Όταν η Ρουμανία υπέταξε την Αργεντινή στη φάση των «16»

Όταν η Ρουμανία υπέταξε την Αργεντινή στη φάση των «16» Facebook Twitter
Ο Ρουμάνος αρχηγός της ομάδας Gheorghe Hagi προσπερνά τον Αργεντινό μέσο Jose Basualdo κατά τη διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Φωτ.: dpa/picture alliance μέσω Getty Images)
0

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Ιουλίου 1994. Στο Ρόουζ Μπόουλ της Πασαντένα, οι φιλόδοξοι Ρουμάνοι του Ιορντανέσκου άφησαν εκτός συνέχειας την Αργεντινή του Μπασίλε, στο πλαίσιο της Φάσης των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ. Μέχρι και σήμερα, η συγκεκριμένη αναμέτρηση χαρακτηρίζεται από ορισμένους ως η κορυφαία στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

29 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ιστορική πρόκριση της Ρουμανίας έναντι της Αργεντινής με 3-2. Οι Βαλκάνιοι, με πρωταγωνιστές τους Ντουμιτρέσκου και Χάτζι κατάφεραν να σοκάρουν και εν τέλει να αποκλείσουν από τη συνέχεια του θεσμού την λαμπερή αλλά και λαβωμένη Albiceleste.

Λίγες μέρες πριν από την πρώτη σέντρα, η πλειοψηφία του κόσμου λόγιζε την Αργεντινή ως ένα εκ των φαβορί, όπως είθισται εξάλλου από τουρνουά σε τουρνουά. Το καλοκαίρι του ’94 ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα φανταζόταν οι Λατίνοι.

Η τρίτη θέση στον 4ο Όμιλο, η ήττα από τη Βουλγαρία αλλά και οι απώλειες των Μαραντόνα και Κανίγια επηρέασαν, όπως απεδείχθη, το ηθικό των παικτών του Μπασίλε.

Για τους Τρικολόρι μπορεί η πρόκληση να ήταν μεγάλη, ωστόσο γνώριζαν πως όλα ήταν εφικτά, ειδικά σε ένα παιχνίδι με φόντο την πρόκριση στους «8». Άλλωστε, ήταν πασιφανές ότι εκτός του μομέντουμ, υπήρχε περίσσεια ποιότητα σε εκείνη τη φουρνιά της Εθνικής Ρουμανίας. Αυτό εξάλλου, αποδείχθηκε περίτρανα στο παιχνίδι με την Αργεντινή και την Σουηδία μετέπειτα.

Η αναμέτρηση, όπως και οι περισσότερες σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, διεξήχθη μεσημέρι, με τις υψηλές θερμοκρασίες να είναι ανυπόφορες. Η μπάλα έκαιγε κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, καθώς μόλις στο πρώτο εικοσάλεπτο είχαν σημειωθεί τρία γκολ.

Το σκορ άνοιξε στο 11’ ο Ντουμιτρέσκου αιφνιδιάζοντας με απευθείας εκτέλεση φάουλ τον Ίσλας. Πέντε λεπτά αργότερα, η απάντηση ήρθε δια της λευκής βούλας, με τον Μπατιστούτα να ισοφαρίζει μέσω πέναλτι. Η Ρουμανία ωστόσο, συνεχίζοντας το υψηλό πρέσινγκ και τις κόντρα επιθέσεις, ξαναπήρε τα ηνία δύο λεπτά αργότερα, με τον Ντουμιτρέσκου να διπλασιάζει τα τέρματα του αλλά και της ομάδας του.

Μετά την ανάπαυλα, η ομάδα του Ιορντανέσκου όχι απλώς διατήρησε την υπεροχή της, αλλά κατόρθωσε να αυξήσει τη διαφορά χάρη στον δικό της Ντιέγκο.

Στο 58’ ο Γκεόργκε Χάτζι, γνωστός και ως Μαραντόνα των Καρπαθίων, έκανε το 3-1 για τη Ρουμανία, έπειτα από υποδειγματική ασίστ του Ντουμιτρέσκου. Οι Αργεντίνοι, φανερά αποσβολωμένοι από την έκβαση του αγώνα, κατάφεραν μόνο να μειώσουν στο 75’ με τον Μπάλμπο, ο οποίος και διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Η Ρουμανία βρισκόταν και επίσημα στους «16» καλύτερους του κόσμου, αφήνοντας την Αργεντινή εκτός συνέχειας και τους υπόλοιπους με ανοικτό στόμα. Μια μέρα πριν τους εορτασμούς για την «Ημέρα Ανεξαρτησίας» των ΗΠΑ, τα προεόρτια είχαν ήδη ξεκινήσει για μια παρέα από τα Βαλκάνια…

Σαν Σήμερα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Σαν Σήμερα / ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ