Απεργία την Πρωτομαγιά

Έτσι μπήκε η άνοιξη

Έτσι μπήκε η άνοιξη Facebook Twitter
0
Έτσι μπήκε η άνοιξη Facebook Twitter
Henri Matisse, Nasturtiums with «The Dance» (II) (1912)

Τη μια μέρα η βερικοκιά γέμισε άνθη, την άλλη μέρα καταρρακτώδεις βροχές και παγωνιά έριξαν τα όμορφα άνθη της στον κάτω όροφο και μείναμε να περιμένουμε τη σγουρή της φυλλωσιά / η γριά πικροδάφνη που παραπαίει έλαβε σοβαρές αποφάσεις, κλαδεύτηκε γουλί και περιμένουμε τώρα να δούμε αν θα ξεπετάξει νέα κλαράκια και θα γίνει σαν τις απέναντι πικροδάφνες με τα φρέσκα φύλλα / τα μοσχομπίζελα έχουν φυτρώσει, το ίδιο και τα nasturtium που φύτεψα με πολύ κόπο / έσπασε το παντζούρι του μπαλκονιού και αποκλείστηκαν οι γλάστρες χωρίς νερό στο μπαλκόνι για ένα δεκαήμερο / μόλις το έφτιαξε ο τεχνικός, είδα τις νέες φύτρες και χάρηκα / αισιοδοξία από κει που δεν το περιμένεις / Παρ' όλα αυτά, η τέντα παραμένει σπασμένη / μακριά από τηλεοράσεις, μου φτάνει το πικραμένο timeline μου και οι ειδικευμένοι σε όλα (ψυχολογία, εγκληματολογία, πολιτική, οικονομικά) διαδικτυακοί μου φίλοι / όλο και περισσότεροι Μatisse ανεβαίνουν από μένα στο facebook / αν μπορούσα να έχω έναν πίνακα, θα ήθελα να ήταν ένας Μatisse/ δεν τον θεωρώ τον μέγιστο ζωγράφο, ο Courbet μου κόβει τα γόνατα, ο Friedrich και ο Giorgione / όμως ο Μatisse μού είναι απολύτως κατανοητός / καλοπερασάκιας / πρώτα η ομορφιά, κι αν θέλει από μόνο του το χρώμα να μιλήσει, ας μιλήσει / έκθεση Μπονάρ στο Παρίσι / τέσσερα, ίσως και πέντε βιβλία έχω αρχίσει, κανένα δεν θα τελειώσω / πώς να πας τέτοια εποχή πέρα από τη σελίδα 100 σε βιβλίο του Τόμας Μπέρνχαρντ / και γιατί να θες να διαβάσεις για τις σταυροφορίες που ακολούθησαν την πρώτη, την ιστορική / δηλαδή πόσο ακόμα να καταλάβεις πως η Ευρώπη είναι περισσότερο χωρισμένη απ' όσο νομίζεις / οι πρώτες γραμμές στο βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο μιλούν για μια Αγγλία κατεστραμμένη, οι άνθρωποι ζουν σε σπηλιές και φοβούνται τα Οργκ, τους λύκους και τους μεγάλους αετούς που αρπάζουν τα μωρά / το γράφει, όμως, αυτός ο ιδιοφυής συγγραφέας που αραδιάζει τις προτάσεις στα βιβλία του όπως οι αράχνες τους ιστούς τους / νομίζεις πως αυτό που διαβάζεις είναι ασήμαντο, αλλά δεν είναι / δείχνει απλώς διακριτικά τη δύναμή του / μια αφίσα από την ταινία Η γυναίκα στους αμμόλοφους, που δείχνει έναν άντρα να ανεβαίνει έναν λόφο από άμμο, τα βήματά του ορατά στην άμμο, μάλλον φυσάει αέρας, σκέφτομαι πως η ομορφιά και το μέτρο δεν διδάσκονται / την Κυριακή γεύμα σε σπίτι φίλων και καλών οικοδεσποτών / κάπου στη μέση του γεύματος συνειδητοποιώ πως έχω από τα Χριστούγεννα να κάτσω σε κυριακάτικο τραπέζι / όχι εστιατορίου / σπιτιού / ξέρεις, στρωμένα όλα, λουλούδια, φίλοι, χαμόγελα, μου δίνεις το νερό, θες βοήθεια στην κουζίνα, κι άλλο κρασί, σου αρέσει η σαλάτα, και μετά πάλι γέλια / ξεφυλλίζω πολλά βιβλία μαγειρικής / από τη μια, τα βιβλία του Blumenthal / σου προκαλούν πανικό / δέκα components για ένα πιάτο / αδύνατον να γίνουν σε οικιακή κουζίνα / μαγεία, ένας μαέστρος που δεν μαγειρεύει απλώς, ένας δημιουργός με σοβαρό πνευματικό επίπεδο που παράγει πιάτα με τίτλους όπως «Οι μάγοι με τα δώρα» / από την άλλη, μια μανία με τα λαχανικά και την εύρεση τρόπων να γίνουν νόστιμα πιάτα, που δεν τους λείπει κάτι / δεν είναι δύσκολο / γεμάτα post it τα βιβλία του Ottolenghi, ειδικά το τελευταίο, που είναι γεμάτο θαύματα / εύκολα γίνεσαι χορτοφάγος με τέτοιες συνταγές / νομίζω, βγήκαν και οι φράουλες / δεν πάει το μυαλό σου εκεί, αφού ακόμα κάνει τόσο κρύο / παρ' όλα αυτά, και μόνο η σκέψη της μαρμελάδας από φράουλες που θα σιγοβράζει στην κουζίνα ή η τάρτα με φράουλες και μια απαλή κρεμ πατισερί με κάνει να χαμογελάω / α! και κάνω δίαιτα / το παλεύω, όλος ο Μάρτιος έτσι πήγε, χωρίς νοστιμιά καμία, εκτός από δυο-τρεις φορές / κοιμάμαι καλύτερα, βέβαια / πίσω στα βιβλία και στα κείμενα / το κείμενο της Τίνας για τον Μόμπι-Ντικ με κάνει να θέλω να το διαβάσω δεύτερη φορά / πολλά μου έχουν μείνει από αυτό το βιβλίο, μα, πάνω απ' όλα, η αίσθηση του μαύρου σκοταδιού της ανοιχτής θάλασσας / και εκείνη η φωτιά που έλιωνε το λίπος, το μόνο φως από το καράβι που δεν πνίγει το σκοτάδι / ο άνθρωπος δεν σταματά ποτέ / ποιο μυρμήγκι; Μπροστά στον άνθρωπο κανένα άλλο ζωντανό / και με το πόδι κομμένο και το μυαλό θολωμένο, ο Αχαάβ ήθελε να νικήσει, κάτι να αποδείξει, κάποια πληγή να κλείσει / σεβαστό, ίσως σου φανεί και κουραστικό, αλλά να ξέρεις πως κι εσύ το κάνεις / μια φίλη κερδίζει ένα βραβείο / κοιτάω το βίντεο της βράβευσης και αναρωτιέμαι γιατί νιώθω τόση περηφάνια / τι είμαι, ο πατέρας της; / κάτι πολύ κοντινό, σίγουρα. Απέραντη υπερηφάνεια / θέλω να πάω στη Θεσσαλονίκη, που δεν πήγα / να πάω στη μάνα μου, που την έχω παραμελήσει / να είναι καλοκαίρι / θέλω να είναι όλοι μου οι φίλοι πολύ καλά, γιατί μόνο έτσι είμαι κι εγώ καλά / σόρι που πάλι δεν μαγείρεψα, θα γίνει κι αυτό. Σας φιλώ.

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ