ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

Η επιστροφή του Μαυρογιαλούρου

Η επιστροφή του Μαυρογιαλούρου Facebook Twitter
0

Ηεπιστροφή του κ. Καραμανλή στο πολιτικόπαιχνίδι θυμίζει όλο και περισσότεροταινία της δεκαετίας του ‘60. Το σενάριοείναι το παρακάτω: μετά από 4,5 χρόνιαανεμελιάς, ο πρωθυπουργός αποφασίζεινα ασχοληθεί με τη διακυβέρνηση τηςχώρας. Οι «νταβατζήδες» των ΜΜΕ, πουμετά τον εμφύλιο πόλεμο ανεβοκατεβάζουντις κυβερνήσεις της κατεστραμμένηςχώρας, υπόσχονται ότι θα βοηθήσουν στηνανάκαμψη του, με το αζημίωτο φυσικά.

Μετά από δυόμισι μήνες δισταγμών,ο πρωθυπουργός προχωρεί σε έναν άχρωμοανασχηματισμό, ο οποίος διαφημίζεταιαπό τους συμμάχους ως «ριζική ανατροπή».Παρά το πουσάρισμα, οι δημοσκοπήσειςδεν δείχνουν παρά ελάχιστη βελτίωση.Τότε ο πρωθυπουργός παίζει το τελευταίοτου χαρτί: παίρνει σβάρνα τα χωριά καιαρχίζει να μοιράζει υποσχέσεις γιαλεφτά σε κάθε πικραμένο. Οι «νταβατζήδες»αβαντάρουν: «Κώστα δώστα όλα». Καμίασημασία δεν έχει ότι το ταμείο είναιμείον: μήπως είχε χρήματα ο πολιτικάντηςΜαυρογιαλούρος, της γνωστής κινηματογραφικήςταινίας Υπάρχει και φιλότιμο, ότανυποσχόταν λαγούς με πετραχήλια στουςκατοίκους του χωριού;

Παρ' ότι βρισκόμαστε στο 2009, οτρόπος με τον οποίο κυβερνά η ΝΔ θυμίζειόλο και περισσότερο την ΕΡΕ της δεκαετίαςτου ‘60. Στις αρχές της εβδομάδας ηδιοίκηση της ΕΤ-3 ανακοίνωσε τη διακοπήτης εκπομπής Υπάρχει είδηση, που ταπροηγούμενα χρόνια ήταν πρώτη σεθεαματικότητα στο τρίτο κανάλι της ΕΡΤ.Το μοναδικό «πρόβλημα» που υπήρχε ήτανότι οι παρουσιαστές της φρόντιζαν νακάνουν τη δουλειά τους, παρουσιάζονταςψύχραιμα τις πολιτικές εξελίξεις καικρατώντας ίδιες αποστάσεις απ' όλα τακόμματα.

Ακόμα χειρότερα γι' αυτούς, οισυντελεστές της εκπομπής δεν ανήκαν«στα παιδιά της ΝΔ». Η περιρέουσανοοτροπία είναι ότι όσοι εργάζονταιστο Δημόσιο πρέπει να ανήκουν στην«παράταξη». Κάπως έτσι ο πρώην υπουργόςΜακεδονίας-Θράκης κατηγόρησε εμμέσωςτο ΠΑΣΟΚ για τη δολοφονία του ΑλέξηΓρηγορόπουλου, επειδή ο ειδικός φρουρόςπου τον πυροβόλησε είχε προσληφθεί επίΠΑΣΟΚ!

Τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται.Ξημερώματα Δευτέρας 4 το πρωί, λες καιεπρόκειτο για ενέργειες παρακράτους,μπουλντόζες του Δήμου Αθηναίων ξερίζωσαν45 αιωνόβια δένδρα για να κατασκευαστείυπόγειο πάρκινγκ στην Κυψέλη. Όλα γιατους εργολάβους, που ξεκίνησαν τηνκαταστροφή της πρωτεύουσας 40 χρόνιαπριν. Από μια άποψη μάλιστα τα πράγματαείναι πολύ χειρότερα από τότε: η Κυψέληήταν μια βιώσιμη, ανθρώπινη γειτονιά,ενώ σήμερα αποτελεί μια από τις πιοπυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτηκαι στερείται παντελώς πράσινου. Καισαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα ΜΑΤεξαπολύουν επιθέσεις εναντίον τωνπολιτών της περιοχής που συγκεντρώθηκανγια να διαμαρτυρηθούν.

Το πιο παράδοξο της επιστροφήςστον «μαυρογιαλουρισμό» είναι ότι δενπρόκειται να αποδώσει κανέναν καρπό,τουλάχιστον στον πρωταγωνιστή τηςκωμωδίας. Ο κ. Σημίτης προσπάθησε νακάνει κάτι παρόμοιο το 2003 με τα περίφημαπακέτα υπέρ των φτωχών, που ποτέ δεναποδίδουν, αν δεν συνδέονται με τιςπραγματικές συνθήκες της οικονομίαςκαι ένα σχέδιο ανάπτυξης. Αντί να κερδίσεισυμπάθειες, έχασε την εικόνα του ηγέτηπου φροντίζει για τα γενικότερα συμφέροντατης χώρας, αδιαφορώντας για το πολιτικόκόστος, και λίγο μετά το κόμμα τουκαταποντίστηκε στις εκλογές.

Ο κ. Καραμανλής επέμενε μέχριτο Σεπτέμβριο ότι δεν ήθελε «να θυσιάσειτο μέλλον της χώρας» στο βωμό τουλαϊκισμού και των παροχών. Παρότι ηοικονομία βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκοληθέση εξαιτίας σφαλμάτων της κυβέρνησης, η σταθερή θέση του εναντίον των παροχώνδημιουργούσε για τον ίδιο ένα σοβαρόπροφίλ. Τώρα προχωρεί σε υποσχέσεις πουδεν μπορεί να εκπληρώσει, καθώς τοζητούμενο σε λίγο καιρό δεν θα είναιπόσοι θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης,αλλά αν η κυβέρνηση θα έχει να πληρώσειτους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή που η οικονομίακαταρρέει, δημιουργούνται προσδοκίεςσε έναν εξαιρετικά ζορισμένο πληθυσμόπου δεν τρέφει καμιά εμπιστοσύνη στηνεξουσία ή το πολιτικό σύστημα και θααντιδράσει βίαια όταν μάθει την αλήθεια.Αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται γιατην αδυναμία κάθε εξουσίας να αντιληφθείαπό ένα σημείο και μετά την πραγματικότητα.Ή αν στην πρωθυπουργική συλλογή DVDυπάρχουν και παλιές ελληνικές ταινίεςμε τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Στήλες
0

ΤΟ ΝΕΟ LIFO APP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ