Αν τα έβρισκα θα τα έτρωγα; Αν το ήξερα θα το αγόραζα; Αν το πουλούσαν στο σινεμά θα το προτιμούσα από τα τσιπς; Α! Τί είναι αυτό, νόστιμο είναι… Από τί είναι φτιαγμένο αυτό; Τί θα πείσυκομαΐδα;

 

Η νεολαία τα αγνοεί παντελώς, οι μεγαλύτεροι κάτι θυμόμαστε… Οι καντίνες των σχολείων, των σινεμά και των μεγάλων επιχειρήσεων, οι αεροπορικές εταιρίες και τα περίπτερα δεν τα προσφέρουν: Τα ελληνικά σνακ είναι άφαντα.

 

Είναι νόστιμα, θρεπτικά αλλά δυσεύρετα! Το κάθε ένα έχει πίσω του μιά μεγάλη ή μικρή ιστορία, μερικά από αυτά είναι φτιαγμένα με προιόντα ελληνικά και διαλεχτά (με ονομασία προέλευσης ΠΟΠ ή ονομασία Προστατευμένης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Τα πιό πολλά είναι συσκευασμένα όμορφα και εξάγονται στο εξωτερικό.

 
 

 

Κάναμε μιά γευσιγνωσία στο Lifokitchen με ελληνικά σνακ και όλοι ξεχώρισαν ένα προιόν που τους άρεσε ιδιαίτερα.

 

Τη πρώτη θέση κατέκτησαν το μαλακό Μαντολάτο Χιώτικου μανταρινιού, ένα γκοφρετάκι από τη Μυροβόλο Χίο μαζί με το Αριάνι και το Ξυνόγαλο, όλα τα παιδιά του γραφείου θα τα προτιμούσαν.

 
 

 

Για μεγαλύτερες πείνες διάλεξαν τις φρυγανιές σικάλεως χωρίς ζάχαρη του Μανδραγόρα και τα κριτσίνια Ντουρουντούς με χαρουπάλευρο (που τους δίνει και τη γλυκειά τους γεύση) συνδιάστηκε με το σαλαμάκι αέρος Ευρυτανίας σούπερ ψιλοκομμένο.

 
 

 

 

Τα τσιπς από λαζανόφυλλα με πάπρικα ήταν αυτά που καταναλώθηκαν πρώτα αλλά -αν και εκτιμήθηκε- συζητήθηκε η ένδειξη στη συσκευασία ότι περιέχουν γλουτένη. 

 
 

Οι χυμοί από κόκκινο και λευκό σταφύλι ευχηθήκαμε όλοι να έμπαιναν στις καντίνες των σχολείων δίπλα στα αναψυκτικά όπως και όλα τα σνακ με σύκο που βγαίνουν πλέον σε πολλές παραλλαγές. (Ευχάριστη έκπληξη :τα συκο-σνακ είναι στεγνά και δεν κολλάνε στα δάκτυλα όπως παλιότερα!).

 
 

 

 

Θα μας άρεσε να βλέπαμε τη πίτα φράουλα-καρύδι (που μοιάζει με χαλβαδόπιτα αλλά πιό φίνα και λιγότερο γλυκειά) σε μίνι συσκευασία στις αεροπορικές μας εταιρίες, όπως και το μελεκούνι της Ρόδου σαν μικρούς πρέσβεις της ελληνικής γεύσης που τόσο διαφημίζεται τελευταία αλλά… Σταφίδες, αμυγδαλωτά με πορτοκάλι και χυμός ρόδι επίσης εκτιμήθηκαν και η έκπληξη ήταν το ντολμαδάκι (!) και οι ελιές θρούμπες Θάσου. Ναί, θα έπαιρναν ντολμαδάκι σε βάζο και στο γραφείο!

 

 

 

 

 

Όσα δοκιμάσαμε στη lifokitchen τα βρήκαμε στο παντοπωλείον Μεσογειακής διατροφής. Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου. Τηλ.: 210 - 3234612