Η αποστολή του Kon-Tiki.

Η αποστολή του Kon-Tiki. Facebook Twitter
2

Η σχεδία Kon-Tiki (όνομα που έδιναν οι 'Ινκας στον θεό του 'Ηλιου) σε καρτ ποστάλ. Βλ. e-Bay.

Βλ. answers.com.

Η διαδρομή που ακολούθησε το Kon-Tiki από το Περού ως τα νησιά της Πολυνησίας. Βλ. ngyimhontom.wordpress.

 

Στους έξι άντρες του πληρώματος προστέθηκε κι ένας παπαγάλος, δώρο ενός κατοίκου της Lima. Kon-Tiki Museet (Μουσείο Kon-Tiki). Βλ. Side3nettavisen.no.

Kon-Tiki Museet. Βλ. Side3nettavisen.no.

 

Kon-Tiki Museet. Βλ. Side3nettavisen.no.

 

Ραδιοτηλεγράφημα με το οποίο ο ασυρματιστής (και πρώην μέλος της Αντίστασης) Torstein Raaby επιβεβαίωνε την ενταξή του στην αποστολή. Kon-Tiki Museet. Βλ. Side3nettavisen.no.

 

Βλ. Betan.tumblr.

Ο Thor Heyerdahl. Βλ. Side3nettavisen.no.και Sivletto. 

 

Η κατασκευή του Kon-Tiki κοντά στη Λίμα με κορμούς από μπάλσα, μπαμπού, φύλλα μπανανιάς και λιάνες. Βλ. ngyimhontom.wordpress.

 

Το ρυμουλκό Guardian Rio οδηγεί το Kon-Tiki στ' ανοιχτά. Το πλήρωμα είχε πάει για ψώνια, κι ο Thor Heyerdahl που ήταν μόνος πάνω στη σχεδία έκανε απεγνωσμένα νοήματα στον καπετάνιο του ρυμουλκού για να τον γυρίσει πίσω. Kon-Tiki Museet. Βλ. Side3nettavisen.no.

 

Kon-Tiki Museet. Βλ. Side3nettavisen.no.

 

Το Kon-Tiki προσδεμένο στο ρυμουλκό. Kon-Tiki Museet. Βλ. Side3nettavisen.no.

Βλ. panz4.com και Side3nettavisen.no.

 

Βλ. Film Society of Lincoln Center και Side3nettavisen.no.

 

Ο Torstein Raaby με ένα ψάρι -Gempylus serpens- που οι ιχθυολόγοι γνώριζαν, αλλά δεν είχαν δει ποτέ μέχρι τότε εκ του φυσικού. Είχε προσγειωθεί τη νύχτα στον υπνοσακό του.Βλ. panz4.com.

 

Βλ. Entertainment Memorabilia και panz4.com.

 

12 Ιουλίου 1947. Αγχωτική συνάντηση με ένα φαλαινοκαρχαρία -το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο- άκακο, αλλά ικανό να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη σχεδία. Kon-Tiki Museet. Βλ. Side3nettavisen.no.

 

Ο Thor Heyerdahl στο πηδάλιο. Βλ. incarafaeldumett.lamula.pe. 

Ο Erik Hesselberg με την κιθάρα του. Τα μέλη του πληρώματος είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους μερικά προσωπικά είδη. Ο Erik Hesselberg που ήταν και ο καλλιτέχνης της ομάδας -δικό του ήταν το σχέδιο πάνω στο πανί του Kon-Tiki- είχε επιλέξει να φέρει την κιθάρα του. Μαζί με όσα αντικείμενα περισώθηκαν από το ταξίδι, η κιθάρα εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Kon-Tiki στο 'Οσλο.Βλ. vebidoo.de και Side3nettavisen.no.

 

Το "Ημερολόγιο καταστρώματος" του Thor Heyerdahl συμπληρώνεται με τη βοήθεια μιας (ελβετικής) φορητής γραφομηχανής Hermes Featherweight. Βλ.oztypewriter.

 

Βλ. Side3nettavisen.no.

 

Βλ. segelreporter.com.

 

Βλ. panz4.com.

 

Μετά από 101 μέρες στη θάλασσα, το Kon-Tiki προσάραξε με κάποιες φθορές στην κοραλλιογενή ατόλη Raroia της γαλλικής Πολυνησίας. 'Ηταν και η πιο επικίνδυνη στιγμή του όλου ταξιδιού. Οι πιο σκεπτικοί είχαν προφητεύσει ότι η σχεδία δεν θα άντεχε πάνω από δύο εβδομάδες. Kon-Tiki Museet. Βλ. Side3nettavisen.no.

 

'Αφιξη στην Πολυνησία. Χρησιμοποιώντας προιστορικά μέσα ναυσιπλοΐας,  ο Thor Heyerdahl απέδειξε ότι ο εποικισμός της περιοχής αυτής του Ειρηνικού δεν ήταν πράγμα ακατόρθωτο για τους κατοίκους του Περού και της Βρετανικής Κολομβίας. Οι πιο πρόσφατες, πάντως, γενετικές μελέτες επιβεβαίωσαν πως οι πληθυσμοί των νησιών του Ειρηνικού προέρχονται από την Ασία. Kon-Tiki Museet. Βλ. Side3nettavisen.no.

 

Βλ. freemaui.blogspot.και goodreads.com. δεξ., φωτογραφία από την ταινία Kon-Tiki (2012). Βλ. Arthouse Kinos Frankfurt.

 

Ο Thor Heyerdahl με την πρώτη του γυναίκα Liv στις Νήσους Μαρκέζας. Βλ. nrk.no καιvolnomuvolya.com.

 

Βλ. e-Bay.

Αριστ., ο Thor Heyerdahl με την μακέτα του Kon-Tiki. Βλ. Kon-Tiki Museet. Βλ. Side3nettavisen.no.

 

Το Kon-Tiki στο ομώνυμο Μουσείο του 'Οσλο. Βλ. Wikimedia Commons.

 

Μουσείο Kon-Tiki. Βλ. Wikimedia Commons.

 

Το επόμενο εγχείρημα του Thor Heyerdahl ήταν να προσπαθήσει με πρωτόγονα πάλι μέσα να διασχίσει τον Ατλαντικό ξεκινώντας από τη Βόρεια Αφρική. Κατασκεύασε για το σκοπό αυτό μία μεγάλη βάρκα από πάπυρο, όμοια μ'αυτές των αρχαίων Αιγυπτίων, στην οποία έδωσε και πάλι το όνομα ενός θεού του 'Ηλιου (Ra για τους Αιγυπτίους). Το πρώτο του ταξίδι απέτυχε, αν και διανύθηκε μία απόσταση 5.000 χμ., αλλά στην δευτερή του προσπάθεια, ένα χρόνο αργότερα,το 1970, κατάφερε να φτάσει από το Μαρόκο στη νήσο Barbados. Βλ. Kon-Tiki Museet. Βλ. Side3nettavisen.no.

 

Βλ. e-Bay.

Βλ. e-Bay.

 

Βλ. submerged.co.uk.

To Tigris, ένα ακόμη σκάφος από πάπυρο, την ώρα που πυρπολείται σκόπιμα από τον Thor Heyerdahl στο Djibouti το 1978 σε ένδειξη  διαμαρτυρίας κατά των πολέμων που μαίνονταν στην Ερυθρά Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής. Είχε κατασκευαστεί στο Ιράκ με σκόπο να αποδείξει ότι το εμπόριο και η μετανάστευση μπορούσαν να συνδέουν τη Μεσοποταμία με τον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού ποταμού (το σημερινό Πακιστάν). Το Tigris ταξίδεψε με το διεθνές πλήρωμά του μέσα από τον Περσικό Κόλπο ως το Πακιστάν κι από εκεί ως την Ερυθρά Θάλασσα. Εξακολουθούσε να παραμένει αξιόπλοο μετά από πέντε μήνες στη θάλασσα. Βλ. e-Bay.

 

Kon-Tiki (1950) , το βραβευμένο με 'Οσκαρ ντοκιμαντέρ του Thor Heyerdahl που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Kon-Tiki. Βλ. spaceworld.no και cinemarx.ro.

 

Kon-Tiki (1950). Βλ. badarchaeology.

 

Kon-Tiki (2012), νορβηγική ταινία των Joachim Roenning και Espen Sandberg. Βλ. Bonjour Tristesse και BBC News.

 

Kon-Tiki (2012). Βλ. Filmo Filia.

 

Kon-Tiki (2012). Βλ. cinesyn.com.

O Thor Heyerdahl. Φωτομοντάζ. Βλ. P.3.no Humor.

 


Kon-Tiki (1950). Το ψάρεμα του καρχαρία.

 


Kon-Tiki (1950). 'Εγχρωμο φιλμ.

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια