Τι θα πει συκομαΐδα;

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
6

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Αν τα έβρισκα θα τα έτρωγα; Αν το ήξερα θα το αγόραζα; Αν το πουλούσαν στο σινεμά θα το προτιμούσα από τα τσιπς; Α! Τί είναι αυτό, νόστιμο είναι… Από τί είναι φτιαγμένο αυτό; Τί θα πείσυκομαΐδα;

Η νεολαία τα αγνοεί παντελώς, οι μεγαλύτεροι κάτι θυμόμαστε… Οι καντίνες των σχολείων, των σινεμά και των μεγάλων επιχειρήσεων, οι αεροπορικές εταιρίες και τα περίπτερα δεν τα προσφέρουν: Τα ελληνικά σνακ είναι άφαντα.

Είναι νόστιμα, θρεπτικά αλλά δυσεύρετα! Το κάθε ένα έχει πίσω του μιά μεγάλη ή μικρή ιστορία, μερικά από αυτά είναι φτιαγμένα με προιόντα ελληνικά και διαλεχτά (με ονομασία προέλευσης ΠΟΠ ή ονομασία Προστατευμένης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Τα πιό πολλά είναι συσκευασμένα όμορφα και εξάγονται στο εξωτερικό.

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
 

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Κάναμε μιά γευσιγνωσία στο Lifokitchen με ελληνικά σνακ και όλοι ξεχώρισαν ένα προιόν που τους άρεσε ιδιαίτερα.

Τη πρώτη θέση κατέκτησαν το μαλακό Μαντολάτο Χιώτικου μανταρινιού, ένα γκοφρετάκι από τη Μυροβόλο Χίο μαζί με το Αριάνι και το Ξυνόγαλο, όλα τα παιδιά του γραφείου θα τα προτιμούσαν.

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
 

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Για μεγαλύτερες πείνες διάλεξαν τις φρυγανιές σικάλεως χωρίς ζάχαρη του Μανδραγόρα και τα κριτσίνια Ντουρουντούς με χαρουπάλευρο (που τους δίνει και τη γλυκειά τους γεύση) συνδιάστηκε με το σαλαμάκι αέρος Ευρυτανίας σούπερ ψιλοκομμένο.

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
 

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Τα τσιπς από λαζανόφυλλα με πάπρικα ήταν αυτά που καταναλώθηκαν πρώτα αλλά -αν και εκτιμήθηκε- συζητήθηκε η ένδειξη στη συσκευασία ότι περιέχουν γλουτένη. 

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
 

Οι χυμοί από κόκκινο και λευκό σταφύλι ευχηθήκαμε όλοι να έμπαιναν στις καντίνες των σχολείων δίπλα στα αναψυκτικά όπως και όλα τα σνακ με σύκο που βγαίνουν πλέον σε πολλές παραλλαγές. (Ευχάριστη έκπληξη :τα συκο-σνακ είναι στεγνά και δεν κολλάνε στα δάκτυλα όπως παλιότερα!).

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
 

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Θα μας άρεσε να βλέπαμε τη πίτα φράουλα-καρύδι (που μοιάζει με χαλβαδόπιτα αλλά πιό φίνα και λιγότερο γλυκειά) σε μίνι συσκευασία στις αεροπορικές μας εταιρίες, όπως και το μελεκούνι της Ρόδου σαν μικρούς πρέσβεις της ελληνικής γεύσης που τόσο διαφημίζεται τελευταία αλλά… Σταφίδες, αμυγδαλωτά με πορτοκάλι και χυμός ρόδι επίσης εκτιμήθηκαν και η έκπληξη ήταν το ντολμαδάκι (!) και οι ελιές θρούμπες Θάσου. Ναί, θα έπαιρναν ντολμαδάκι σε βάζο και στο γραφείο!

Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter
Τι θα πει συκομαΐδα; Facebook Twitter

Όσα δοκιμάσαμε στη lifokitchen τα βρήκαμε στο παντοπωλείον Μεσογειακής διατροφής. Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου. Τηλ.: 210 - 3234612 

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια