ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΟΗΤΕ

Η κυβέρνηση υιοθέτησε τη στρατηγική «ακορντεόν» απέναντι στην covid-19, δηλαδή το ανοιγο-κλείσιμο της οικονομίας. «Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες. Για όσους μας κατηγόρησαν ότι δεν πρέπει να πάμε στην στρατηγική "ακορντεόν" να μας πουν τι προτείνουν» (Κυρ. Μητσοτάκης).


Πρόκειται για στρατηγική θεραπείας παρά πρόληψης. Όταν αυξάνονται τα κρούσματα και πιέζεται το σύστημα υγείας, θα λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα αίρονται όταν θα υπάρξει αντίστοιχη ύφεση. Ο κύκλος αυτός θα συνεχιστεί, μέχρις ότου διατεθεί το εμβόλιο.


Το όνομά της είναι μεν πρωτότυπο, όχι όμως και η ουσία της. Αυτή ακριβώς τη στρατηγική εφαρμόζουν ο Εμ. Μακρόν και άλλοι υπό το όνομα «stop and go». Πρόκειται για μια «κεντρώα» πολιτική, ανάμεσα στην αυστηρή καραντίνα και την ασύδοτη «ελευθερία» της ανοσίας της αγέλης.


Ο λόγος της επιλογής της είναι απλός. Η στρατηγική του καθολικού αυστηρού lockdown που εφαρμόστηκε στην Ασία δεν θεωρείται εφικτή στις ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας των διαφορετικών κοινωνικών κανόνων και των πολιτισμικών συνηθειών που δεσπόζουν στις ασιατικές χώρες. Συνεπώς, το «ακορντεόν» εμφανίζεται ως μονόδρομος, δεδομένου ότι τρίτος δρόμος δεν έχει προταθεί μέχρι στιγμής.


Με τις σημερινές εκτιμήσεις, τρεις κύκλοι θα χρειαστούν μέχρι να αρχίσει η διάθεση του εμβολίου σε έξι με εννιά μήνες.


Η επιτυχία του «ακορντεόν» εξαρτάται, πρώτον, από την καλή εκτίμηση της λήξης κάθε φάσης του κύκλου, που αποτελεί έργο των επιστημόνων· και, δεύτερον, από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων, η οποία παρεμπιπτόντως δεν ήταν πρόσφατα η καλύτερη δυνατή.


Είναι, επίσης, σαφές ότι η στρατηγική αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι άγνωστη η διάρκεια κάθε κύκλου. Ούτε καλές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν ούτε επενδύσεις πρόκειται να υπάρξουν, και οι περισσότερες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την πτώχευση. Συνεπώς, οι δυσκολίες για την οικονομία ελαφρύνονται, αλλά δεν θεραπεύονται.


Συνοψίζοντας, ούτε το σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του Μπιλ Κλίντον «Είναι η οικονομία, ανόητε» ούτε η παράφρασή του «Είναι ο κορονοϊός, ανόητε» είναι σωστά. Το σύνθημα «Είναι ο κορωνοϊός και η οικονομία, ανόητε» εκφράζει τη στρατηγική του «ακορντεόν».


Τι διαβάζουμε σήμερα: Eίναι ο κορωνοϊός και η οικονομία, ανόητε!
«Για όσους μας κατηγόρησαν ότι δεν πρέπει να πάμε στην στρατηγική "ακορντεόν" να μας πουν τι προτείνουν». Φωτ.: Eurokinissi

 

• • •


ΕΝΑΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

«Ρομπέν των Δασών της ιατρικής», πολέμιος των ελίτ της ιατρικής και των φαρμακευτικών εταιρειών, ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ είχε προτείνει την υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία της covid-19. Ύστερα από δυο-τρεις μέρες την υιοθέτησαν ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο.


Ο Ραούλ έγινε σταρ, όλοι τον έψαχναν για συνεντεύξεις. Σταχυολογώ απαντήσεις του: Το δεύτερο κύμα είναι «είδος φαντασίας», ο ιός «δεν περνάει από την αναπνευστική οδό», «το πιο σωστό πράγμα ειπώθηκε από τον Τραμπ ότι θα εξαφανιστεί την Άνοιξη».


Τώρα, ο Ραούλ καλείται να λογοδοτήσει στο πειθαρχικό της Ένωσης των Ιατρών, η οποία τον κατηγορεί για αντισυναδελφική συμπεριφορά, εσφαλμένη πληροφόρηση του κοινού, έκθεση σε αδικαιολόγητο κίνδυνο, ακόμη και για τσαρλατανισμό.


Καιρός ήταν. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα επιστημόνων που επιχείρησαν να αξιοποιήσουν την πανδημία για ίδιο όφελος, όταν δε τελειώσει με το καλό, η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά τις αντιδεοντολογικές συμπεριφορές μελών της. Πρωτίστως, επειδή αυτή η πανδημία δεν θα είναι η τελευταία.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Eίναι ο κορωνοϊός και η οικονομία, ανόητε!
Ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ που διευθύνει το ινστιτούτο λοιμώξεων στη Μασσαλία. Φωτ.: EPA

 

• • •


ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ντιμπέιτ του υποψήφιου Ρεπουμπλικανού Χένρι ΜακΜάστερ και του Δημοκρατικού Φριτζ Χόλινγκ στις εκλογές για τη Γερουσία, στη Νότια Καρολίνα το 1986:


ΜακΜάστερ: Είστε έτοιμος να κάνετε τεστ ναρκωτικών;


Χόλινγκ: Μόνον αν είστε έτοιμος να κάνετε τεστ νοημοσύνης (IQ).

 

• • •


ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑ

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, εντατική εξάσκηση δέκα χρόνων αρκεί για να φτάσει κάποιος στο υψηλότερο επίπεδο δεξιοτεχνίας. Δεν ξέρω πόσο ισχύει αυτό, αλλά βλέποντας αυτούς τους παίκτες του μπιλιάρδου δύσκολα κάποιος θα έλεγε ότι δεν έχουν προικιστεί με κάποιο χάρισμα.

 

• • •

 

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

«Σήμερα στο Δυτικό Μέτωπο, βρίσκεται ένα σκουπιδαριό Αφρικανών και Ασιατών αγρίων, και ένας παγκόσμιος όχλος κλεφτών και λούμπεν.» — Μαξ Βέμπερ, Σεπτέμβριος 1917


Ο Βέμπερ αναφέρεται στους περίπου 4.000.000 μη λευκούς στρατιώτες που πολέμησαν ή εργάστηκαν εντός και εκτός Ευρώπης στο πλευρό των Γάλλων και Άγγλων: 1.400.000 Ινδοί για τη Βρετανία, 500.000 για τη Γαλλία από τις αποικίες της τής Αφρικής και Ινδοκίνας, και 400.000 αφροαμερικανοί που επιστρατεύθηκαν στον αμερικανικό στρατό.


Ο ρατσισμός, η ανωτερότητα των λευκών, η ευγονική ήταν κεντρικά στοιχεία στο ιδεοσύστημα των Ευρωπαίων και Αμερικανών της εποχής. Μεταξύ άλλων, η ιδεολογική νομιμοποίηση της αποικιοκρατίας υπήρξε βασικός παράγοντας στη γέννηση των ρατσιστικών και φυλετικών διαχωρισμών.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Eίναι ο κορωνοϊός και η οικονομία, ανόητε!
Σενεγαλέζoι στρατιώτες στην Αθήνα το 1917 κατά τη Γαλλική Κατοχή και στρατιώτες στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

• • •


ΔΟΥΛΕΥΕ, ΔΟΥΛΕΥΕ ΣΥΝΕΧΩΣ

Το καλοκαίρι του 1902, ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε εγκατέλειψε τη σύζυγό του, Κλάρα, και την κόρη του, Ρουθ, και πήγε στο Παρίσι, όπου εργάστηκε για ένα διάστημα ως γραμματέας του Ογκύστ Ροντέν. Ο διάσημος γλύπτης υπήρξε ένα μοντέλο του καλλιτέχνη για τον νεαρό Ρίλκε.


Αυτές είναι μερικές συμβουλές του Ροντέν στον Ρίλκε: «Δούλευε, δούλευε συνεχώς» και «Καθένας πρέπει να συνεχίζει να δουλεύει. Και πρέπει να έχει υπομονή».


Τι διαβάζουμε σήμερα: Eίναι ο κορωνοϊός και η οικονομία, ανόητε!
Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε με τον Ογκύστ Ροντέν.