Στην Οδό Αγίων Αναργύρων

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
6

Η οδός Αγίων Αναργύρων ξεκινά από την πλατεία Ψυρρή, με τα περίφημα ψητοπωλεία της, και καταλήγει στην οδό Σαρρή ή, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, «στα θέατρα», μια και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, και τα θέατρα Αποθήκη, Εμπορικόν, Πολιτεία και Ηβη. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην ήσυχη και πεντακάθαρη οδό Αγίων Αναργύρων, έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, έχω μια γλυκιά «αίσθηση γειτονιάς» και σταματώ σε πέντε συγκεκριμένα μέρη: για μια ρακή στο Μεράμπελο, να τσιμπήσω κάτι στον Νικήτα, για καφέ και γλυκό στο Καφέ Στυλ, να αγοράσω μαύρο ψωμί με προζύμι από τον φούρνο στο τέλος του δρόμου και, αν πάω βράδυ, να πιω ένα ποτό και ν’ ακούσω live στο Black Rose. 

Η Αγίων Αναργύρων, που ήταν στο φόρτε της τη περασμένη δεκαετία, κράτησε τους κατοίκους και εργαζόμενους της γειτονιάς, τους παλιούς επισκέπτες της (που απομακρύνθηκαν για λίγο τα χρόνια του «απόλυτου» κατήφορου του κέντρου της Αθήνας) και κέρδισε ένα καινούργιο κοινό λόγω της λειτουργίας των θεάτρων , των χαμηλότερων πλέον τιμών πάρκινγκ και της εμπιστοσύνης που σιγά-σιγά κερδίζει ξανά η παλιά αθηναϊκή γειτονιά. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια» είναι ένας από τους πολλούς που ασχολείται ενεργά με την αναβάθμιση της περιοχής, διοργανώνοντας κάθε χρόνο μια χαρούμενη «Γιορτή Δρόμου» (η επόμενη αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου).

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
 

ΝΙΚΗΤΑΣ

Αγίων Αναργύρων 19

Ξεκίνησε το 1967, με τον κύριο Νικήτα στη ψησταριά και την κυρία Ιωάννα στα μαγειρευτά, και τώρα το τρέχουν η κόρη Σοφία και ο γιος τους ο Τάκης. Είναι ανοικτά κάθε μεσημέρι, και το βράδυ από Τετάρτη έως Σάββατο μέχρι τις 11 μ.μ. Εκεί θα φας εξαιρετικά ψητά και μαγειρευτά, φασόλια χάντρες γιαχνί, πίτες με σπιτικό φύλλο, χόρτα, ντολμαδάκια, φάβα και ό,τι άλλο ελληνικό πιάτο προκύψει. Θα κάτσεις στα τραπεζάκια της πλατείας Αγίων Αναργύρων (μπροστά στην ομώνυμη εκκλησία με το –δυστυχώς, μη επισκέψιμο– κελί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη!) και θα φύγεις πληρώνοντας περίπου 5-7 ευρώ το άτομο για ένα κυρίως πιάτο και δύο στη μέση, χωρίς κρασί. Ο Νικήτας κάνει και delivery αλλά… με τα πόδια, μόνο για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους εκεί κοντά. 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter
 

ΚΑΦΕ ΣΤΥΛ

Αγίων Αναργύρων 12

Άνοιξε το 1999 κι έκτοτε μένει καθημερινά ανοιχτό από τις 8 το πρωί (με τους κατοίκους της γειτονιάς να ξεκινούν με έναν καφέ από εκεί τη μέρα τους) μέχρι αργά το βράδυ, «χωρίς ποτέ να διώχνει παρέες που περνούν καλά». Σερβίρει καλό καφέ και εξαιρετικά γλυκά που ετοιμάζει η ίδια η ιδιοκτήτρια (καρυδόπιτα, συριανά μπουσέ με ωμό φιστίκι και ανθότυρο, μηλόπιτες και αχλαδόπιτες και διαφορετικά κέικ κάθε μέρα). Ακόμα μία οικογενειακή επιχείρηση στην Αγίων Αναργύρων…

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

BLACK ROSE

Αγίων Αναργύρων 14

Μικρό και αγαπημένο καφέ-μπαρ που ανοίγει στις 11 το πρωί, ίσως γιατί χτες το βράδυ ο Άρης (που παίζει τσέλο για τη Νατάσσα Μποφίλιου, τακτική θαμώνα του) και ο Μανώλης διοργάνωσαν ένα ακόμα πετυχημένο live τζαζ και ροκ. Πολλές μπίρες απ’ όλο το κόσμο με νόστιμα μικρά συνοδευτικά αλλά και σπιτικά αναψυκτικά όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα, χυμός κόκκινου σταφυλιού και μήλου με γλυκαντικό στέβια. 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΜΕΡΑΜΠΕΛΟ

Αγίων Αναργύρων 43

Ένα… cafe Cretoise, όπως το αποκαλεί ο Μανώλης από το Λασίθι, με παρουσία ενός έτους στη γειτονιά. Αυθεντική κρητική φιλοξενία που τη γεύεσαι όταν παραγγέλνεις ΑΑ ρακή κι έρχεται με το μεζεδάκι του. Απάκι, πίτες από συνεταιρισμούς γυναικών της Κρήτης, νόστιμα τυριά και ομελέτες για να τσιμπήσεις ακούγοντας τον Μανώλη να παίζει τη κιθάρα του και τους φίλους του κρητική λύρα δημιουργώντας «αυτόφυτα γλεντάκια» που κρατούν μέχρι αργά τη νύχτα. Ανοικτό και για μεσημεριανό από τη 1. 

 

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΒΕΝΕΤΗ

Αγίων Αναργύρων & Σαρρή γωνία

Ένας φούρνος, όχι της γνωστής αλυσίδας, με αλμυρά και γλυκά αρτοσκευάσματα και το μαύρο ψωμί με προζύμι να ξεχωρίζει και να κρατείται… ρεζερβέ, όπως εξάλλου και οι πιο πολλές φραντζόλες του. Τρυφερή λεπτομέρεια το πάρκινγκ σκυλιών ακριβώς απ’ έξω, με ειδική πινακίδα και γάντζους για το αγαπημένο σας τετράποδο που με άνεση κυκλοφορεί στην οδό Αγίων Αναργύρων, όπως τα πολλά των κατοίκων στα πέριξ.

Στην Οδό Αγίων Αναργύρων Facebook Twitter

ΥΓ.: Θα αγοράσεις τσιγάρα, αναψυκτικά και τα λοιπά χρειαζούμενα της εξόδου από τα Ψιλικά της Ανθής, που ζητάει μόνο το χαμόγελό σου με σχετική ανακοίνωση στη βιτρίνα της!

Γεύση
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

4 σχόλια
@ George1977Μπορούσες να χαρακτηρίσεις το σχόλιό μου ως υπερβολικό. Αλλά "καημένοι μπουρτζόβλαχοι"!... Σίγουρα η Αγίων Αναργύρων δε χρειάζεται άτομα τόσο πρόθυμα για ad hominem επίθεση. Η "ισορροπία υψηλής ποιότητας" περιγράφεται στη δεύτερη παράγραφο τού άρθρου. Είναι λίγο αυτό για το πολύπαθο κέντρο τής Αθήνας, για έναν δρόμο στην καρδιά τής πόλης, δέκα λεπτά με τα πόδια από την Ακρόπολη, και πέντε από την απόλυτη παρακμή; Εάν εσύ μπορείς να πετάγεσαι στο Marais για macarons, με γεια σου, με χαρά σου! Άσε την Αγίων Αναργύρων στους μπουρτζόβλαχους.
Ξεχασε να γραψει ο αρθρογραφος οτι η περιοχη μυριζει κατουρο, απο τους αστεγους κ τους ναρκομανεις . Η πληρη decadence ειναι η συγκεκριμενη, περιοχη.Ο κοσμος εχει μετακινηθει πανω απο την οδο αθηνας, πλατεια ειρηνης κ καρυτση , προς συνταγμα , που ειναι αισθητα καλυτερα κ ποιο καθαρα
Δυστυχώς, πολλοί δρόμοι στην περιοχή όπως και σε πολλά άλλα μέρη τής Αθήνας είναι έτσι. Όμως η συγκεκριμένη οδός αποτελεί φωτεινή εξαίρεση. Μπορώ να πω ότι η Αγίων Αναργύρων σήμερα είναι καλύτερη από ποτέ. Έχει φύγει το ανερμάτιστο πλήθος που ψάχνεται από το ένα μοδάτο στέκι στο άλλο, ο κόσμος που συχνάζει είναι καλού επιπέδου, έχει επέλθει μια ισορρπία υψηλής ποιότητας.
Ο δρόμος ήπιας κυκλοφορίας είναι το ίδιο και ίσως χειρότερα ενοχλητικός . Τα μηχανάκια τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις και σου χαλάνε τη διάθεση και την αίσθηση χαλαρότητας που θα έδινε ας πούμε ένας Πεζόδρομος