Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ

Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ Facebook Twitter
Η σαλάτα με αλμύρα του Περικλή Κοσκινά. Φωτογραφία:Twominutes Angie / LIFO
1

1. Ρόκα, ροδάκινα κομμένα σε φέτες, μανούρι. Μιά έντονη βινεγκρέτ με wasabi. Λίγα καρύδια και μαύρη κορινθιακή σταφίδα.


2. Καθαρίζεις την αλμύρα από τα πιό χοντρά κοτσανάκια και την ξεπλένεις. Βράζεις μπόλικο νερό σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτεις ελάχιστο αλάτι, ρίχνεις την αλμύρα, σκεπάζεις την κατσαρόλα και βράζεις για πέντε λεπτά το πολύ. Σουρώνεις και τη βαπτίζεις σε παγωμένο νερό για ένα δευτερόλεπτο, να φρεσκάρει το πράσινο χρώμα της. Σερβίρεις με το καλύτερό σου ελαιόλαδο και δυο σταγόνες λεμόνι.

3. Α, ένα λεπτό: ο σεφ Περικλής Κοσκινάς, θυμάμαι πέρυσι το καλοκαίρι, είχε ετοιμάσει μια σαλάτα με τα βλασταράκια της αλμύρας ωμά, χωρίς να τα βράσει. Είχε προσθέσει ωμό κολοκυθάκι, διαφανείς σχεδόν φέτες καρότου, αντράκλα, ντοματίνια κομμένα κάθετα, χοντρές φέτες αγγουριού, λίγο βασιλοτύρι και είχε κάνει την τέλεια «σαλάτα εποχής». (Όταν λέμε «σαλάτα εποχής», να το εννοούμε…)


4. Αν αγοράζεις αγγουράκια και κολοκύθια από τις βιολογικές αγορές ή από εγγυημένο κοντινό μποστανάκι, μπορείς, αφού τα πλύνεις καλά, να μην τα ξεφλουδίσεις αλλά να τα «ξυρίσεις» (και τα μικρά, τρυφερά κολοκύθια και τα αγγουράκια, ξέρεις, αυτά τα μικρά και νόστιμα) με τον αποφλοιωτή σε διαφανείς σχεδόν φέτες, να τα ανακατέψεις με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και πολύ δυόσμο και να φτιάξεις τη πιο αρωματική σαλάτα. Αγόρασε φέτος και μια γλάστρα δυόσμο μαζί με τον βασιλικό που ’χεις συνήθειο κάθε καλοκαίρι. Θέλει πότισμα κάθε μέρα, όπως και το ξαδερφάκι του. 


5. Παντζάρια βραστά με σάρκα πορτοκαλιού, αμύγδαλα και ελιές Καλαμών. 


6. Γρανίτα παντζαριού πάνω σε ρόκα, ντομάτα, ραπανάκια, πιπεριά πράσινη, αγγούρι με μπόλικο κουκουναρόσπορο, ελαφρά καβουρντισμένο.
 

7. Τα φύλλα και τα κοτσανάκια από τα παντζάρια βραστά με μια ελαφριά σκορδαλιά. 


Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ Facebook Twitter
Λουβιά, αμπελοφάσουλα. Φωτογραφία:Twominutes Angie / LIFO

 

8. Βλίτα βραστά σε μια φωλιά. Μέσα στη φωλιά, ωμή, αποφλοιωμένη ντομάτα, χοντροτριμμένη στον τρίφτη, που κάνει μια δεύτερη φωλιά, μικρότερη. Μέσα στη μικρή φωλιά ανθότυρο ή ξυνομυζήθρα που κάνει μια τρίτη φωλίτσα. Τριμμένο κριθαρένιο ντακάκι μέσα στη τελευταία μίνι-φωλιά του τυριού που είναι γεμάτη με ελαιόλαδο. Συγκινούμαι, σεφ! 


9. Εννοείται βλίτα τσιγαριαστά με πικρό και στιφό στύφνο, αν πας Κρήτη. Ω! 


10. Πομοντόρια κομμένα στη μέση με αλάτι θαλασσινό και θυμάρι στη σχάρα ή στο γκριλ με δυο-τρεις πιπεριές κέρατα. Θαλασσινό αλάτι, λάδι, ξίδι. Σεφ Σπύρος Μελετόπουλος, καλοκαίρι 2013. 

11. Η μελιτζανοσαλάτα είναι σαλάτα ή ορεκτικό; Ποτέ με μαγιονέζα ή γιαούρτι. Χοντροκομμένη, με λαδάκι, λεμόνι και πολύ μαϊντανό. Ίσως και με λίγη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης. Ισως. Μπά… Αν είσαι τυχερός και ο φούρνος της γειτονιάς σου ψήνει και φαγητά, μην το σκεφτείς δεύτερη φορά: την καπνιστή γεύση που ψάχνεις (και που δεν τη δίνει μόνο η ψητή μελιτζάνα αλλά και το ψητό κρεμμύδι) θα την εξασφαλίσεις εκεί! Τρεις μελιτζάνες φλάσκες κι ένα κρεμμύδι ολόκληρο με το φλούδι του σε ένα ταψάκι και στον φούρνο. Χμ, όχι, δεν θα την έβαζα στο μούλτι μετά, θα τη χοντρόκοβα με δυο μαχαίρια ταυτόχρονα. Και από φούρνο που ακόμα ψήνει και φαγητά, ένα ωραίο ζυμωτό, ψωμί ολικής άλεσης. Με τη μελιτζανοσαλάτα – απίθανο, ε; 


12. Πατατοσαλάτα με πολύ κάππαρη, αυγό βραστό και κρεμμυδάκι που το χτυπάς μαζί με το λάδι, τη μουστάρδα και το λεμόνι στο μούλτι για μια κρεμώδη σος. Ψιλοκομμένη ρόκα αντί για μαϊντανό. (Όλη μέρα παραλία και πεινάς τρελά; Κόβεις τις πατάτες σε μικρά κομμάτια για να βράσουν πιο γρήγορα, το αυγό στα 8-10 λεπτά είναι ιδανικά βρασμένο για σαλάτες, ντουσάκι και τρως). 


13. Μία βλίτα κολοκυθάκια. Ο ύμνος του ελληνικού μεσημεριού. (Και μια μερίδα πατάτες τηγανητές μας φέρνετε, παρακαλώ; Α, και μία φέτα! Ρε παιδιά, ένα-ένα του τα λέμε του ανθρώπου…) 


14. Λουβιά, αμπελοφάσουλα. Βραστά με ελαιόλαδο και λεμόνι ή δυο σταγόνες ξίδι. Ένα ψιλοκομμένο σκορδάκι θυμάμαι πέρυσι στη Λιαστή, στη Λια της Μυκόνου, και ένα ροζ ανθάκι σκόρδου επίσης. 


15. Αντράκλα - ντομάτα - κάππαρη. Το τριαξονικό του καλοκαιριού. 


Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ Facebook Twitter
Η φρουτοσαλάτα του Καραμίχου. Φωτογραφία:Twominutes Angie / LIFO

16. Αντζούρι. Με θαλασσινό αλάτι και ξιδάκι. 


17. Καππαροσαλάτα. Και σιφνέικη και συριανή. 


18. Σαλικόρνια. Googl-άρισέ το…Τη μαζεύει αυτή την εποχή ο τροφοσυλλέκτης Σωτήρης Λυμπερόπουλος στη Μεσσηνία για τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Πόσες άγνωστες νοστιμιές… Keep on walking Ραδίκι, σε ακολουθούμε… 


19. Μαυρομάτικα με φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύχρωμες πιπεριές, σέλερι, λάδι, ξίδι από αγιωργίτικο κρασί της «Σοφίας της Φύσης». Ο Ν. Μπουζινέλος καλλιεργεί σταφύλια στη Νεμέα μόνο για παραγωγή εκλεκτού ξιδιού.

ΥΓ.: Το καλοκαίρι έχει περισσότερο ξίδι και λιγότερο λεμόνι.

20. Τηγανητά κέρατα (ανοιχτόχρωμες, πράσινες καυτερούτσικες πιπεριές) με μπόλικο ξίδι. Αριστούργημα! Και ας θέλει προσοχή στο τηγάνι γιατί πιτσιλάνε: τις τρυπάς πριν τις βάλεις στο λάδι και γρήγορα τις καπακώνεις. Κουνάς το τηγάνι σκεπασμένο και φοράς μακρυμάνικο όταν το ξεσκεπάζεις. Οταν είναι ζεστές, αφαιρείς εύκολα τη φλούδα τους, εκτός αν είναι τρυφερούδια, οπότε τις σερβίρεις ολόκληρες. 


21. Ντομάτα τριαντάφυλλο με αλάτι που μάζεψες από τα βραχάκια. Πρωτόπιασες αυτό τον αστραφτερό λευκό κρυσταλλικό θησαυρό στα χέρια σου όταν ήσουν παιδάκι και το φιλαράκι σου σού είπε να το γλείψεις. Κάθε Αύγουστο επιστρέφεις στην κρυφή αλυκή για να σιγουρευτείς ότι η μικρή φυσική μπασίνα ξαναγέμισε αλάτι και χαμογελάς. 


Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ Facebook Twitter
Γρανίτα πατζάρι. Φωτογραφία:Twominutes Angie / LIFO

22. Προς το τέλος καλοκαιριού κρεμμύδια Ζακύνθου σε καρεδάκια με ψίχα πορτοκαλιού και ελαιόλαδο. 


23. Εμεινε στην ιστορία του σπιτιού μας ως η «φρουτοσαλάτα του Καραμίχου»: ανοίγεις το ψυγείο, κοιτάς τριγύρω αγουροξυπνημένος. Ντάκος σπασμένος, καρπούζι σε κομματάκια, νιφάδες βρώμης, μέλι, κανέλα, ροδάκινα, σύκα, σταφύλια, καρύδια ή αμύγδαλα πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι. Καλέ, τι ώρα γυρίσατε χθες το βράδυ; Ούτε που σας άκουσα… Καλημέρα! 

Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ Facebook Twitter
Βλήτα και παντζαρόφυλλα. Φωτογραφία:Twominutes Angie / LIFO
Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια