Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Σαν Σήμερα

Η Στήλη της Ροζέττας.

Σαν σήμερα, ο γάλλος αξιωματικός Pierre-François-Xavier Bouchard ανακαλύπτει το 1799 στην αιγυπτιακή πόλη Rachid (Rosette) τη Στήλη της Ροζέττας.

 

Ο Βοναπάρτης μπροστά στη Σφίγγα (1867-68), έργο του γάλλου ζωγράφου Jean-Léon Gérôme (1824–1904). Βλ. humano.com.

 

 

Η Στήλη της Ροζέττας. Αριστ., σε μία ολοκληρωμένη προβολή της. Βλ. todayinhistory.tumblr.com.

 

Στήλη της Ροζέττας είναι μια πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη, που συχνά αναφέρεται λανθασμένα από βασάλτη ή γρανίτη, που προέρχεται από τον ναό του Πτολεμαίου Ε’ του Επιφανούς.  Χρονολογείται στο 2ο αιώνα π.Χ. και φέρει εγχάρακτη μια επιγραφή σε δύο γλώσσες (αιγυπτιακή και ελληνική) και τρία συστήματα γραφής (ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακή, ελληνική) Το ελληνικό μέρος της στήλης αρχίζει ως εξής: « Βασιλεύοντος του νέου και παραλαβόντος την βασιλείαν παρά του πατρός... ».  Το όνομά της προέρχεται από την πόλη Rachid (που εκγαλλίσθηκε ως Rosette) της Κάτω Αιγύπτου, στο βορειοδυτικό τμήμα του Δέλτα του Νείλου. Βορειότερα της πόλης, γύρω από το οχυρό Φορ Ζυλιέν (Fort Jullien), ο Γάλλος αξιωματικός που υπηρετούσε στο στράτευμα του Ναπολέοντα, Πιέρ Φρανσουά Ξαβιέ Μπουσάρ (Pierre-François-Xavier Bouchard), ανακάλυψε τη στήλη τελείως τυχαία το 1799. Έμεινε όμως έκθαμβος όταν κατάλαβε την αξία της, καθώς έως τότε κανείς δεν είχε καταφέρει να αποκρυπτογραφήσει τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Η ανακάλυψη της τρίγλωσσης στήλης αποδείχθηκε θεμελιώδους σημασίας. Ο σπουδαίος Γάλλος μελετητής Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν (1790-1832) (Jean-François Champollion), από τους πιο διακεκριμένους γλωσσολόγους της εποχής, κατάφερε, με βάση τα ονόματα των βασιλέων Πτολεμαίου και Αρσινόης που αναφέρονται στην στήλη, να βρει το κλειδί για να αποκρυπτογραφήσει τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Αυτή η ανεκτίμητης αξίας ανακάλυψη ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της επιστήμης της Αιγυπτιολογίας. Το σύστημα που χρησιμοποίησε ο Σαμπολιόν για να αποκρυπτογραφήσει το κείμενο της στήλης, η οποία φυλάσσεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, αποτελεί σημαντικό οδηγό για όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη των αρχαίων συστημάτων γραφής" (Wikipedia).

 

 

Το οχυρό Julien κοντά στην πόλη Rachid, όπου ανακαλύφθηκε η Στήλη στη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης. Βλ. Wikimedia Commons.

 

 

Η Στήλη της Ροζέττας στο Βρετανικό Μουσείο (από το  1802). Βλ. museumgeek.wordpress.com και britishmuseum.org.

 

 

Ο γάλλος λόγιος, επιφανής γλωσσολόγος και αιγυπτιολόγος,  Jean-François Champollion, ο οποίος αποκρυπτογράφησε πρώτος τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, βασίζοντας τις παρατηρήσεις του μεταξύ άλλων και στη Στήλη της Ροζέττας. Βλ. Pyramidionashraf62.wordpress.com.

 

 

Η διαδρομή από την Αλεξάνδρεια ως το Rachid (Rosette). Βλ. Amicale Alexandrie Hier et Aujourd'hui και dur.ac.uk.

 

 

Rachid. Η πόλη και το κάστρο Julien.  Βλ. Amicale Alexandrie Hier et Aujourd'hui.

 

 

Βρετανικό Μουσείο. Βλ. fraserspeirs.flickr.

 

 

Βρετανικό Μουσείο. Βλ. oandu.flickr.

 

 

Βρετανικό Μουσείο. Βλ. almk.flickr.

 

 

Βρετανικό Μουσείο. Βλ. Jorge Vilela.flickr και Calotype46.flickr.

 

 

Βρετανικό Μουσείο. Βλ. camrnw.flickr.

 

 

Μία σύγχρονη Στήλη της Ροζέττας από τον αμερικανό "εννοιολογικό" καλλιτέχνη Joseph Kosuth. Σμιλεμένη πάνω σε μαύρο γρανίτη της   Zimbabwe, βρίσκεται τοποθετημένη στην Πλατεία των Γραφών της γαλλικής πόλης Figeac, που είναι και η γεννέτειρα του Jean-François Champollion. Βλ. jeanpierreossorio.flickr.

 

 

Βλ. creafrance.org.

 

 

Kαρτ ποστάλ Delcampe.

 

Ο Σπύρος Στάβερης είναι φωτογράφος. Υπεύθυνος φωτογραφίας της LIFO από το πρώτο τεύχος της. Στο LIFO.gr διατηρεί την προσωπική στήλη A/Λ/Μ/Α/Ν/Α/Κ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ