Απεργία την Πρωτομαγιά

Δέκα μυστικά για την τέλεια πατατοσαλάτα!

Δέκα μυστικά για την τέλεια πατατοσαλάτα! Facebook Twitter
Η πατατοσαλάτα είναι ένα θεσπέσιο καλοκαιρινό φαγητό που σερβίρεται φρεσκοβρασμένη και φρεσκοδιακοσμημένη...
4

1.

Αγοράζουμε βιολογική πατάτα

Επιμένω στις νόστιμες, βιολογικές πατάτες με την καφεγκρίζα φλούδα. Προτιμώ τις μικρές και μεσαίου μεγέθους. Οι βιολογικές πατάτες είναι πιο νόστιμες και κοστίζουν μόνο τριάντα με σαράντα λεπτά περισσότερο από τις πατάτες των σούπερ-μάρκετ ή των συμβατικών λαϊκών, μερικές φορές, δε, ακριβώς το ίδιο. Όταν σε ένα φαγητό πρωταγωνιστής είναι η πατάτα, ε, τότε, λογικό το βρίσκω να διαλέγουμε τις νοστιμότερες. (Δείτε εδώ ποιες βιολογικές αγορές λειτουργούν ποιες μέρες στην Αττική).

2.

Πολύ νερό και πολύ αλάτι

Τις ξεπλένω από το χώμα και τις βάζω με το φλούδι τους σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ κρύο νερό και πάρα πολύ αλάτι, κατά προτίμηση θαλασσινό. Εμείς διαλέξαμε το φημισμένο αλάτι από αλυκές των Κυθήρων στο θαλασσί χαρτονένιο κουτάκι.

Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, οι πατάτες είναι μέσα στην κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε, λοιπόν, στο εικοσάλεπτο της βράσης, τρυπώντας κάθε πατάτα με ένα καλαμάκι για να ελέγξουμε αν έχουν φτάσει σε αυτό το τέλειο χρονικό σημείο που δεν σκάνε μέσα στο νερό αλλά δεν είναι και άβραστες.

Όταν το καλαμάκι ή το κοφτερό μαχαιράκι βρίσκει μια μικρή αντίσταση στο κέντρο, οι πατάτες είναι έτοιμες. Πάμε για πατατοσαλάτα, όχι για πουρέ, και γι' αυτό θέλουμε τις πατάτες να κρατάνε λίγο όταν τις βγάζουμε από τη φωτιά, γιατί μέχρι να τις ξεφλουδίσουμε θα συνεχίσουν να «μαγειρεύονται» μέσα στο φλούδι τους. Γι' αυτό συνίσταται να σουρώνουμε τις πατάτες σε σουρωτήρι και να μην τις αφήνουμε μέσα στην καυτή κατσαρόλα. Μάλιστα, καλό είναι να τις βάζουμε μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο για να αερίζονται και να δροσίζονται, κάτι που κάνει και το ξεφλούδισμα πιο εύκολο.

3.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι ζεστές

Με ένα πιρούνι καρφώνουμε καλά κάθε πατάτα στη μέση (χωρίς όμως το πιρούνι να τη διαπεράσει) και την ξεφλουδίζουμε, κόβοντας οριζόντια το πάνω άκρο της. Από εκεί ξεκινάμε και τραβάμε με το μαχαίρι τη φλούδα προς τα κάτω και προς τα πλάγια. Μετά, με τη μύτη του μαχαιριού αφαιρούμε τυχόν μαυράκια από τη σάρκα της πατάτας.

4.

Τις κόβουμε στα τέσσερα και τις αλατίζουμε

Κόβουμε στα τέσσερα και δοκιμάζουμε κάθε πατάτα για να δούμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι, που το προσθέτουμε όσο ακόμα είναι ζεστές, για να απορροφηθεί καλύτερα. Μόνο όταν κρυώσει εντελώς η πατάτα την κόβουμε σε ακόμα μικρότερα κομμάτια. Οι μεσαίου μεγέθους πατάτες είναι πιο όμορφες και χορταστικές όταν είναι κομμένες στα τέσσερα. Ο καθένας μετά μπορεί να κόψει κάθε τέταρτο της πατάτας σε μικρότερα κομμάτια στο πιάτο του.

5.

Κρεμμύδι, τουρσί, κάπαρη, αμπελοκορφές...

Πολύ βατικιώτικο κρεμμύδι, αγγουράκι τουρσί, κρίταμο, κάππαρη Τήνου ή καπαρόνι Γυθείου ή καππαρόφυλλα ή καππαρόκουμπα Σαντορίνης, αμπελοκορφές Χαλκιδικής ή και όλα αυτά μαζί!

Ψιλοκόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι (για κάθε κιλό πατάτες) και το προσθέτουμε στις κομμένες πατάτες. Προσθέτουμε μια χούφτα κάππαρη που την έχουμε σουρώσει από το βαζάκι της κάτω από κρύο νερό της βρύσης για να φύγει η πολλή αλμύρα. Το ίδιο κάνουμε και με τα αγγουράκια τουρσί και τα υπόλοιπα τουρσάκια που τα προσθέτουμε ολόκληρα ή κομμένα σε μικρότερα κομμάτια.

Ξεχωριστές και εμφανισιακά ιδιαίτερες οι βιολογικές αμπελοκορφές της Μαριάννας, μαζεμένες μία-μία με το χέρι στην Καλλικράτεια της Χαλκιδικής. (Οι αμπελοκορφές είναι οι τρυφεροί έλικες που χρησιμοποιεί το αμπέλι για να αναρριχηθεί!)

Η πατατοσαλάτα αντέχει πολλά, και τουρσιά και πολύ από το καθένα. Ξεβγάζουμε τα τουρσιά από την άλμη τους με δροσερό νερό − μην το ξεχνάτε.

Δέκα μυστικά για την τέλεια πατατοσαλάτα! Facebook Twitter

6.

Μια πρωτεΐνη για κάθε γούστο!

Αυγό ή ψαρικά; Ή και τα δύο; Προσωπικά, διαχωρίζω την πατατοσαλάτα σε σκέτη, με αυγό, ψαρικά ή καπνιστά κρεατικά, ανάλογα με το τι άλλο σερβίρεται στο τραπέζι μου.

Σερβίρεται η πατατοσαλάτα μου δίπλα σε ψάρι ή κρέας στη σχάρα; Τότε μια σκέτη πατατοσαλάτα, χωρίς αυγό ή ψαρικό, αλλά με πολύ και έντονο dressing, με αρωματικά και πίκλες είναι πιο ταιριαστή. Αποτελεί η πατατοσαλάτα κύριο γεύμα, χωρίς άλλο φαγητό δίπλα; Της προσθέτουμε τα ψαρικά της αρεσκείας μας (τόνο Αλοννήσου σε βαζάκι, καπνιστή πέστροφα, χέλι καπνιστό ή ρέγγα) ή βιολογικό αυγό βραστό στα 6,5 λεπτά, με τον ακόμα ελάχιστα μελάτο κρόκο να την περιλούζει σαν επιπλέον dressing. Τα αυγά της Φάρμας Παφυλίδα στη Χίο είναι από κότες που βόσκουν ελεύθερες και ο κρόκος τους είναι σωστά κιτρινωπός, αντί για το σύνηθες έντονο πορτοκαλί.

Μια συμβουλή για τα καπνιστά ψαρικά: επειδή ο τόνος, το χέλι και η πέστροφα είναι λιπαρά ψάρια, τους ταιριάζει εκπληκτικά το ξινό. Θα το επιτύχουμε προσθέτοντας στην πατατοσαλάτα ψίχα από ένα γκρέιπφρουτ ή ανανά κομμένο σε μικρά κομμάτια.

Ένα ενδιαφέρον κρεατικό είναι το απάκι σε όλες του τις μορφές (χοιρινό, κοτόπουλο), κομμένο σε μικρά κομμάτια και ελαφρά τσιγαρισμένο στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το απάκι από κουνέλι (ένα ασυνήθιστο κρεατικό στις μέρες μας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την κρητική Φάρμα Αλεξανδράκη) και που με λίγο καυτερό μπούκοβο στο τηγάνι κάνει την πατατοσαλάτα ένα τέλειο, πλήρες αλλά και πικάντικο γεύμα!

Και, βέβαια, η πατατοσαλάτα μεταμορφώνεται σε γκουρμέ φαγητό με το φίνο μεσολογγίτικο αυγοτάραχο Τρικαλινού και λίγο φρέσκο ανανά ή γκρέιπφρουτ. Κέφι να έχετε και οι συνδυασμοί γεύσεων στην πατατοσαλάτα σας είναι απεριόριστοι: ξινό, αλμυρό, καυτερό, γλυκό, πικρό, φρουτώδες, λιπαρό, θαλασσινό, γήινο, βράχια και βοσκοτόπια, βουνά και βραχονησίδες, όλα είναι δυνατά, όλα είναι... πατατοσαλάτα made in Greece!

7.

... και πολλά μυρωδικά!

Η πατατοσαλάτα είναι άρμα μάχης! Μπορεί να κουβαλήσει πάνω της πρωτεΐνες, αυγά, τουρσιά, πικάντικα dressings ή απλά λαδολέμονα, αρκετό αλάτι και πιπέρι όπως και πληθώρα μυρωδικών. Γι' αυτό μην αρκεστείτε σε μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέστε φρέσκο κάρδαμο, ψιλοκομμένη ρόκα, φρέσκια ή αποξηραμένη ριγανίτσα (λίγη) και πολύ σχοινόπρασο. Βάλτε τα μυρωδικά άφοβα.

8.

Μη φοβού τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα!

Πόσο, μα πόσο αγαπούν οι πατάτες τη μαγιονέζα − τη σπιτική μαγιονέζα δε ιδιαίτερα! Όποια μαγιονέζα όμως και αν προτιμήσετε, μη φοβηθείτε να βάλετε πολύ και με τα δάχτυλά σας να ανακατέψετε απαλά την πατατοσαλάταν έτσι ώστε να πάει παντού!
Όσο για τη μουστάρδα, προτιμήστε μια με έντονη γεύση και αντί για τη γαλλική Dijon τις ελληνικές Παπαδημητρίου από την Καλαμάτα με μπούκοβο, θυμάρι και μέλι για να την ανακατέψετε χτυπώντας την σε σέικερ του φραπέ, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμονάκι ή ξίδι για ένα πηχτό dressing που θα αγκαλιάσει όλη την πατατοσαλάτα σας.

9.

Σερβίρετε αμέσως ή λίγες ώρες μετά

Η πατατοσαλάτα είναι ένα θεσπέσιο καλοκαιρινό φαγητό και ας χάνει ενίοτε πόντους από τις τηγανητές ή τις σκορδάτες τραγανές πατάτες φούρνου. Σερβίρεται φρεσκοβρασμένη και φρεσκοδιακοσμημένη (με ό,τι επιλέξετε εσείς) την ίδια ημέρα, σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή, αν της έχουμε προσθέσει μελάτο αυγό ή κρεατικά περασμένα από το τηγάνι.

10.

Η πατατοσαλάτα θέλει, και αυτή, καλή παρέα!

Όπως όλα τα νόστιμα φαγητά, η πατατοσαλάτα γίνεται ακόμα πιο νόστιμη όταν τη μοιραζόμαστε με φίλους, συγγενείς ή συναδέλφους. Καλέστε τους, λοιπόν, για μια πατατοσαλάτα στο μπαλκόνι, τον κήπο, την ταράτσα ή την κουζίνα σας αυτό το τριήμερο, με γεύσεις που ξεπηδούν ανάμεσα από τις ελληνικές φυσικές και γαστριμαργικές ομορφιές!


Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δέκα μυστικά για την τέλεια πατατοσαλάτα! Facebook Twitter
Mην αρκεστείτε σε μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέστε φρέσκο κάρδαμο, ψιλοκομμένη ρόκα, φρέσκια ή αποξηραμένη ριγανίτσα (λίγη) και πολύ σχοινόπρασο...

Ευχαριστούμε θερμά το Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου, Αθήνα, 210 3234612) για την επιλογή των προϊόντων που αναφέρονται στο κείμενο. Το κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος δηλαδή, από τις 9 π.μ. ως τις 5 μ.μ., όπως κάθε μέρα εκτός Σαββάτου, που λειτουργεί 10 π.μ.-5 μ.μ.

4

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια
το καλυτερο ντρεσινγκ για την πατατοσαλατα ειναι το ταπεινο λαδοξυδο η λαδολεμονο, που δεν καλυπτουν τις γευσεις και νωθεις τι τρως.γνωμη μου.η μαγιονεζα μου κανει πια so 90's
Sorry το δοκίμασεα με το καλαμάκι, αλλά σαν να μαλάκωσε και λύγισε το πλαστικό. Μόλις ξαναδιάβασα την εισαγωγή του άρθροιυ κατάλαβα τι εννοούσε ο συντάκτης... το ξυλάκι από το σουβλάκι.