ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Σε εφημερίδα δημοσιεύεται φωτογραφία που εμφανίζει τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, τη σύζυγό του, την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον Δημήτρη Λιγνάδη. Αναπαράγεται μαζικά στα κοινωνικά μέσα, δημιουργώντας προφανείς συνειρμούς. Λεπτομέρεια: από τη φωτογραφία κόπηκε η ηθοποιός και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου.


Σε γνωστή ιστοσελίδα δημοσιεύεται φωτογραφία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα, δίπλα στον Δημήτρη Λιγνάδη. Αναπαράγεται μαζικά στα κοινωνικά μέσα, δημιουργώντας προφανείς συνειρμούς. Λεπτομέρεια: η φωτογραφία είναι συνειδητό φωτομοντάζ, το οποίο επισημαίνεται στο τέλος του μακροσκελούς κειμένου, στο οποίο ελάχιστοι φθάνουν.


Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.


Σημειωτέον, παραδίπλα στις φωτογραφίες μπορεί κανείς να βρει άρθρα που καταγγέλλουν την υποβάθμισή του δημόσιου διαλόγου, την ανθρωποφαγία, και τον εξευτελισμό ενός σοβαρού θέματος. Με όλα αυτά, ο πλουραλισμός των απόψεων μας και η ηθικολογία μας μάραναν.

 

• • •

 

ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ

Ήταν μια άκρως συγκινητική στιγμή στη χθεσινή ακρόαση στη Γερουσία του προτεινόμενου για το υπουργείο Δικαιοσύνης, Merrick Garland.
«Προέρχομαι από μια οικογένεια στην οποία οι παπούδες μου δραπέτευσαν από τον αντισημιτισμό και τον κατατρεγμό. Η χώρα μάς δέχθηκε και μας προστάτευσε. Και νοιώθω υποχρέωση στη χώρα να το ξεπληρώσω».


• • •

 

Η ΕΓΚΥΟΣ ΑΓΙΑ

Μετά τον θρίαμβο της «Καζαμπλάνκα» και με ένα Όσκαρ για το «Gaslight» του Χίτσκοκ, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν βρίσκεται ήδη στην κορυφή, τη δεκαετία του '40.


Παντρεμένη με έναν Σουηδό χειρουργό και μητέρα, η Μπέργκμαν τα μπλέκει με τον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη, Ρομπέρτο Ροσελίνι, μένει έγκυος, και ξεσπάει μεγάλο σκάνδαλο.


Ο πρώην θαυμαστής της, συντηρητικός γερουσιαστής, Edwin C. Johnson, τούς κατακεραυνώνει στη Γερουσία, τον Μάρτιο του 1950. Η Μπέργκμαν είναι «ισχυρή επιρροή για το κακό» και ο Ροσελίνι ένας «πειρατής του έρωτα και καταστροφέας οικογενειών». Πρότεινε μάλιστα έναν νόμο, ο οποίος θα απαγορεύει ηθοποιούς «ενόχους ανηθικότητας και αισχρότητας» να συμμετέχουν σε ταινίες. Το ακροατήριό του δεν ήταν αμελητέο: πολλοί Αμερικανοί δεν μπορούσαν να χωνέψουν τόσο «ανήθικη» συμπεριφορά από την αγία που είχαν δει πρόσφατα στη «Ζαν ντ' Αρκ» (1948).


Η ιστορία έχει μεν χάπι-εντ, αλλά όχι και ηθικό δίδαγμα. Η Μπέργκμαν επιστρέφει, κερδίζει το Όσκαρ, το 1957, υπό τις επευφημίες των παρευρισκομένων. «Έγινα από αγία πόρνη, και ξαναέγινα αγία, όλα αυτά σε μία ζωή», είπε.


Σε λίγα χρόνια, τέτοιες ιστορίες με το ζόρι θα θεωρούνται είδηση.


Ανθρωποφάγοι μεν, ηθικολόγοι δε
Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο Ρομπέρτο Ροσελίνι.

 

• • •

 

Ο ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ

«Επιτήδειος Ουδέτερος» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Φρανκ Βέμπερ, το οποίο εξιστορεί πώς η Τουρκία κατάφερε να παραμείνει ουδέτερη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Στις 23 Φεβρουαρίου 1945, η Τουρκία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Η κατάσταση πολέμου ορίστηκε να ενεργοποιηθεί από την 1η Μαρτίου 1945.


Ο πόλεμος με τους Γερμανούς έληξε στις 30 Απριλίου 1945.


Οι Τούρκοι δεν έριξαν ούτε μία τουφεκιά.


 

• • •


ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

Δεν γνωρίζω άνθρωπο που να του αρέσουν οι μετακομίσεις.


Ύστερα από 139 χρόνια στην ίδια διεύθυνση του Σαν Φρανσίσκο, ένα διώροφο βικτωριανό σπίτι μετακινήθηκε έξι τετράγωνα παρακάτω.