Berlin Alexanderplatz.

Berlin Alexanderplatz. Facebook Twitter
0

Βερολίνο, Alexanderplatz (1903).

 

"... Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, δεν είναι παρά ένα δείγμα του πώς είδα τους ανθρώπους. Αρχίζει με μια σιγουριά και τελειώνει μ' ένα καινούριο ερώτημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που κύρια τονίζεται κι αποτελεί το θεμέλιο του "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" είναι η θέση που ανέλυσα στο φιλοσοφικό μου γραφτό με τίτλο "Ο κόσμος μας είναι ο κόσμος δύο Θεών". Είναι ο κόσμος της δημιουργίας και της διάλυσης. Η αντιπαράθεση τούτη διαδραματίζεται πάνω στη γη κι εμείς συμμετέχουμε σ' αυτήν. Τώρα θα συνδέσω την προηγούμενη συλλογιστική με την εγκληματικότητα. Η κοινωνία, είπα, είναι ζυμωμένη με το έγκλημα. Τι θα πει αυτό; Υπάρχει τάξη και διάλυση. Όμως δεν ισχύει ότι είναι δυνατό να υφίσταται τάξη, ούτε σαν μορφή ούτε σαν περιεχόμενο, χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα η τάση για διάλυση και η de facto καταστροφή. Στο βιβλίο "Βερολίνο Αλεξάντερπλατς" ο Φραντς Μπίμπερκοπφ βγαίνει από τη φυλακή. Είναι από φυσικού του αυτό που λέμε καλός κι επιπλέον έχει καεί στο χυλό και φυσάει και το γιαούρτι. Και όταν βγαίνει στον κόσμο, κοιτά πράματα, θέλει να μείνει τίμιος, θέλει να εφαρμόσει τους νόμους αυτού του κόσμου, ή τουλάχιστον αυτούς που θεωρεί εκείνος νόμους, με ειλικρίνεια και πίστη-και-δεν-μπορεί! Δεν μπορεί. Δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο κι ο άνθρωπος καταρρέει· μ' άλλα λόγια καταρρέουν οι θεωρητικές μας παραδοχές".
( Alfred Döblin).

 

Alexanderplatz, το μυθιστόρημα του Alfred Döblin και η ταινία του Rainer W. Fassbinder.

 

 

Ο Alfred Döblin με τη γυναίκα του Erna Reiss μετά το γάμο τους, με τον γιό τους Stephan το 1929, στην παραλία το 1932, και στο Παρίσι, στον Κήπο του Λουξεμβούργου, το 1933.

 

Καρτ Ποστάλ του πλοίου Nea Hellas με το οποίο ο Alfred Döblin ταξίδεψε το 1940 στην Αμερική με την οικογενειά του, αναζητώντας εκεί καταφύγιο. Φωτ. Marywhotravels.

 

Επίβατες στο κατάστρωμα του Nea Hellas, καθώς το πλοίο πλησιάζει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το Μάη του 1940, μόλις τέσσερις μήνες πριν το ταξίδι του Alfred Döblin. Φωτ. Marywhotravels.

 

"My Dream of the Dream of Franz Biberkopf by Alfred Döblin, An Epilogue" (29 Δεκ. 1980). Το τελευταίο από τα 14 επεισόδια της μνημειώδους ταινίας (διάρκειας 15½ ωρών) του Rainer W. Fassbinder για τη γερμανική τηλεόραση που βασίστηκε στο βιβλίο του Alfred Döblin.

 

Η Hanna Schygulla στην ταινία Alexanderplatz.

 

 

 

Ο Rainer W. Fassbinder απαντάει στην ερώτηση αν υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βαιμάρης (όπου τοποθετείται το μυθιστόρημα Alexanderplatz) και τη σημερινή Ομοσποδιακή Γερμανία.

 

 

Ο Fassbinder στο γύρισμα της ταινίας.

 

 

Η δεξιά φωτογραφία είναι από τον Επίλογο της ταινίας.

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ