Ιβάν Σεργκέγεβιτς Τουργκένιεφ

Ιβάν Σεργκέγεβιτς Τουργκένιεφ Facebook Twitter
2

Ιβάν Τουργκένιεφ, προσωπογραφία του Ilya Repin (1874), Tretyakov Gallery, Μόσχα. 

 

Το σπίτι στο Παρίσι και το αρχοντικό της οικογένειας στο Spasskoe-Lutovinovo.

Η σύνταξη του λογοτεχνικού περιοδικού Sovremennik : Ivan Gontcharov, Ivan Tourgueniev, Léon Tolstoï, Dmitry Vassilievich Grigorovich, Alexandre Vassilievich Drujinin. Όταν ο Tolstoï ήταν ακόμη αξιωματικός του Τσάρου (στη φωτογραφία ποζάρει με τη στολή), ο Ivan Tourgueniev τον είχε δεχτεί και τον είχε συμβουλέψει να παραιτηθεί από το στρατό και ν' αφοσιωθεί στο γράψιμο. Τόσο ο Tourgueniev όσο και ο Tolstoï κατήγγειλαν τη δουλοπαροικία, παίρνοντας το μέρος των απλών χωρικών. Το 1860, την εποχή που έγραφε την Πρώτη Αγάπη, ο Tourgueniev μοιράσε τη γη του με τους μουζίκους που ανήκαν στα κτηματά του, ενώ ο Tolstoï, στη διαθήκη του, άφησε όλη του την περιουσία στο "δοκιμαζόμενο λαό".

 

Δεξ., αυτοκαρικατούρα του Ιβάν Τουργκένιεφ. Αριστ., σκίτσο με αφιέρωση στην τραγουδίστρια της όπερας Pauline Viardot, με την οποία διατήρησε μία σχέση μέχρι το τέλος της ζωής του.

 

Pauline Viardot.

 

Pauline Viardot.

 

Η ηθοποιός Margarita Savina. Ο τελευταίο έρωτας του Ιβάν Τουργκένιεφ.

 

Εικονογράφηση των δίδυμων αδερφών Anna και Elena Balbusso.

A Month in the Country, ADC Theatre, Cambridge 1959, σκηνοθεσία Jocelyn Powell.

 

Πρώτη αγάπη (1970), μία ταινία του Maximilian Shell βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Ιβάν Τουργκένιεφ.

Nest of Gentry (1969), μία ταινία του Andrei Konchalovsky βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ιβάν Τουργκένιεφ  "Ντβοργιάνσκογιε Γκνέζντο - Μια φωλιά ευγενών".

 

Nest of Gentry.  

 

Η κηδεία του Ιβάν Τουργκένιεφ.

 

Nest of Gentry (1969), σκηνοθεσία Andrei Konchalovsky.

 


First Love (1970), σκηνοθεσία Maximilian Shell, με την Dominique Sanda και τον Maximilian Shell.

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα / Εύα Κοταμανίδου: «Όλοι είχαμε μια έγνοια, ότι γυρίζοντας την ταινία αυτή κάναμε μια ουσιαστική αντίσταση»

Η ηθοποιός που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1936 είχε καταγράψει τις αναμνήσεις της από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στην οποία πρωταγωνιστούσε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Σαν Σήμερα / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Πέθανε Σαν Σήμερα / Μπρους Τσάτουιν: Ένας αεικίνητος ταξιδιώτης

Ο αιώνιος ταξιδευτής, μυθιστοριογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας περιπλανήθηκε στα πιο άβατα σημεία του κόσμου αναζητώντας το DNA των νομάδων και έζησε μια μυθιστορηματική ζωή που υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε στα βιβλία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
'Οπως το λέτε, υπάρχουν χιλιάδες επιλογές. Δεν θα μπορούσα, φυσικά, να ακολουθήσω κάποια ιεράρχηση όσον αφορά τη σπουδαιότητα ενός προσώπου ή ενός γεγονότος. Είναι καθαρά προσωπικές επιλογές, επομένως αυθαίρετες, που τις κάνω από εγκυκλοπαιδικό (και φωτογραφικό) ενδιαφέρον.
καθε μερα υπαρχουν εκατονταδες διαφορετικες επιλογες για το σαν σημερα ποια ειναι τα κριτηρια σας αραγε γιατι δεν επιλεξατε την νυχτα των κρυσταλων η το ολοκαυτωμα του αρκαδιου υπαρχει και αξιολογη εκπομπη στην νετ με ιδιο νομιζω τιτλο και σιγουρα μεγαλη βαση δεδομενων στα διαδικτυιακα και εντυπα αλμανακ παστιτσιος