Καλλιτεχνικές σχολές

Καλλιτεχνικές σχολές: όταν η υποκριτική και η φωτογραφία δεν μένουν όνειρο

Εκπαιδευτικά σεμινάρια, μαθήματα υποκριτικής και φωτογραφίας που απευθύνονται σε ερασιτέχνες, σπουδαστές τεχνών αλλά και επαγγελματίες καλλιτέχνες

ADVERTORIAL

 

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η τεχνική της αναπνοής και της ηχοπαραγωγής στο θέατρο. Ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τον Θανάση Βλαβιανό.

Ένα μοναδικό βιωματικό σεμινάριο παρουσιάζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με εκπαιδευτή τον Θανάση Βλαβιανό. Μέσα από ένα training αναπνευστικό, ηχοπαραγωγικό και μουσικό δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μελετήσουν ο καθένας χωριστά το σώμα του, αλλά ταυτόχρονα να δουλέψουν ομαδικά, λαμβάνοντας υπόψη τα υπόλοιπα σώματα.

 

Το εργαστήρι εστιάζει στην αναπνοή με στόχο να ξαναβρούν οι εκπαιδευόμενοι την ελεύθερη και αβίαστη λειτουργία της και να μελετήσουν τη φωνή τους ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο όλων εκείνων των συστημάτων του σώματος (αναπνευστικό, κυκλοφορικό, νευρικό) που συλλειτουργούν κατά τη διάρκεια της φώνησης, του τραγουδιού και της θεατρικής πράξης.

 

Καλλιτεχνικές σχολές
Ο Θανάσης Βλαβιανός

 

Σ' ένα σώμα που χαλαρώνει, ενεργοποιείται, αναπνέει, ακούει, «υπάρχει» χωρίς εμπόδια και κάθε είδους σφιξίματα, η φωνή μπορεί πλέον να αναπτύσσεται ελεύθερα σε όλη της την έκταση και σε όλες τις ποιότητες που έχει. Με αυτόν τον τρόπο ο τραγουδιστής, ηθοποιός και περφόρμερ αναπτύσσει την τεχνική του και γίνεται ο λευκός καμβάς που πάνω του μπορεί να ζωγραφίσει όποιον ρόλο, τραγούδι και στυλ θέλει να ερμηνεύσει. 

 

Ο Θανάσης Βλαβιανός, που αναλαμβάνει το εργαστήρι, σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Βεάκη και ανώτερα θεωρητικά μουσικής (αρμονία-αντίστιξη) στο Πειραματικό Ωδείο με τον Π. Τσιτσόπουλο. Έχει γράψει τη μουσική για θεατρικές παραστάσεις, έχει κάνει μουσική διδασκαλία, έχει εκπαιδεύσει και διδάξει φωνητικά και μουσικά παραστάσεις αρχαίου δράματος και έχει εμφανιστεί σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, διαφημίσεις και στον κινηματογράφο.

 

Έναρξη εργαστηρίου: Σάββατο 5/11. Διάρκεια: 5/11/22 - 19/3/23.
Μέρες & ώρες διεξαγωγής: Το 1ο και το 3ο Σ/Κ κάθε μήνα. 
Σάβ. & Κυρ. 11:00-15:00.
Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής: 210 4143300
Αποστολή αιτημάτων συμμετοχής: [email protected] 

 

Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

Μια ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης που συνδυάζει την τέχνη της υποκριτικής με την επιστήμη της ψυχολογίας.

Στη μαγευτική Ακρόπολη, πολύ κοντά στο μετρό, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θόδωρος Κάλβος και ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και ψυχολόγος Μιχάλης Καλαμπόκης ίδρυσαν τη δεκαετία του 2000 την Αθηναϊκή Σκηνή, φέρνοντας ουσιαστικές αλλαγές στη δραματική εκπαίδευση. Λειτουργεί σε ένα ιστορικό νεοκλασικό ως ανώτερη δραματική σχολή, παρέχοντας δίπλωμα υποκριτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναγνωρισμένο από το κράτος, ως εργαστήρι και ως επαγγελματικό θέατρο.

 

Την ιδιαίτερη ταυτότητα της σχολής διακρίνει η σύνδεση της υποκριτικής με την επιστήμη της ψυχολογίας (ψυχόδραμα, playback, δραματοθεραπεία, ντοκουμέντο, performing με παρέμβαση στην κοινότητα, αναδεικνύοντας σύγχρονες κοινωνικές προβληματικές, σημειολογική απόδοση ρόλων, σκηνοθεσία, ψυχοπαθολογία, ανάλυση προσωπικοτήτων, ψυχολογία ομάδας, κοινού, θεάματος κ.λπ.). Η ψυχολογία χρησιμοποιείται και ως εργαλείο αυτογνωσίας των σπουδαστών, ανεβάζοντας το επίπεδο σπουδών και ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τους ορίζοντες σκέψης. Οι απόφοιτοι της ανώτερης δραματικής σχολής εργάζονται στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στην παραγωγή, στη σκηνοθεσία, στη διοίκηση πολιτιστικών μονάδων, στη διδασκαλία ομάδων και στην εκπαίδευση. Μπορούν επίσης να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ή να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε ελληνικά πανεπιστήμια.   

 

Στη σχολή διδάσκονται μαθήματα όπως η υποκριτική σε όλα τα είδη ρεπερτορίου, ο αυτοσχεδιασμός, ο χορός, η κινησιολογία, το τραγούδι, η μουσική, η αγωγή προφορικού λόγου, η ιστορία θεάτρου, η δραματολογία, η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος. 

 

Καλλιτεχνικές σχολές
Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

 

Η Αθηναϊκή Σκηνή καινοτόμησε εισάγοντας νέα μαθήματα και άλλα πιο εξειδικευμένα για πληρέστερη μόρφωση και περισσότερες προοπτικές επαγγελματικής ενασχόλησης όπως μεθοδολογία και τεχνική υποκριτικής, ψυχολογία και θέατρο, μεταγλώττιση και σπικάζ (αποκλειστική εκπαίδευση στην Ελλάδα, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, στο στούντιο ηχογράφησης της σχολής) με εφαρμογή σε καρτούν, ξένη σειρά, ντοκιμαντέρ και διαφήμιση, θέατρο στο ραδιόφωνο και στην εκπαίδευση, οργάνωση ομάδας και παραγωγής, ιστορία τέχνης, σκηνοθεσία, υποκριτική στην κάμερα, σκηνική πάλη, παρτιτούρα, μουσικό όργανο, μακιγιάζ.

 

Η Αθηναϊκή Σκηνή εισήγαγε και σημαντικές δράσεις όπως συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια και φορείς, μάθημα σε αρχαία θέατρα (Επίδαυρος, Δελφοί) για τη διδασκαλία του αρχαίου δράματος, επισκέψεις, φιλανθρωπικές δράσεις, εφαρμοσμένο θέατρο και παρέμβαση στην κοινότητα, πρακτική και castings. Ο επαγγελματικός της θίασος απορροφά μεγάλο αριθμό αποφοίτων. Οι απόφοιτοι προσλαμβάνονται στο θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής και παρουσιάζουν το έργο ή τα έργα που παρουσίασαν στις διπλωματικές εξετάσεις.

 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί και η εκπαίδευση μέσα από παραστάσεις στο επαγγελματικό της θέατρο που φέρνει σε επαφή τους σπουδαστές με casting directors, παραγωγούς, σκηνοθέτες, φεστιβάλ, street events κ.λπ. Η διδασκαλία δεν γίνεται πλέον μόνο με την εμπειρική μέθοδο αλλά και με εκμάθηση μεθόδων και τεχνικών που ισχυροποιούν το προσωπικό τους οπλοστάσιο, προκειμένου να μπορούν αργότερα να συνεργαστούν με διαφορετικούς σκηνοθέτες και διαφορετικές απαιτήσεις, αναδεικνύοντας την προσωπική τους ταυτότητα. Δίνεται βήμα στους σπουδαστές να παρουσιάσουν κι άλλες καλλιτεχνικές κλίσεις και δημιουργίες τους, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται και βραβείο υποκριτικής με υποτροφία και προβολή στα ΜΜΕ.

 

Καλλιτεχνικές σχολές
Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

 

Στη σχολή διδάσκει μια εξαιρετική ομάδα καλλιτεχνών, υπευθύνων και διευθυντών μονάδων πολιτισμού και θεάτρων. Υπάρχει ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ καθηγητών και σκηνοθετών μεγαλύτερης γενιάς και αντίστοιχων της νεότερης με ανάλογη μετεκπαίδευση. Κάθε εξάμηνο έχει διαφορετικό εκπαιδευτικό στόχο (εξωστρέφεια, εσωτερικότητα, ρεαλισμός, σχέση, σκέψη, συμβολισμός κ.ά.), ενώ τα μαθήματα «συνεργάζονται», δεν αποτελούν ασύνδετα γνωστικά αντικείμενα. 

 

Το κτίριο της σχολής διαθέτει ευρύχωρες αίθουσες, στούντιο, αποδυτήρια, αίθουσα χορού, αίθουσα επαγγελματικού θεάτρου, αυλή, βιβλιοθήκη, κουζίνα, τεχνικό εξοπλισμό, βεστιάριο, έπιπλα και αντικείμενα που ανταποκρίνονται στις αυστηρές απαιτήσεις της νομοθεσίας και δημιουργούν μια καθημερινότητα με αισθητική και σύγχρονες διευκολύνσεις. 

 

Τα εργαστήρια της Αθηναϊκής Σκηνής απευθύνονται σε ερασιτέχνες, σπουδαστές τεχνών, επαγγελματίες καλλιτέχνες, επαγγελματίες δραστηριοτήτων που χειρίζονται τον λόγο και την προβολή, άτομα που επιθυμούν να σπουδάσουν, αλλά έχουν περιορισμένο χρόνο, ή και υποψηφίους δραματικών σχολών που χρειάζονται προετοιμασία. Οι συμμετέχοντες επιμορφώνονται, δημιουργούν, εξασκούνται ή εξειδικεύονται μέσα από ομάδες ή και ιδιαίτερα μαθήματα.   

 

Το κτίριο του επαγγελματικού θεάτρου στεγάζει τον θίασο της Αθηναϊκής Σκηνής. Επιπλέον, φιλοξενεί τις δράσεις των σπουδαστών της σχολής και των εργαστηρίων καθώς και επιλεγμένες παραγωγές.

 

Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13, Ακρόπολη, 210 9222300, www.athstage.gr, Facebook

 

Φωτογραφική Ομάδα Διαδρομές

Ένας τόπος ελεύθερης έκφρασης για όσους έχουν πάθος με τη φωτογραφία.

 

Καλλιτεχνικές σχολές
Φωτογραφική Ομάδα Διαδρομές

 

Η φωτογραφική Ομάδα Διαδρομές εκφράζει το πάθος για τη φωτογραφία και γίνεται αγαπημένος τόπος συνάντησης για όσους μοιράζονται αυτή την αγάπη. Εξάλλου, δημιουργήθηκε από δυο λάτρεις αυτής της τέχνης, τον Τόλη Χατζηγνατίου και τον Γιώργο Ασημακόπουλο, με στόχο να ενώσει όλους όσοι βλέπουν τον κόσμο μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό.

 

Στη Διαδρομές λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους, για να βρει ο καθένας τη δική του θέση στη φωτογραφική αναζήτηση. 

 

Στο τμήμα των αρχάριων γίνεται γνωριμία με τη φωτογραφική μηχανή και την τέχνη της φωτογραφίας. Οι προχωρημένοι, απ’ την άλλη, ανακαλύπτουν νέες δυνατότητες του φακού και έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν, ακολουθώντας καινούργια γνωστικά και καλλιτεχνικά μονοπάτια.

 

Όλα αυτά μέσα σε ένα δίωρο εβδομαδιαίο σεμινάριο που σε μεταφέρει στον κόσμο της τέχνης και σε απομακρύνει από την πεζή καθημερινότητα –ποιος δεν το έχει ανάγκη;–, ενώ σε φέρνει σε επαφή με άλλους λάτρεις της φωτογραφίας. Τα μαθήματα, μάλιστα, μπορείς να τα παρακολουθήσεις και διαδικτυακά  είτε εντός είτε εκτός Αθηνών. Ακόμα κι έτσι, όμως, αξίζει να έρθεις στην Αθήνα για εκείνη τη μία μέρα κάθε μήνα που γίνεται η φωτογραφική εξόρμηση της Ομάδας Διαδρομές, ώστε η θεωρία να συναντήσει την πράξη.

 

Και φέτος θα βρεις τον κύκλο σεμιναρίων με θέμα «Φωτογραφία και Κινηματογράφος» που οδηγεί σε νέα καλλιτεχνικά μονοπάτια όσους ήδη βρίσκονται σε ένα βασικό επίπεδο και θέλουν να ανακαλύψουν νέους ορίζοντες μέσα από το πάντρεμα δυο μοναδικών μορφών τέχνης.

 

Καλλιτεχνικές σχολές
Φωτογραφική Ομάδα Διαδρομές

 

Καραϊσκάκη 28, πλατεία Ψυρρή, 6944 377374, 6948 822899, www.diadromeseminars.grFacebookInstagram

 

Καταπactή

Δημιουργικά εργαστήρια για την τέχνη του θεάτρου και της λογοτεχνίας που απευθύνονται σε όλους.

 

Καλλιτεχνικές σχολές
Καταπactή

 

Η Καταπactή του Σωτήρη Δούβρη από το 2013 παρουσιάζει εργαστήρια που αφορούν το θέατρο, παράγοντας κάθε φορά ένα έργο, λογοτεχνικό ή θεατρικό, στην πράξη. Φέτος καλωσορίζει την καινούργια σεζόν με δύο νέα συγγραφικά εργαστήρια και άλλα δύο θεατρικά που απευθύνονται σε όλους και εκφράζουν τη δική τους ξεχωριστή οπτική πάνω στην υποκριτική!


Θεατρικός αυτοσχεδιασμός και δημιουργική γραφή

Η Βίκυ Αδάμου και η Χριστίνα Σαμπανίκου της Life After Death Theatre Company παρουσιάζουν ένα εβδομαδιαίο ενιαίο μάθημα Θεατρικού Αυτοσχεδιασμού και Δημιουργικής Γραφής με τίτλο «Πρόσεχε τα λόγια σου… κάθε Τρίτη!».Τελικός σκοπός του εργαστηρίου είναι το ανέβασμα μιας ολοκληρωμένης παράστασης μαύρης κωμωδίας.
Κάθε Τρίτη 20:00-22:30 

 

Νέα πειραματική σκηνή 

«Άσκηση Θείος Βάνιας - Περί αυθεντικότητας»
Η Ζωή Ξανθοπούλου, έμπειρη ηθοποιός και σκηνοθέτις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εγκαινιάζει και αναλαμβάνει την πειραματική σκηνή της Καταπactής με την «Άσκηση Θείος Βάνιας - Περί αυθεντικότητας». Ένα εργαστήρι υποκριτικής που εστιάζει στους χαρακτήρες και τις σχέσεις των ηρώων. 
Κάθε Παρασκευή 20:00-22:30

 

Καλλιτεχνικές σχολές
Καταπactή

 

Θεατρική γραφή 

Η συγγραφέας-ηθοποιός Ειρήνη Δερμιτζάκη διδάσκει το εργαστήρι θεατρικής γραφής, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ένα θεατρικό έργο που θα ανέβει από το Theater Academy της Καταπactής.
Κάθε Τρίτη 19:30-21:30

 

Δημιουργική γραφή

Το εργαστήρι της δημιουργικής γραφής, με εισηγήτρια την Ειρήνη Δερμιτζάκη, έχει ως στόχο τη δημιουργία κειμένων που θα συμπεριληφθούν σε βιβλίο το οποίο θα κυκλοφορήσει από γνωστο εκδοτικό οίκο.
Κάθε Πέμπτη 19:00-21:00

 

Όλα τα εργαστήρια, εκτός της υποκριτικής, είναι διαθέσιμα και για online παρακολούθηση για όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών. 

 

Λάμπρου Κορομηλά 19, Νέος Κόσμος, 216 8096448, www.katapacti.grFacebook, Instagram

 

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ