Πέντε εθελοντές στη Θεσσαλονίκη φέρνουν σε επαφή άτομα με ειδικές ανάγκες με σκυλιά!

Πέντε εθελοντές στη Θεσσαλονίκη φέρνουν σε επαφή άτομα με ειδικές ανάγκες με σκυλιά! Facebook Twitter
3

Πέντε εθελοντές στη Θεσσαλονίκη φέρνουν σε επαφή άτομα με ειδικές ανάγκες με σκυλιά! Facebook Twitter
 

Τις συνάντησα ένα απόγευμα Τετάρτης. Η Τέρψη έχει ετοιμάσει σπιτική λεμονάδα, την ώρα που η Μαρία παίζει με τον Σπίθα στα πόδια της. Έχει περάσει λίγη ώρα μετά το τέλος μίας ακόμα συνεδρίας στο ΣΦΑ (Σύλλογο Φίλων Αμέα) και είναι όλοι τους ευχάριστα κουρασμένοι. Πατάω το rec και μου αφηγούνται ιστορίες. Όμορφες ιστορίες.

«Το TherapyDogs είναι ένα νέο, εθελοντικό, πρωτοποριακό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόγραμμα, για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012. Η θεραπευτική επαφή με σκύλους, είναι μια παγκοσμίως γνωστή μέθοδος θεραπευτικής προσέγγισης ατόμων που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, (ΑμεΑ, προβλήματα συμπεριφοράς, ηλικιωμένοι, φυλακισμένοι, έγκλειστοι σε ιδρύματα κτλ). Η ομάδα μας στην προσπάθεια της να μεταδώσει την αξία της θεραπευτικής επαφής και να φέρει κοντά ανθρώπους και σκυλιά, επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σωματεία και ειδικά σχολεία.

Η θεραπευτική επαφή ζώων με ανθρώπους είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό με αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Το 1792, εργαζόμενος σε ένα πειραματικό ίδρυμα υγειονομικής περίθαλψης στο Quaker (Β. Αμερική) χρησιμοποιούσε μικρά κουνέλια ώστε να προωθήσει την αίσθηση της ηρεμίας σε ασθενείς. Το 1867, προσωπικό νοσοκομείου στη Γερμανία, χρησιμοποιούσε ζώα για την προώθηση και χαλάρωση σε ασθενείς με επιληψία. Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση ζώων σε θεραπεία στην Αμερική έγινε το 1942 στο Αναρρωτήριο της Στρατιωτικής Αεροπορίας (the Army Air Corps Convalescent Hospital) στο Pawling, στη Νέα Υόρκη, όπου στρατιωτικοί που ανάρρωναν από τραύματα ή εγχειρήσεις, δούλευαν με άγρια ζώα και ζώα φάρμας ως μέρος του καθεστώτος γαλήνιας δραστηριότητας αντί συνεχούς φαρμακευτικής θεραπείας», αναφέρει η Τέρψη, εμπνεύστρια της όλης προσπάθειας και περήφανη μαμά.

Πέντε εθελοντές στη Θεσσαλονίκη φέρνουν σε επαφή άτομα με ειδικές ανάγκες με σκυλιά! Facebook Twitter


«Είμαι μαμά ενός ανάπηρου αγοριού 25χρονών και τριών αδέσποτων σκύλων. Βλέποντας την αλληλεπίδραση τους και το πόσο καλά περνούσαν κάνοντας παρέα μεταξύ τους, αποφάσισα να ενημερωθώ από πανεπιστήμια του εξωτερικού σχετικά με την dogtherapy και να μοιραστώ τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου με τους φίλους του γιού μου. Λίγοι γνωρίζουν το πόσο κοπιάζουν όλη την ημέρα τα ανάπηρα παιδιά, πόσο επίπονες είναι οι θεραπείες τους και με μεγάλη διάρκεια. Εμείς με τα σκυλάκια μας θέλουμε να τους προσφέρουμε στιγμές χαλάρωσης και χαράς».

Στην παρέα μας κάθεται η Γεωργία, η μικρότερη της παρέας. Μου δείχνει φωτογραφίες από τις συνεδρίες. «Μετά από κάθε μάθημα νιώθουμε χαρά και πληρότητα. Χαιρετάμε τα παιδιά και φεύγουμε γεμάτοι και χαμογελαστοί. Κάθε μάθημα σου αφήνει και κάτι. Είναι πολλές οι φορές που τα παιδιά αλλά και τα σκυλιά μας έχουν συγκινήσει. Αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσω κάτι, τότε αυτό είναι το τεράστιο χαμόγελο, ενός όχι και πολύ εκδηλωτικού παιδιού μας, όταν κράτησε για πρώτη φορά στην αγκαλιά του το Σπίθα».

Πέντε εθελοντές στη Θεσσαλονίκη φέρνουν σε επαφή άτομα με ειδικές ανάγκες με σκυλιά! Facebook Twitter


«Στο ξεκίνημά μας, υπήρχε πάντα μια αγωνία μέσα μας, για το πώς θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να πλησιάσουμε τα παιδιά. Παιδιά πολυανάπηρα, τυφλά, κωφάλαλα, αυτιστικά, κλεισμένα σε ένα δικό τους όμορφο κόσμο. Προσπαθούσαμε να βρούμε ακόμη και το πιο μικρό δείγμα αποδοχής για να πιαστούμε και να συνεχίσουμε. Σε μια επίσκεψη μας σε ένα σωματείο της Θεσσαλονίκης συναντήσαμε ένα παιδί που θα ερχόταν για πρώτη φορά σε επαφή με σκυλάκι. Το κυριότερο πράγμα που πρέπει να καταφέρεις είναι να σε αποδεχτεί το παιδί, να σου δείξει με όποιο τρόπο μπορεί ότι δεν το ενοχλείς και αν όλα πάνε καλά να σου δείξει πως του αρέσει! Οι δυσκολίες αρκετές γιατί είχαμε ένα άτομο με σπαστική τετραπληγία (κινήσεις πολύ δύσκολες), αλαλία και απώλεια όρασης. Βάζουμε τον Σπίθα στην αγκαλιά του και περιμένουμε και την παραμικρή αντίδραση. Τον πλησιάζουμε στα χεράκια του ώστε να έχει την αίσθηση του τριχώματος και περιγράφουμε το μέγεθός του. Ζητάμε να κάνει μια οποιαδήποτε κίνηση. Και τότε χαλαρώνει το χέρι του, το απλώνει και ανοίγει την παλάμη του για να ΧΑΙΔΕΨΕΙ τον Σπίθα! Κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον για να βεβαιωθούμε ότι συνέβαινε στα αλήθεια αυτό το θαύμα! Δεν ξέρουμε αν ποτέ βρούμε τις λέξεις που θα αποδίδουν ακριβώς τα συναισθήματα που μας δημιουργούνται κάθε φορά που πραγματοποιούμε μια συνεδρία θεραπευτικής επαφής των σκυλιών μας με τα ανάπηρα παιδιά μας», προσθέτει η Τέρψη.

«Μέσα στα επόμενα σχέδιά μας είναι καλύτερη οργάνωση της ομάδας μας ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερα προγράμματα και να φτάνει πιο κοντά σε περισσότερα άτομα που θέλουν να ενταχθούν στους συμμετέχοντες των προγραμμάτων αυτών. Πιο μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι η δημιουργία προγραμμάτων εκπαιδευτικού χαρακτήρα για παιδιά σχολικής ηλικίας και ευελπιστούμε στην ένταξη προγραμμάτων θεραπευτικής επαφής με ζώα σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης», επισημαίνει η Όλγα.

Πέντε εθελοντές στη Θεσσαλονίκη φέρνουν σε επαφή άτομα με ειδικές ανάγκες με σκυλιά! Facebook Twitter

 

Τι περιλαμβάνει, όμως, μία τυπική συνεδρία και ποια σκυλιά επιλέγονται για τη διαδικασία; «Σε κάθε συνεδρία βρίσκονται τα σκυλιά με τον κηδεμόνα τους, ένας εκπαιδευτής σκύλων της ομάδας μας και ειδικός παιδαγωγός. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι 1 ώρα, με ένα δεκάλεπτο διάλειμμα στη μέση. Τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν το καθένα τον συνοδό του και ανάλογα με τις ικανότητες τους ασχολούνται με το σκυλί. Στο τέλος κάθε συνεδρίας, καταγράφονται οι δραστηριότητες και αξιολογούνται. Κατά κύριο λόγο οι συνεδρίες μας πραγματοποιούνται στο χώρο του σωματείου εθελοντών Σώμα Φίλων Αμέα «Δράση για το κάτι άλλο». Είναι ένας «φωτεινός χώρος» πλημμυρισμένος από την θετική ενέργεια νέων ανθρώπων, όλοι εθελοντές.

Όλα τα σκυλιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μας είναι πρώην αδέσποτα και ημίαιμα. Τα ζώα που προσφέρουν θεραπευτική επαφή δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν σε κάποια ράτσα, θα πρέπει όμως να είναι ενός έτους και πάνω, να έχουν κηδεμόνα, κάποια βασική εκπαίδευση, φιλική συμπεριφορά, ήπια ιδιοσυγκρασία, να είναι κοινωνικοποιημένα και με καλή σωματική υγεία. Όσον αφορά τις ιατρικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα (εσωτερικά-εξωτερικά) και με φροντισμένη εμφάνιση. Καλό θα είναι να είναι στειρωμένα (στο εξωτερικό είναι βασική προϋπόθεση)», αναφέρει η Μαρία.

 

Πέντε εθελοντές στη Θεσσαλονίκη φέρνουν σε επαφή άτομα με ειδικές ανάγκες με σκυλιά! Facebook Twitter


Στο άλμπουμ του συλλόγου στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες παιδιών αγκαλιά με τετράποδα. Υπάρχουν παιδιά που έχουν αντιδράσει άσχημα στην έκθεση αυτή; «Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι ποικίλες. Έχουμε μαθητές που είναι εξοικειωμένοι με τα ζώα και δεν αντιμετωπίζουμε καμία δυσκολία μαζί τους. Υπάρχουν όμως και παιδιά που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τα ζώα και στην αρχή είναι διστακτικά και φοβικά. Σιγά σιγά, όμως, χαλαρώνουν και η επιφύλαξη εξαφανίζεται. Μία μόνο περίπτωση παιδιού μας δυσκόλεψε, μας έδωσε όμως και τη μεγαλύτερη χαρά όταν καταφέραμε και τον κάναμε να μας πλησιάσει. Το παιδί αυτό στην αρχή ήταν πολύ φοβικό και μόλις μας έβλεπε στο χώρο του Σωματείου έφευγε τρομοκρατημένο. Η πρώτη επαφή του με τα σκυλιά μας έγινε πριν δύο χρόνια μέσα από ένα κλειστό παράθυρο. Η Μαρία κρατούσε το Σπίθα ή τον Φοίβο αγκαλιά και το παιδί απλά παρατηρούσε για λίγα δευτερόλεπτα το σκύλο. Μόλις πριν ένα μήνα όμως, μετά από πολλή δουλειά και από μέρος της εθελόντριας – συνοδού του, καταφέραμε το παιδί αυτό να χαϊδεύει και να παίζει με το Σπίθα», τονίζει η Γεωργία.

Πέντε εθελοντές στη Θεσσαλονίκη φέρνουν σε επαφή άτομα με ειδικές ανάγκες με σκυλιά! Facebook Twitter

 

Σε μία έρευνα που έχω κάνει έχω εντοπίσει δεκάδες νέες επιχειρήσεις που προσφέρουν την «υπηρεσία» επαφής με ζώα σε άτομα με ειδικές ανάγκες έναντι μεγάλης αμοιβής. Ο χώρος της αναπηρίας, άλλωστε, είναι δυστυχώς επικερδής για πολλές επιχειρήσεις. Γιατί η ομάδα του TherapyDogs επιμένει εθελοντικά;

«Ο χώρος της ευαίσθητης ομάδας των αναπήρων προσφέρεται για εύκολη εκμετάλλευση και κέρδος. Το έχω βιώσει και στην περίπτωση του γιου μου. Εμείς αποφασίσαμε να καταθέτουμε την ψυχή μας και να απολαμβάνουμε στο τέλος την είσπραξη των... τόκων μας. Δε νομίζω να υπάρχει χρηματικό ποσό που να μπορεί να ισοσκελίσει το μέγεθος της χαράς που νιώθουμε στο τέλος κάθε συνεδρίας! Στόχος μας είναι να διαδώσουμε στην Ελλάδα την θεραπευτική επαφή ζώων με ανθρώπους και ο εθελοντισμός να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Καταθέτοντας την ψυχή μας και λίγο από τον χρόνο μας, εισπράττουμε χαρά και «γεμίζουμε» με την αίσθηση της προσφοράς. Δεν μετριούνται όλα με τα χρήματα αγόρι μου», καταλήγουν χαμογελώντας, την ώρα που ο Σπίθας στα πόδια τους μάλλον έχει μυριστεί ότι δίπλα στη σπιτική λεμονάδα βρίσκεται κέικ με γλάσο.

Info: Η ομάδα του TherapyDogs αποτελείται από την Τέρψη Πασχάλη, τη Μαρία Στογιάννη (θετική εκπαιδεύτρια σκύλων), τη Γεωργία Τατσίδου (ειδική παιδαγωγό), την Όλγα Ναλμπάντη (θετική εκπαιδεύτρια σκύλων) και τον Παντελή Αντωνόπουλο (θετικό εκπαιδευτή σκύλων).Η ομάδα των σκύλων-θεραπευτών αποτελείται από τον Σπίθα, τον Φοίβο, τη Σύρα, τη Rumba, τη Μίλβα και τη Μοίρα. Όποιος θέλει να προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά του στην ομάδα μπορεί να επικοινωνήσει συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας εθελοντών από το site www.therapydogs.gr η καλώντας στο 6971886881.

3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια