Το Κάιρο.

Facebook Twitter
0

Ελαιογραφία του δανού ζωγράφου της ρεαλιστικής σχολής Peder Mork Monsted (1859-1941) On The Outskirts Of Cairo [1893].

Κατακτώντας την Αίγυπτο για λογαριασμό της δυναστείας των Φατιμιδών, ο σικελιανός στρατηγός Jawhar al-Siqill σχεδίασε την ίδια μέρα της νίκης του ως νέος κυβερνήτης της Αιγύπτου μία νέα πόλη σε στρατηγικό σημείο στο Δέλτα του Νείλου. Ο θρύλος λέει ότι πριν ξεκινήσουν τα έργα οικοδόμησής της, τοποθετήθηκαν σχοινιά με καμπανάκια ώστε οι αστρονόμοι να υπολογίσουν την ευνοικότερη στιγμή για το χτίσιμο του οχυρωματικού τείχους. Κοράκια, όμως, ήρθαν και κάθησαν πάνω στα σχοινιά, κάνοντας τα καμπανάκια να ηχήσουν νωρίτερα από το αναμενόμενο. 'Eτσι, αντί να ονομαστεί Αl-Manṣūriyyah (η Νικηφόρα με τη χάρη του Θεού), η νέα πόλη πήρε τελικά το όνομα του πλανήτη 'Αρη (al-Qâhira - η Αρειανή), που εκείνη τη στιμή βρισκόταν στο ζενίθ του. Σήμερα το "μεγάλο" Κάιρο αριθμεί 17,5 εκατομμύρια κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2010). Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και η όγδοη μεγαλόπολη στην παγκόσμια κατάταξη.

The Noise of Cairo (2012). Το ντοκιμαντέρ του γερμανού κινηματογραφιστή Heiko Lange παρακολουθεί την άνθηση της τέχνης στη διάρκεια της αιγυπτιακής επανανάστασης και δίνει το λόγο στη νέα γενιά καλλιτεχνών.

Ο σκηνοθέτης Heiko Lange (δεξιά) και ο διευθυντής φωτογραφίας Mark Falk (αριστ.) κατά τη διάρκεια γυρίσματος γύρισμα στους δρόμους του Καίρου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Σαν Σήμερα / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ