Η συμμαχία των μικρών

Η συμμαχία των μικρών Facebook Twitter
17
  • Τον Ναπολέοντα τον Μεγάλο ακολούθησε ο γιος του, Ναπολέων Β’ (ο Αετιδεύς), που δεν βασίλεψε. Ο ανεψιός, Ναπολέων Γ’, ανέβηκε στην εξουσία μετά την επανάσταση του 1848 ως πρόεδρος δημοκρατίας (ο πρώτος στη Γαλλία), αλλά δύο χρόνια μετά, πραξικοπηματικά, ανακήρυξε τον εαυτό του αυτοκράτορα. Τότε, ο μεγάλος ποιητής Βικτόρ Ουγκό, εξόριστος, έγραψε ένα κείμενο εναντίον του με τίτλο: «Ναπολέων ο Μικρός». Κι έτσι έμεινε στην ιστορία.
  • Σκέπτομαι σε πόσους πολιτικούς της εποχής μας θα ταίριαζε αυτός ο τίτλος.
  • Βέβαια, δεν έχουμε πια «Μεγάλους» για αντιπαράθεση. Ευτυχώς. Γιατί, ανεξήγητα, ο τίτλος «Μέγας» δίνεται συνήθως σε κατακτητές και πολέμαρχους και όχι σε ανθρώπους που με το έργο και την παρουσία τους ευεργέτησαν την ανθρωπότητα. (Δεν θα ήταν πιο σωστό να λέμε ο Μέγας Παστέρ ή Φλέμινγκ;)
  • Αν δεν έχουμε μεγάλους, μικρούς έχουμε άφθονους. Πολλούς και πολύ μικρούς. Ιδιαίτερα στους χώρους της πολιτικής και της διοίκησης. Εκεί, μάλιστα, όχι μόνο δεν υπάρχει αξιοκρατία αλλά ισχύει ένας μόνο κανόνας επιλογής: η αναξιοκρατία. Ο λόγος είναι απλός: οι ικανοί και ευφυείς απειλούν με την παρουσία τους τις πλειοψηφίες των μετρίων και ανίκανων. Οι εργατικοί και προκομμένοι τρομάζουν τις μάζες των τεμπέληδων. Άρα, όλοι οι άχρηστοι συνασπίζονται για να υπονομεύσουν και να εξουδετερώσουν τους χρήσιμους. Είναι το μόνο έργο στο οποίο αποδεικνύουν μεγάλο ταλέντο, οργάνωση και προσήλωση.
  • Ποιος πολιτικός αρχηγός θα πάρει κοντά του στελέχη πιο ικανά από αυτόν; Ποιος διευθυντής υπουργείου θα προωθήσει κάποιον που μπορεί να τον επισκιάσει; Το ζήσαμε αυτό τελευταία μέσα στα κόμματα, στη σύνθεση της κυβέρνησης, στις επιλογές συνεργατών. Με το ζόρι μπήκαν μερικοί πραγματικά αξιόλογοι - κι αυτό επειδή λόγω κρίσης ζούμε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. (Ας αφήσουμε ότι πάντα ισχύει το: «άσε τον άλλο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».)
  • Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν στην κοινωνία μας είναι συνήθως είτε μέτριοι είτε ικανοί που προσποιήθηκαν τους μέτριους. Κι αυτό έχει γίνει ένα χρήσιμο ταλέντο: να σκύβεις έτσι που να μην εξέχει το κεφάλι σου. («Εδώ διαβαίνουν και θερίζουν / χιλιάδες άρματα δρεπανηφόρα» γράφει ο Σεφέρης.) Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Α. Παπανδρέου έγινε «ο λαϊκός Αντρέας που χόρευε ζεϊμπέκικο». Ως σοφός διανοούμενος δεν θα είχε καμιά ελπίδα.
  • Γιατί αυτός ο πανέξυπνος λαός δεν ανέχεται κανέναν «να του κάνει τον έξυπνο». Ιδιαίτερα όταν είναι…
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

11 σχόλια
Προτιμώ έναν τεμπέλη από έναν "εργαζόμενο "τραπεζίτη. Από τον δεύτερο κινδυνεύω άμεσα να βρεθώ στον δρόμο κύριε Δημου. Ο πρώτος το πολύ πολύ να μου φάει το σάντουιτς. !!?
@ acidbrain Ο Dr. Richard Lynn και ο Tatu Vanhanen έκαναν κάτι πολύ απλό, συνέκριναν το μέσο iq κάθε χώρας με το κατα κεφαλήν εισόδημα της και παρατήρησαν ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων υπάρχε ταύτιση. Το βιβλίο με τα αποτελέσματα και τις αναλύσεις το ονόμασαν "iq and the wealth of nations" εκ του ιστορικού wealth of nations του Σμιθ @ lampros δεν κατάλαβα ποια είναι η απάτη την οποία λες όσον αφορα το iq, θεωρεις ότι είναι μια αγγλοσαξονική συνομοσία εναντίον της υπολοιπης ανθρωπότητας; γιατί η υπόλοιπη ανθρωπότητα τότε δεν ανέδειξε κάποιο καλύτερο σύστημα; εγώ δεν θεωρώ ότι πάσης φύσεως απολυταρχικά καθεστώτα (θεοκρατίες, φασισμοί, κομμουνισμοί κλπ) είναι προτιμότεροι απο την δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς.
@ sitarcos 11.07.2012 13:55ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ:"Προβλήματα και κόμπλεξ έχουν οι τεμπέληδες, οι ανίκανοι και μια κάστα δημοσίων υπαλλήλων που λες και είναι ζόμπι αναπαράγονται από την εποχή του Όθωνα."ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ:"Ούτε ο αμόρφωτος αλαζόνας ούτε ο λαϊκιστής και δεινός ψεύτης μας λείπουν σήμερα. Για την ακρίβεια αν ευθύνονται κάποιοι για την σημερινή κατάσταση, για την αμορφωσιά και τη διαφθορά του λαού, για την κατάντια της Αθήνας και για χίλια ακόμα είναι εκείνοι οι δύο. Αυτή είναι η κληρονομιά τους."ΚΑΙ ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΡΑΣΗ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΟΤΙ Η ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ , ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΑΠΟΔΙΔΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ) ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ!ΘΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑΣ! ΟΠΩΣ ΘΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΞΙΣΟΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ "ΚΥΚΛΩΝ" ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΦΕΡΑΝΕ ΕΔΩ! ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΩΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ!ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΤΟ 1996 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΕΣΕΙΣ ΩΣ "ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ" ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΛΟΓΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑ! ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΔΙΟΤΙ ΟΣΑ ΛΕΜΕ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑ ΜΑΣ ! ΕΜΕΙΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ! ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ!
"...οι ικανοί και ευφυείς απειλούν με την παρουσία τους τις πλειοψηφίες των μετρίων και ανίκανων... όλοι οι άχρηστοι συνασπίζονται για να υπονομεύσουν και να εξουδετερώσουν τους χρήσιμους..." Ποσο αληθεια!!! Και μακαρι Κε Δημου να ηταν μονο οι μετριοι και οι ανικανοι που τρομαζουν τους ικανους και τους ευφυεις... γιατι εκτος των μετριων και των ανικανων υπαρχουν και οι εγωιστες, οι μικροψυχοι, οι ψευτοπατριωτες, και γενικα ολοι αυτοι που ανηκουν στο κλαμπ της ιδεολογιας "εμεις να ειμαστε καλα κι ας καει ο κοσμος ολος" που οχι μονο τρομαζουν αλλα και καταστρεφουν ζωες χωρις απολυτως κανενα δισταγμο...
o Έλληνας δεν είναι έξυπνος για τα Ευρωπαϊκά στάνταρτς. Το μέσο iq του είναι 93 μονάδες τη στιγμή που το μέσο iq σε Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία κλπ είναι πάνω απο 100 μονάδες.Ισώς αυτή να είναι η μοναδική πληροφορία που χρειάζεται..
Δεν βρήκα στατιστικά για την συναισθηματική νοημοσύνη, οπότε δεν ξέρω σε ποια θέση βρισκόμαστε.Όσον αφορα το παραπάνω μου σχόλιο αντιλαμβάνομαι ότι σε αρκετους δεν αρέσει απο την άποψη ότι μοιάζει να είναι ρατσιστικό, εάν συγκρίνουμε ώστοσο δύο δείκτες μόνο, (αυτόν της νοημοσύνης με αυτόν του Human Development) θα διαπιστώσουμε μία ταύτιση σε όλες τις χώρες του κόσμου, δηλαδή όσο ευφιέστερος είναι ο πληθυσμός τόσο υψηλότερα είναι τα στάνταρτς του όσον αφορά το εισόδημα, τη διαβίωση, την εκπαίδευση το προσδόκιμο ζωής κτλ.Άρα κατά κανόνα οι ευφιείς είναι και οι καλοί και οι αποφάσεις τους κάνουν καλό και προστατεύουν ΟΛΟΥΣ και όχι μόνο κλίκες ή συντεχνίες.Συμπτωματικά ο λογοτεχνικός χαρακτήρας του οποίου το όνομα φέρω ερμηνεύτηκε και κατετάχθη ως ηλίθιος απο το περιβάλον στο οποίο βρέθηκε
Η απορία μου δεν έχει να κανει με το ρατσιστικό του σχολίου, απλώς βρίσκω λογικότερο να είναι πιο "ανεπτυγμένος" ο λαός που έχει υψηλότερο δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης, αφού οι παράμετροι περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, τα στάνταρντ διαβίωσης κλπ. Θα μπορούσατε να μας παραπέμψετε στην έρευνα/ες που αναφέρεστε?
Πιστευω οτι οι ελληνες ειναι μικροι απο αποψη. Δεν τους αρεσει να πολυβασανιζουν το μυαλο τους, δεν θελουν να διαβαζουν, ουτε ιστορια ουτε καν εφημεριδες, ουτε αρθρα σαν ετουτο εδω...Προτιμουν τα ευκολα και την ησσονα προσπαθεια. Πρτιμουν την διασκεδαση απο την ψυχαγωγια. Εκεινοι που προσπαθουν, που ψαχνουν , που παιδευονται(με την ευρεια εννοια) ειναι δυστυχως παντα μειοψηφια...Ζουμε την τυραννια των μετριων! Και ευθυνομαστε ολοι γι'αυτο!
από προσωπική εμπειρία συναναστροφής με πολλούς "ιντερνάσιοναλς" θεωρώ αδικία για τους 'Ελληνες το σχόλιο... και πέρα από εθνικές διακρίσεις, η παραπάνω άποψη θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστεί από τη σκοπιά της εξέλιξης των εννοιών της ενημέρωσης και του "διαβάσματος". Και κάτι μου λέει πως πάντα οι νεότερες τουλάχιστον ηλικίες προτιμούσαν(στην πλειοψηφία τους) τη διασκέδαση από την ψυχαγωγία σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου! Κοινώς η διαπίστωσή σας, αν υποθέσουμε ότι είναι σωστή, δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα...
Εγω δεν μιλησα για τις νεοτερες ηλικιες, μιλησα για τον μεσο ελληνα. Εχετε δει στις διαφορες μπουζουκλερι, πιστες, σκυλαδικα τι ηλικιες συχναζουν? Ολες! Και δεν μιλαω βεβαια για τωρα, την εποχη της κρισης αλλα για πριν, την εποχη του παρτι. Ερρεαν αφθονα τα γαρυφαλλα στα ποδια του καθε φθηνου και αταλαντου τραγουδιαρη...Πιστευετε οτι οι ελληνες διαβαζουν? Εχετε ακουσει αλλον λαο που να πιστευει με φανατισμο οτι ολη η υφηλιος, ολοκληρη η ανθρωποτητα κατεργαζετε σχεδια αφανισμου του? Πιστευουμε-ειμαστε σιγουροι-οτι ολος ο κοσμος κοιμαται και ξυπναει με μονη εννοια να μας καταστρεψει. Αμερικανοι, Εβραιοι, Γερμανοι, Γαλλοι, Τουρκοι και και και...Ολοι εναντιον μας! "Ειμεθα εθνος αναδελφον" οπως λεγανε παλιοτερα. Διαφωνω: "Ειμεθα εθνος ανοητων, αγραμματων και συνομωσιολογων" λεω εγω!
Αρχικά, οι δύο φράσεις δεν αλληλοεξαιρούνται και προσωπικά δε συμφωνώ με καμία από τις δύο. Όσον αφορά στη συνομωσιολογία δεν πιστέυω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι οι υπόλοιποι λαοί έχουν βαλθεί να μας αφανίσουν, υπάρχει κάποια εμπεριστατωμένη έρευνα ή απλώς ακούτε μερικούς στα διάφορα ΜΜΕ και νομίζετε ότι εκφράζουν την πλειοψηφία;;Και πάνω σε αυτό, και πάλι, ανεξαρτήτου εθνικότητας οι λαοί είναι επιρρεπείς στην προπαγάνδα. Στην Ελλάδα, με τη δεδομένη αρχαία και νεότερη ιστορία, αυτό το στυλ πουλάει, όπως πουλάει σε άλλες χώρες κάτι αντίστοιχο. Οσο για τα μπουζουκλερι, ίσως ναι όλες οι ηλικίες, όπως άλλωστε όλες οι ηλικίες συχνάζουν σε θέατρα ή άλλου είδους μουσικές σκηνές ή όπως όλες οι ηλικίες δε συχνάζουν πουθενά γιατί δεν τους παίρνει οικονομικά, η πλειοψηφία και πάλι δεν εκπροσωπείται, δεν τη χωράνε τα τετραγωνικά έτσι κι αλλιώς. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν πιστεύω σε καμία ανωτερότητα του ελληνικού λαού ή του επιπέδου μόρρφωσής του, εξοργίζομαι εξίσου με μηδενιστικές απόψεις όμως, που το μόνο που έχουν ως αποτέλεσμα είναι να συντηρούν τα όποια στραβά μας.
ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ! ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ με το που τίθενται τα επίπεδα αναφοράς! ΓΕΝΙΚΑ ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν νομίζω ότι διεκδίκησε ρόλο διανοούμενου, τουλάχιστον με την κλασσική έννοια της λέξης! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΞΗ ΣΟΦΟΣ με τους σημερινούς "σοφους" η λέξη ακούγεται σαν υβρις! ΣΟΦΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΑ. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΠΛΩΣ "ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΙ" !ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 50 ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΝ/ΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ! ΑΥΤΟ ΕΙΤΕ ΣΥΝΦΩΝΟΥΣΑΜΕ ΕΙΤΕ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ! ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΕΤΟΙΑΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ!ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ οτι οι δυο κορυφαιες πολιτικές προσωπικότητες , δεν άφησαν πίσω τους ΑΝΤΑΞΙΟΥΣ διαδόχους! ΑΦΗΣΑΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΕΣ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΧΙ για ΥΠΟΥΡΓΟΙ ή ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΝΕ!ΟΜΩΣ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΡΙΣΗ , Ο ΙΚΑΝΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ "ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ! ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ....ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΚΑΜΜΙΑ "ΣΟΦΙΑ ή ΣΟΦΙΣΤΙΑ" ΚΑΝΕΝΟΣ "ΣΟΦΟΥ"! ΑΥΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΙ ΗΜΑΣ!

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ