδείχθηκε ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα Employer Brand της Randstad. Πώς εξηγείται η διαχρονική επιτυχία της εταιρείας; Ποια καινοτομία έφερε εντός του 2023 που την τοποθέτησε ξανά στην κορυφή; 

Η πρόσφατη βράβευσή μας ως του Πιο Ελκυστικού Εργοδότη στην Ελλάδα από τη Randstad αλλά και η ανακήρυξή μας το 2023 σε Κορυφαίο Εργοδότη για 9η συνεχή χρονιά από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Top Employers Institute επιβεβαιώνουν ότι η Παπαστράτος δεν είναι απλά άλλος ένας καλός εργοδότης αλλά ένας διαχρονικός εργοδότης επιλογής που εστιάζει στη δημιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος ισότητας και συμπερίληψης και εμπνέει τους ανθρώπους να εξελίσσονται διαρκώς. 

 

Στην Παπαστράτος, τα τελευταία χρόνια, έχουμε αλλάξει τα πάντα. Από καπνοβιομηχανία έχουμε μετασχηματιστεί σε εταιρεία τεχνολογίας, και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τους ανθρώπους μας. Το πετυχαίνουμε διαρκώς χάρη στην ολιστική προσέγγιση με την οποία αντιμετωπίζουμε τον εργαζόμενο. Φροντίζουμε να αξιολογούμε με συνέπεια την κίνηση της αγοράς σε μισθολογικά θέματα και να τοποθετούμαστε ανταγωνιστικά στο συνολικό πλαίσιο αποδοχών και παροχών. Οι αμοιβές προφανώς έχουν τη σημασία τους, ωστόσο δεν αρκούν για να «πείσουν» έναν εργαζόμενο να ακολουθήσει την όποια αλλαγή. Στην Παπαστράτος φροντίζουμε για τη συνολική εμπειρία του μέσα στην εταιρεία από την πρώτη μέρα που εντάσσεται στην ομάδα μας μέχρι την τελευταία. Μας απασχολεί πώς αμείβεται, πώς εξελίσσεται, αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, και φυσικά πώς εναρμονίζει τη ζωή του με την εργασία του. Εξάλλου, αυτό έγινε πρόδηλο και με την προσαρμοστικότητα που δείξαμε στις προκλήσεις της πανδημίας και της μετα-πανδημικής εποχής, εστιάζοντας στην ασφάλεια, στην ευεξία και στην εξέλιξη των εργαζομένων μας. 

 

— Εν έτει 2023, έχει φτάσει η στιγμή για τολμηρές πολιτικές στους χώρους εργασίας, ώστε να γίνουν πιο ισότιμοι και συμπεριληπτικοί. Γνωρίζω πως η διάκριση της Παπαστράτος από τη Randstad σε μεγάλο βαθμό είχε να κάνει με την προώθηση της συμπερίληψης. Πείτε μας λίγα λόγια για τις πολιτικές που εφαρμόζετε.

Πριν αναφερθώ συγκεκριμένα στις πολιτικές, θα ήθελα να δώσω έμφαση στη συνολική κουλτούρα μηδενικής ανοχής απέναντι σε οποιουδήποτε τύπου διακρίσεις που διέπει την εταιρεία. Πιστεύουμε στη δύναμη της διαφορετικότητας και εργαζόμαστε καθημερινά για την οργανική της ένταξη στο εργασιακό περιβάλλον, μια νοοτροπία που εναρμονίζεται με την ευρύτερη φιλοσοφία της μητρικής μας εταιρείας Philip Morris International σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, η Παπαστράτος είναι η πρώτη και μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που λαμβάνει σταθερά, από το 2019 μέχρι σήμερα, τη διεθνή πιστοποίηση «Equal Salary Certification», η οποία επιβεβαιώνει ότι παρέχουμε ίσες ευκαιρίες και αμοιβές, ανεξαρτήτως φύλου. Οι γυναίκες της εταιρείας μας δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους σε κάθε τμήμα του οργανισμού, από τα γραφεία μέχρι τον χώρο παραγωγής. Όσον αφορά το εργοστάσιο της Παπαστράτος, και καταρρίπτοντας έμπρακτα τα φυλετικά στερεότυπα στον χώρο της βιομηχανίας, δίνουμε χώρο στις ταλαντούχες γυναίκες που επιθυμούν να οικοδομήσουν μαζί μας την καριέρα που ονειρεύονται. Ορόσημο σε αυτή την αδιάκοπη προσπάθεια αποτελεί το στοχευμένο πρόγραμμα προσέλκυσης και ανάπτυξης γυναικών μηχανικών που εφαρμόστηκε με επιτυχία. Επιπλέον, στην Παπαστράτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της γονεϊκότητας ανεξαρτήτως φύλου. Ήδη, από το 2021 παρέχουμε γονική άδεια επιπλέον 9 εβδομάδων σε σχέση με την ελληνική νομοθεσία στο βασικό άτομο φροντίδας, χορηγώντας συνολικά έως 18 εβδομάδες σε αυτό, και έως 8 εβδομάδες στο δευτερεύον. Τέλος, είμαστε ένας οργανισμός που από το 2022 έχει καλύψει το 41% των υψηλόβαθμων διευθυντικών και διοικητικών θέσεών του με γυναίκες έναν χρόνο νωρίτερα από την αρχική δέσμευσή μας και από το 2020 είμαστε ένα από τα πρώτα μέλη της Χάρτας Διαφορετικότητας, μιας πρωτοβουλίας της E.E. για την προώθηση της διαφορετικότητας στις επιχειρήσεις. 

 

— Την τελευταία τριετία η Παπαστράτος έχει βιώσει μια εκθετική ανάπτυξη, όπως φαίνεται από τη δραστηριότητα του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο και από την τελευταία φάση της των 200 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει σε 300 νέες θέσεις εργασίας. Πώς καταφέρνει να παραμένει πιστή στο όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης;

H συνολική επένδυση 700 εκατ. ευρώ που έχουμε πραγματοποιήσει από το 2016, μετατρέποντας το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, με σχεδόν το 90% των παραγόμενων προϊόντων μας σήμερα να εξάγεται σε 20 χώρες, έχει συνοδευτεί από εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η τελευταία φάση της επένδυσης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, στην οποία αναφερθήκατε, ενισχύει το εργοστάσιό μας με 4 νέες γραμμές παραγωγής και εξαγωγική δυναμικότητα που θα φτάσει σε συνολική αξία τα 300 εκατ. ευρώ, μετατρέποντάς το σε ένα «mega plant» που θα δώσει επιπλέον ώθηση και αξία στην ελληνική οικονομία. 

 

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, στην Παπαστράτος βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας ήδη από το 2021, την επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας μας. Λειτουργώντας με διαφάνεια και υπευθυνότητα, η Παπαστράτος στοχεύει στην αναλυτική, με σαφείς και μετρήσιμους στόχους υλοποίησης και δείκτες απόδοσης (KPIs) αποτύπωση των επιδόσεων της επιχειρηματικής στρατηγικής και λειτουργίας της σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Η βιωσιμότητα αγγίζει κάθε τομέα της λειτουργίας μας, από την παραγωγή, τη μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης νερού έως τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τους ανθρώπους μας. 

 

Έχοντας διαχρονικά ως προτεραιότητα τους ανθρώπους μας, η εταιρεία επενδύει διαρκώς στην ανάπτυξή τους στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο ή σε άλλο, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, καθώς και στην προσέλκυση ταλέντων. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι τον τελευταίο χρόνο οι άνθρωποί μας έχουν συμπληρώσει 100.000 ώρες ενδυνάμωσης μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων reskilling και upskilling στις νέες τεχνολογίες που έχουμε ενσωματώσει στο εργοστάσιό μας, το οποίο, μετά την τελευταία επένδυση, εξελίσσεται σε ένα τεράστιο σύμπλεγμα παραγωγικών δομών που δημιουργεί νέες ανάγκες και απαιτεί νέες δεξιότητες.

 

— Ο επιχειρηματικός κορμός της Ελλάδας αποτελείται κατά κύριο λόγο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποιες από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Παπαστράτος θα μπορούσαν να εφαρμόζουν και μικρότερες επιχειρήσεις, ώστε να χτίσουν έναν πιο σύγχρονο και συμπεριληπτικό εργασιακό χώρο; 

Στα 90 και πλέον χρόνια της πορείας μας παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας, κορυφαίες εκ των οποίων είναι ο σεβασμός, η δικαιοσύνη και η συνέπεια λόγων και πράξεων. Κατανοούμε βαθιά ότι οι άνθρωποί μας αποτελούν το πιο πολύτιμο στοιχείο μας, ότι εκείνοι μας έφτασαν ως εδώ και ότι μόνο μαζί τους θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε όλοι μαζί στη νέα εποχή. Στην Παπαστράτος αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της νέας γενιάς και τις εναρμονίζουμε με αυτές παλιότερων γενεών, γιατί στην Παπαστράτος συνυπάρχουν τέσσερις γενιές αρμονικά. Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι απαραίτητα θέμα μεγέθους εταιρείας αλλά ζήτημα εταιρικής κουλτούρας. Μια συμπεριληπτική κουλτούρα που η Παπαστράτος προσπαθεί συνειδητά να μεταλαμπαδεύσει στο ευρύτερο οικοσύστημά της, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους.

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon