ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Η φούσκα Ρουσόπουλου

Η φούσκα Ρουσόπουλου Facebook Twitter
0

Όταν κάποτε γραφτεί τοπραγματικό παρασκήνιο γι' αυτήν τη κυβέρνηση ή καλύτερα μια σατιρική τηλεοπτικήσειρά στυλ «Μάλιστα κύριε υπουργέ» που τόσο έχουμε ανάγκη για να γελάσουμε, θαπρέπει σίγουρα να αναφερθεί -ή να έχει ως βασικό ήρωα της κωμωδίας- τον ΘόδωροΡουσόπουλο. Όταν ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία, ο υπουργός Επικρατείαςδεν είχε ιδέα από πολιτική. Θυμάμαι ότι στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 έδινε στουςσυναδέλφους του τις πολιτικές ειδήσεις που έφθαναν επειδή ο ίδιος δεν μπορούσενα τις χειριστεί.

Αντίθετα με όλους  τους πολιτικούς, που κάποια εμπλοκή έχουν μεκόμματα, ψηφοφόρους, τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικάτα ή κάποιο άλλο κοινωνικόχώρο, η τριβή του με την πολιτική ξεκίνησε μέσω μιας τηλεοπτικής εκπομπής -κόπια ενός γαλλικού talk-show που έκανε ανασκόπηση της εβδομάδας με ένανκαλεσμένο και μερικά βίντεο. Αυτή την εκπομπή χρησιμοποίησε για να προσκολληθείστους «νταβατζήδες» τους οποίους αργότερα κατήγγειλε ο σημερινός πρωθυπουργός.Όταν ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από εκπρόσωπος της ΝΔύστερα από μια βρώμικη εκστρατεία που ξεκίνησε εναντίον του, ο Ρουσόπουλοςκατάφερε με τη βοήθεια των «νταβατζήδων» να βρεθεί δίπλα στον Κ. Καραμανλή. Δεντου απέμενε παρά να εκμεταλλευθεί την απίστευτη βαρεμάρα του τελευταίου και νααναδειχθεί σε υπερυπουργό που χειριζόταν -αν δεν χειρίζεται ακόμη- την τρέχουσακυβερνητική πολιτική.

Ο Φρανκ Ζάππα είχε κάποτεπει ότι «η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι παρά ο τομέας ψυχαγωγίας του στρατιωτικο-βιομηχανικούσυμπλέγματος». Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι όλα αυτά τα χρόνια παρά το τμήμαψυχαγωγίας του Ρουσόπουλου.

Η έλλειψη πολιτικής σκέψηςεξηγεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει στην πραγματικότητα καμίαπολιτική. Με την εξαίρεση των νεοφιλελεύθερων μιμιτισμών του κ. Αλογοσκούφη πουέμαθε ότι έξω πουλάνε τις κρατικές επιχειρήσεις και αποφάσισε να κάνει το ίδιο,ούτε ο πιο πιστός οπαδός της ΝΔ δεν μπορεί να πει ποια είναι η θέση τηςκυβέρνησης για κρισιμότατα ζητήματα. Είναι υπέρ κάποιας συμφωνίας με την Άγκυρακαι τα Σκόπια και ποιας ακριβώς; Προωθεί πιστά την πολιτική της ελεύθερηςαγοράς και του ανταγωνισμού ή είναι υπέρ μιας κοινωνικής πολιτικής υπέρ τωνασθενέστερων στρωμάτων, όπως διατείνεται; Επί 4,5 χρόνια η κυβέρνηση Ρουσόπουλουκάνει στην πραγματικότητα δημόσιες σχέσεις, ποιότητας μετρίου δημοσιογράφου τηςTV. Κοιτάει τις δημοσκοπήσεις σαν να πρόκειται για μετρήσεις της AGB και απαντάανάλογα. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία αίσθηση στρατηγικής και τακτικής, ενός σκοπούπάνω στον οποίο θα πρέπει να οικοδομηθούν πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίεςγια να επιτευχθεί.

Αντίθετα, στον τομέα τωνδημοσίων σχέσεων είχε μέχρι πρότινος αριστεύσει. Ο παλιός δημοσιογράφοςμετέτρεψε, ιδίως τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, σε ένα γιγαντιαίο διαφθορείοσυνειδήσεων, δημιουργώντας δεκάδες παπαγαλάκια έτοιμα να αναμασήσουν τηνκυβερνητική προπαγάνδα και εξασφαλίζοντας τη σιωπή εκατοντάδων άλλωνυποχρεωμένων, με αντάλλαγμα μια θέση στο Δημόσιο. Αμείλικτος και απειλητικόςστις όποιες κριτικές φωνές, δεν αρνήθηκε ποτέ αιτήματα διορισμού, εννοείται μετα χρήματα των φορολογουμένων. Έχοντας σιγουρέψει την ομερτά από το μεγαλύτερο μέροςτων τέως συναδέλφων του, δεν άργησε να βάλει το χέρι στο μέλι δημιουργώντας μιαπροσωπική περιουσία που δεν θα άντεχε ούτε στον πιο στοιχειώδη έλεγχο του «πόθενέσχες».

Σε ένα από τα παιχνίδια πουπαίζει η ιστορία, αχίλλειος πτέρνα του ιδιόμορφου καθεστώτος Ρουσόπουλου θααποδειχθούν οι δημοσκοπήσεις. Παρά την έλλειψη οποιουδήποτε έργου, εξακολουθούσαννα δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται σταθερά,. Ο άπειρος υπερυπουργός πίστεψε ότι ταπράγματα θα ήταν έτσι αιωνίως και το καλοκαίρι αποφάσισε να τα βάλει με τονιδιοκτήτη του Αlpha, που δεν είχε καταφέρει να βάλει στο τσεπάκι του. Οκ. Κoντομηνάς βρέθηκε ξαφνικά κατηγορούμενος για δύο παλιές υποθέσεις που σεκαμία περίπτωση δεν συνιστούσαν τα κακουργήματα που του αποδόθηκαν και απάντησεμε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ακολούθησε μια ακόμηεκδήλωση αλαζονείας: Ο Καραμανλής πείστηκε ότι στην Έκθεση της Θεσσαλονίκηςέπρεπε να υπερασπίσει τον Βουλγαράκη, αφού τα παπαγαλάκια θα κάλυπταν τηνυπόθεση. Όταν οι επόμενες δημοσκοπήσεις έδειξαν για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ ναπροηγείται, ο κόσμος ήρθε ανάποδα. O πανικός και οι γκάφες πολλαπλασιάστηκαν. Έτσικάπως φτάσαμε η τύχη της κυβέρνησης να παίζεται στην αυριανή ψηφοφορία για τηνπροανακριτική επιτροπή. Η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει μια μέρα ή μερικούς μήνεςακόμη, αλλά η φούσκα Ρουσόπουλου έχει ήδη σκάσει.

Στήλες
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ