3 του Δεκέμβρη 1944: Oι Χίτες αιματοκυλούν την κηδεία των θυμάτων του συλλαλητηρίου

Facebook Twitter
27

 

Φωτ. Dmitri Kessel. Βλ. Ελλαδα 1944, Dmitri Kessel, Εκδ. 'Αμμος.

 

 

Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στη Μητρόπολη κι ένα μεγάλο πλήθος προσευχόταν στη μικρή πλατεία. Από εκεί, η νεκρική πομπή κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα. Τα φέρετρα παρατάχθηκαν σε μια γραμμή, εκεί όπου τα θύματα των πυροβολισμών της Κυριακής είχαν πέσει. 'Ολοι γονάτισαν σε σιωπηλή προσευχή. Μερικοί κρατούσαν πανώ γραμμένα με τα αίματα των θυμάτων. Ένα που βρισκόταν στην κορυφή της πομπής, έγραφε : "όταν ο λαός είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της τυραννίας πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα". 'Ηταν πιτσιλισμένο με αίμα. Στους δρόμους, χιλιάδες Αθηναίοι περίμεναν την πομπή να περάσει... Από τους λόφους κοντά στην Ακρόπολη και από την κατεύθυνση του Πειραιά ακούγονταν σποραδικοί πυροβολισμοί και ριπές αυτομάτων. Ο ΕΛΑΣ έλυνε τους λογαριασμούς του με τη νεοφασιστική φιλομοναρχική ομάδα Χ και είχε επιτεθεί στον αστυνομικό σταθμό του Πειραιά. Ο εμφύλιος πόλεμος είχε αρχίσει". (Dmitri Kessel, Ελλαδα 1944, Εκδ. 'Αμμος).

 

 

Το ρεπορτάζ του Dmitri Kessel για τα Δεκεμβριανά στο περιοδικό Life.

 

 

Φωτ.  Dmitri Kessel. Από το βιβλίο Ελλάδα 1944, Dmitri Kessel, Εκδ. 'Αμμος (1997).

Συλλαλητήριο του ΕΑΜ.

 

Κηδεία των θυμάτων του συλλαλητηρίου της 3ης Δεκεμβρίου. Βλ. Η Νέα Σμύρνη στη μάχη των Δεκεμβριανών του 1944 (Μια Πόλη Ανάποδα, αριστερή παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης) : "4 Δεκέμβρη. Γενική απεργία. Κηδεία των θυμάτων της προηγούμενης μέρας συνοδεία ένοπλων σχηματισμών του ΕΛΑΣ Αθήνας. Χτύπημα της διαδήλωσης στην οδό Πανεπιστημίου με νεκρούς και τραυματίες.

- Αρχίζει τα ξημερώματα η επίθεση του ΕΛΑΣ στο στρατόπεδο της Χ στο Θησείο και στα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας. Στην επίθεση στο Θησείο παίρνει μέρος λόχος 100 νεοσμυρνιωτών ΕΛΑΣιτών του Ι/1 Τάγματος[1] με καπετάνιο τον Μιχάλη Παναγιωτίδη. Στις 11.30 το πρωί ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει τη βάση των χιτών, οι οποίοι είχαν 104 νεκρούς και 40 αιχμαλώτους. 180 χίτες μαζί με τον αρχηγό τους Γρίβα διαφεύγουν προς το κέντρο υπό την προστασία αγγλικών δυνάμεων.

- Ο ΕΛΑΣ περικυκλώνει τα αστυνομικά τμήματα. Αργότερα, ανακαλείται η διαταγή".

 

Κατ' εντολή του Γ. Παπανδρέου, ο 'Αγγελος 'Εβερτ (πατέρας του Μιλτιάδη 'Εβερτ), διοικητής της Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας κατά τη διάρκεια της κατοχής, ήταν εκείνος που διέταξε την αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.

 

Η Στρατιωτική Οργανώση Γρίβα, ή Οργάνωση Χ, ιδρύθηκε την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, και προσχώρησε στην Απελευθέρωση στην Εθνοφυλακή της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Πήρε μέρος στις μάχες του Θησείου και του Μακρυγιάννη ενάντια στους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

 

 

Ο στρατηγός των SS Walter Schimana και μπροστά του οι γερμανοτσολιάδες. Βλ. Antonio Munoz, Herakles & the Swastika: Greek Volunteers in the German Police, Army & SS 1943-1945, Axis Europa Books (2000). Via Phorum "Δοξασμένα Τάγματα Ασφαλείας".

 

 

 

Άνδρες των ΕΑΣΑΔ(Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσεως) της Θεσσαλίας. Βλ. Antonio Munoz, Herakles & the Swastika. Via Phorum "Δοξασμένα Τάγματα Ασφαλείας".

 

 

 

Μέλη της Χ  (αρχείο ΚΚΕ).

 

 

 

 

Φωτ. Morris (Lt), No 2 Army Film & Photographic Unit.

 

 

 

Φωτ. Morris (Lt), No 2 Army Film & Photographic Unit.

 

 

 

Μαχητές του ΕΛΑΣ στα οδοφράγματα.

 

 

Οδοφράγματα για τανκς.

 

 

Βλ. Η Νέα Σμύρνη στη μάχη των Δεκεμβριανών του 1944 (Μια Πόλη Ανάποδα, αριστερή παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης).

 

 

 

Φωτ. Powell-Davies (Lt), No 2 Army Film & Photographic Unit.        

 

Φωτ. Dmitri Kessel.

 

 

 

Φωτ. Dmitri Kessel.

 

 

Φωτ. Dmitri Kessel.

 

 

Αναγνώριση των θυμάτων. Φωτ. Dmitri Kessel.

 

 

"Μετά μερικές εβδομάδες απο τις μάχες της Αθήνας, ομάδες απο χωροφύλακες και επιστρατευμένους πολίτες ξεκινούν το μακάβριο έργο τους. Ξεθάβουν τους νεκρούς... Η κίνηση δεν είναι τυχαία, είναι καλά μελετημένη απο την κυβέρνηση. Τα χιλιάδες σώματα, σε διάφορες φάσεις αποσύνθεσης μαζεύονται απο τις τέσσερις γωνιές της Αθήνας στο Περιστέρι. Εκεί υφίστανται μια "επεξεργασία", κομματιάζονται και παραμορφώνονται. Αργότερα θα κληθεί ο ειδικός πτωματολόγος Σερ Γουόλτερ Σιτρίν να εξετάσει τα "εγκλήματα του ΕΑΜ " . Ο Σιτρίν τραβάει τα μαλλιά του. Νεκροί απο το Θησείο είναι μπλεγμένοι με δοσίλογους των Γερμανών, κομματιασμένες ΕΛΑΣίτισες απο τις ρουκέτες του Σκόμπι μαζί με χωροφύλακες, γυναικόπαιδα των ανατολικών συνοικειών, σκοτωμένα απο αεροπορικές επιδρομές, μπλεγμένα με τους δήμιους της Γκεστάπο και του Παπαγιώργη... Ντροπή για τους τιμιμένους νεκρούς του Λαού να υφίστανται τέτοια ατίμωση. Τα πορίσματα των ιατροδικαστών είναι αντιφατικά, πολλοί δηλώνουν στις αρχές την ανικανότητά τους να συνθέσουν μια ενιαία εικόνα" (από το μπλογκ Κόκκινος Φάκελλος).

 

 

 

Φωτ. Dmitri Kessel (επιχρωματισμένη).

27

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Ανακαλύφθηκε Σαν Σήμερα / Η συναρπαστική ιστορία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος που ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 1902.
M. HULOT
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
5 Μαΐου 1821 – 200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ναπολέοντα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μέγας Ναπολέων: O μύθος του συναρπάζει ακόμα

Σκέψεις και ιστορίες για την προσωπικότητα του Μεγάλου Ναπολέοντα -που πέθανε σαν σήμερα- αποφεύγοντας τα πεδία των στρατιωτικών συρράξεων και ακολουθώντας μονοπάτια που συνέδεαν τα πεδία των προσωπικών μαχών του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Ο Καβάφης στην Αθήνα

Σαν Σήμερα / Η ιδιαίτερη, «περίπλοκη και κάπως αμφιλεγόμενη» σχέση του Καβάφη με την Αθήνα

Σαν σήμερα το 1933 πεθαίνει ο Καβάφης στην Αλεξάνδρεια: Η έντονη και πολυκύμαντη σχέση του με την Αθήνα αναδεικνύεται στην έκθεση του νεοαφιχθέντος Αρχείου Καβάφη στη Φρυνίχου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

15 σχόλια
http://vimeo.com/13155762 Φωτογράφοι που φωτογράφησαν τον Δεκέμβρη του 1944Πουλίδης Πέτρος,Τσακιράκης Βασίλης,Χαλκίδης Σπύρος,Παπαδήμος Δημήτρης,Βαφιαδάκης Γιώργος,Κουρμπέτης Κυριάκος,Τριανταφύλλου Δημήτρης,Φλώρος Δημήτρης,Φωτεινόπουλος Δημήτρης,Μάρτογλου Ευριπίδης,Αδελφών Μεγαλοοικονόμου,Ιωνάς Θωμά,Παπαϊωάννου Βούλα, -- φωτογράφος της UNRRAΧαρισιάδης Δημήτρης --διευθυντης του φωτογραφικου τομεα της αγγλικης υπηρεσιας προπαγανδας(A.G.I.S.photo unit/ A Greek Information Servise)Ελληνες φωτογράφοι εκ μέρους του στρατούκαι αγνώστοι....Εγγλέζοι στρατιωτικοί φωτογράφοι(Army Film and Photographic Unit/ A.F.P.U)Lambton-Cyril BurnOulds C. D.Hopkinson Peter /φωτοκινηματογραφιστηςHerbert Mc WilliamsMurrey SmithΕγγλέζοι φωτοδημοσιογράφοιGilmor G. R.Αμερικάνοι φωτογράφοιKessel Dmitri η ερευνα συνεχιζεται...http://eteriafotografizontas.blogspot.gr/2009/10/blog-post.html
Για να μην ξεχνούμε ποτέ τα θύματα τρομοκρατίας και να την καταδικάζουμε από όπου κι αν προέρχεται:Στο λήμμα Ελένη - Παπαδάκη - Βικιπαίδεια έχει δυο πολύ καλές παραπομπές για να μάθουμε περισσότερα για την ζωή, το ταλέντο και τον θάνατο αυτής της μεγάλης ηθοποιού. 1. Η αποκατάσταση της Ελένης Παπαδάκη κριτική στο βιβλίο του Πολύβιου Μαρσάν από τον Κοσμά Βίδιο (Το Βήμα) 2. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ζωή της μεγάλου ηθοποιού στο: http://theatro.wordpress.com/2006/05/Αποσπάσματα:«…Χρειάζεται να φανούμε μεγάλοι, να φανούμε τέλειοι(…)για να μπορέσουμε να ονομαστούμε χωρίς τύψεις, συνάδελφοι της Ελένης Παπαδάκη(…). Χάσαμε ένα απ’ το πιο τρανά κι απ’ τα πιο σπάνια καυχήματα της ελληνικής σκηνής-χάσαμε έναν καλό φίλο κι έναν ωραίο άνθρωπο(…). Κοιμήσου ειρηνικά, αγαπημένη φίλη…Ίσαμε επάνω δεν φτάνουν μήτε η αρρώστια μιας εποχής, μήτε μιας φυλής η παραφροσύνη. Μια λέξη ακόμα: συγχώρεσέ μας…» Αλέξης Σολομός, 28.11.1945Μνήσθητι Κύριε: Για την ώρα που η λεπίδα του φονιά άστραψε κι όλος ο Θεός της Τραγωδίας εφάνη.Μνήσθητι Κύριε: Για την ώρα που άξαφνα κι οι εννιά αδερφές, εσκύψαν να της βάλουνε των αιώνων το στεφάνι.Άγγελος ΣικελιανόςΗ ψυχή της Ελένης Παπαδάκη μπορεί να αναπαυθεί με τη συναίσθηση ότι εξετέλεσε τον προορισμό της, έστω κι αν δεν πρόφθασε να τον συμπληρώσει. Όσοι δημιουργούν και χαρίζουν ομορφιά, δεν ματαιοπονούν(…). Η Ελένη Παπαδάκη δεν πέθανε: Τότε οι νεκροί πεθαίνουνε όταν τους λησμονάνε, λέει ο ποιητής». Άλκης Θρύλλος , «Νέα Εστία», 1.10.1945
Δύο προσθήκες στα φωτογραφικά ντοκουμέντα:Η μία δείχνει ποια ήταν πραγματικά τα θύματα της οργάνωσης ΟΠΛΑ του ΚΚΕ.Ανάμεσά τους η φωτογραφία της νεκρής νεαρής τραγωδού Ελένης Παπαδάκη.Φωτογραφίες των θυμάτων των Δεκεμβριανών (πάνω από 56 χιλιάδες από τον άμαχο πληθυσμό):http://anarchypress.wordpress.com/2009/12/02/%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B1-1944-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE/ Οι φωτογραφίες των θυτών, του δολοφόνου της Παπαδάκη και η ομολογία του:http://istoria.forumotion.com/t1099-topicΣτα θύματα με υπεύθυνους απ' όλες τις πλευρές πρέπει να προσθέσουμε περίπου 45 χιλιάδες όμηροι της οργάνωσης ΟΠΛΑ που εξαφανίσθηκαν στα βουνά μετά την ήττα του τότε ΚΚΕ και αποχώρηση από την Αθήνα. Οι αριθμοί από την "Εθνική Αντίσταση" τόμος 5 σελίδες 1894-1896.
"Τα Δεκεμβριανά δεν ήταν αντίδραση κομμουνιστών. Ήταν η αγανάκτηση των παιδιών της γαλαρίας που έβλεπαν τους συντρόφους τους και τα όνειρά τους στα φέρετρα, από σφαίρες που ρίξαν δωσίλογοι και φασίστες, φορώντας γαλάζιους μανδύες εθνικοφροσύνης. Και όλα αυτά τα ελληνικά αποβράσματα με την επίσημη στήριξη του νεαρού τότε κράτους είχανε έναν εχθρό: την ψυχή των παιδιών της γαλαρίας”Μάνος Χατζιδάκις
"...Αν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο στην τραγωδία της Δεκεμβριανής σύρραξης, αυτό αναμφισβήτητα είναι η έκβασή της: η απομάκρυνση, δηλαδή, της προοπτικής μιας κομμουνιστικής επικράτησης με τραγικές συνέπειες για τη χώρα. Οπως όμως φάνηκε σύντομα, η έκβαση αυτή ήταν παροδική. H ήττα δεν έγινε μάθημα. Ο Στάλιν είχε καταλάβει, όπως είπε στον Δημητρόφ τον Ιανουάριο του 1945, πως «οι Ελληνες έκαναν βλακεία», όμως οι Ελληνες κομμουνιστές διακήρυσσαν ένα χρόνο αργότερα πως οι εξελίξεις «επιβεβαιώνουν περίτρανα το δίκαιο και ουσιαστικό περιεχόμενο του αγώνα αυτού του Δεκέμβρη». Τελικά, και οι δύο πλευρές παραβίασαν είτε το πνεύμα είτε το γράμμα της συμφωνίας της Βάρκιζας, οι μεν ανεχόμενοι τη βία των παρακρατικών συμμοριών, οι δε παρέχοντάς τους την ιδανική αφορμή ως προς αυτό, εφόσον είχαν κρύψει το καλύτερο κομμάτι του οπλισμού του ΕΛΑΣ. Χρειάστηκε να ακολουθήσει ένας νέος και καταστρεπτικός πόλεμος και δεκαετίες ανωμαλίας για να εγκαταλειφθεί οριστικά και στη χώρα μας πολιτική επιλογή της βίαιης ρήξης..."Ο κ. Στάθης N. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale.
Το ΚΚΕ δεν ήθελε να "αρπάξει την εξουσία με τη βία". Είχε την εξουσία και την παρέδωσε, αφοπλίζοντας τον ΕΛΑΣ στη Συνθήκη της Βάρκιζας, πράγμα αρκετά διαφορετικό. 'Οσο για το "άλλοθι", πως να μην συνδέσει κανείς τη σημερινή αχαλίνωτη "τρέλα" του κεφαλαίου με την απογοήτευση και την παραίτηση που προκάλεσε η τερατώδης σταλινική καρικατούρα της μαρξιστικής ουτοπίας ;
Μέχρι τον Οκτώβρη του 44 και την συμφωνία μεταξύ Στάλιν και Τσόρτσιλ όλος ο σχεδιασμός της εξουδετέρωσης των αντιπάλων αντιστασιακών μονάδων και η εφαρμογή του σχεδίου (εξόντωση ομάδας Ψαρού και άλλων) είχε σαν σκοπό την αρπαγή της εξουσίας με την βία σύμφωνα με τα σχέδια του Στάλιν. Μετά την συμφωνία με τον Τσόρτσιλ ο Στάλιν στάθηκε σε αναμονή, ποτέ δεν έδωσε το ΟΚ στον Ζαχαριάδη για εξέγερση αλλά χρησιμοποίησε την κατάσταση στην Ελλάδα, που μέχρι τέλος ήταν υπό τον έλεγχο του, σαν διαπραγματευτικό πιόνι σε περίπτωση που οι Άγγλοι αθετούσαν τον λόγο τους στην συμφωνία με τις χώρες κάτω από Σοβιετική επιρροή.Στην Πολωνία με πολύ στενές συμμαχικές σχέσεις με την Αγγλία (ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε για την Πολωνία) ο Τσόρτσιλ την παράτησε μετά τον πόλεμο στον Στάλιν χωρίς καμιά αντίρρηση παρά την αντίδραση και το σοκ των άλλων Άγγλων πολιτικών. Με την εκτέλεση χιλιάδων αξιωματικών του Πολωνικού Στρατού και τον διαμελισμό της χώρας μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν πριν την εισβολή των Γερμανών, η πλάστιγγα είχε γείρει για τους άτυχους Πολωνούς προς την πλευρά του κομμουνισμού.Υ.Γ.Αγαπητέ Σπύρο Θα συνεχίσουμε μια άλλη μέρα. Να δώσουμε τον χρόνο σε άλλους να ερευνήσουν, Google "εκτελέσεις οργάνωση ΟΠΛΑ Δεκεμβριανά Λαϊκά Δικαστήρια" AnonLib
πολύ καλό το άρθρο,μπράβο!όσο για τα σχόλια που κάνουν μερικοί νοσταλγοί,επειδή γράφουν αποσπασματικά γεγονότα κ σηκώνει μεγάλη κουβέντα ας μας πουν πρώτα τι έκανε ο γρίβας κ οι χίτες στην κατοχή,μήπως αντί να κυνηγάνε τους γερμανούς αυτοί σκότωναν τους αριστερούς με τις ευλογίες κ τα όπλα των άγγλων?δυστυχώς μετά ηρωοποιήθηκε με την εοκα στην κύπρο ο γρίβας κ ξέχασαν τα εγκλήματα που έκανε!η ιστορία έχει δείξει ότι όσοι υπερασπίζονται την πατρίδα σε καιρό ειρήνης στα δύσκολα γίνονται δωσίλογοι!
Ειναι μεγαλο λαθος να το λετε αυτο. Και ο ΕΛΑΣ και ο ΕΔΕΣ την πατριδα υπερασπιστηκαν στο ανταρτικο κατα των γερμανων κατακτητων.Μετα ομως τα στρατοπεδα χωριστηκαν.
Παρακαλώ, αγνοήστε το προηγούμενο σχόλιό μου - ακολουθεί διορθωμένο:Το απόλυτο κακό είναι ο φασισμός και ο ναζισμός και η απόλυτη κτηνωδία είναι η Σοά. Από εκεί και πέρα, δηλαδή μετά το Ολοκαύτωμα, αρχίζουν οι υποδιαιρέσεις των κτηνωδιών (γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις, σφαγές, εκτελέσεις, ακρωτηριασμοί, βασανιστήρια κλπ κλπ) όπου έχουν μερίδιο μέγα, όλες μα όλες ανεξαιρέτως οι πάσης φύσεως αριστεροδεξιές πολιτικές ιδεολογίες, αυταρχισμοί και τα τσογλάνια τους. Από την άλλη, προσωπικά, αντί να υπερασπίζομαι τον έναν ή την άλλο φονιά, επιλέγω να βρίσκομαι μονάχα δίπλα στα όποια θύματα, δεξιά ή και αριστερά, αναθεματίζοντας τα συνθήματα που ακόμη και σήμερα πρεσβεύουν ότι με βία θα έλθει ένας κόσμος καλύτερος (οποία πλάνη οικτρά!). Στη μνήμη όλων των θυμάτων και σκατά στο λάκκο όλων των φονιάδων! Μετά τιμής, Κάπα
Μην ξεχάσετε αγαπητή Κάπα την Γενοκτονία των Χριστιανών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Των Αρμενίων, (Ποντίων και Μικρασιατών) Ελλήνων, Ασσυρίων. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού όλης της χώρας τότε εξοντώθηκε με διάφορους τρόπους και το άλλο τέταρτο αναγκάστηκε να φύγει στην προσφυγιά.Ο Χίτλερ είχε το εγχειρίδιο της Γενοκτονίας λαών από τους Οθωμανούς και την Ιστορική ανοχή των υπόλοιπων εθνών.
Το απόλυτο κακό είναι ο φασισμός και ο ναζισμός και η απόλυτη κτηνωδία είναι η Σοά.Από εκεί και πέρα, δηλαδή μετά το Ολοκαύτωμα, αρχίζουν οι υποδιαιρέσεις των κτηνωδιών(γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις, σφαγές, εκτελέσεις, ακρωτηριασμοί, φασανιστήρια κλπ κλπ) όπου έχουν μερίδιο μέγα, όλες μα όλες ανεξαιρέτως οι πάσης φύσεως αριστεροειδείς πολιτικοί αυταρχισμοί και τα τσογλάνια τους.Από την άλλη, προσωπικά, αντί να υπερασπίζομαιτον έναν ή την άλλο φονιά, επιλέγω να βρίσκομαι δίπλα στα όποια θύματα, δεξιά ή και αριστερά και αναθεματίζοντας τα συνθήματα που ακόμη και σήμερα πρεσβεύουν ότι με βία θα έλθει ένας κόσμος καλύτερος (οποία πλάνη οικτρά!).Στη μνήμη όλων των θυμάτων και σκατά στο λάκκο όλων των φονιάδων!Μετά τιμής,Κάπα
Ο ελληνικός λαός πολύ γρήγορα από τη χαρά και τα πανηγύρια για την απελευθέρωση της χώρας, βρέθηκε αντιμέτωπος με τα σχέδια των Άγγλων για την εγκαθίδρυση ενός απόλυτα ελεγχόμενου από αυτούς πολιτεύματος. Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκαν με κάθε "προοδευτικό" και "δημοκρατικό" τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Με τους συνεργάτες των γερμανών, τους ταγματασφαλίτες, τη χωροφυλακή, τους χίτες, τους δοσίλογους. Απέναντι στον Αγγλικό κατοχικό στρατό που έφτασε να αριθμεί στην Αθήνα τους 40.000 άνδρες και δεν δίστασε να βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές, αλλά και τους ντόπιους συνεργάτες του, τους ταγματασφαλίτες και τους χίτες, όρθωσε ανάστημα το ΕΑΜ και το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της Αθήνας. Μαχητές, γέροι, παιδιά, νοσοκόμες έπεσαν ηρωικά σε μία άνιση μάχη για την ελευθερία και τη λαοκρατία. Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει, ή τις αλυσίδες ή τα όπλα.
Οι φωτογραφίες λένε την αλήθεια, δυστυχώς έχουν καπελωθεί με την προπαγάνδα από το μπλογκ Κόκκινος Φάκελλος χωρίς προφανώς την γνώση του Σπύρου Σταβέρη ότι ψεύδονται. Οι τρεις φωτογραφίες στο μέσο της σελίδας, με τις γραφικές αιματοσταγείς τεράστιες αφίσες στις κολόνες του κέντρου της Αθήνας, πριν ακόμη αρχίσουν τα Δεκεμβριανά, για τα "Λαϊκά Δικαστήρια" του ΕΑΜ υποδηλώνουν το τι θα ακολουθούσε. Τα πτώματα και οι τάφοι δείχνουν το αποτέλεσμα αυτών των μαϊμού δικαστηρίων. Οι χιλιάδες άμαχοι δολοφονημένοι είναι τα περισσότερα θύματα της "ανεξάρτητης" οργάνωσης του τότε ΚΚΕ με το όνομα ΟΠΛΑ που σκοπός της ήταν η σύλληψη, η συνοπτική ολιγόλεπτη δίκη, καταδίκη σε θάνατο, και η εκτέλεση όλων των αντιφρονούντων και μερικές φορές των οικογενειών τους. Οι ομαδικοί τάφοι βρίσκονται όλοι σε περιοχές που δρούσε ανενόχλητη η ΟΠΛΑ για πάνω από ένα μήνα μέχρι την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Μόνο ένα μικρό μέρος του κέντρου της Αθήνας, η λεωφόρος Συγγρού βρίσκονταν αμυνόμενες οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι λίγες Αγγλικές δυνάμεις, πριν την ενίσχυση τους με την απόβαση των Ινδικών στρατευμάτων της Κοινοπολιτείας.Από την Βικιπαίδεια:"Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών μέλη της οργάνωσης ΟΠΛΑ, δολοφόνησαν μεγάλο αριθμό αντιφρονούντων, υποστηρικτών του αστικού καθεστώτος, αλλά και αμφισβητιών της επίσημης κομματικής γραμμής του ΚΚΕ , μεταξύ των οποίων και πολλούς τροτσκιστές/αρχειομαρξιστές οι οποίοι χαρακτήριζαν τα Δεκεμβριανά ως σταλινικό πραξικόπημα. Στην περιοχή των διυλιστηρίων της ΟΥΛΕΝ έλαβαν χώρα εκατοντάδες εκτελέσεις. Ανάμεσα στα θύματα της ΟΠΛΑ ήταν η ηθοποιός Ελένη Παπαδάκη και ο πρύτανις του ΕΜΠ Ιωάννης Θεοφανόπουλος."http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%ACΣτο Σχιστό επίσης είχε στηθεί πρόχειρο στρατόπεδο ταχείας εκκαθάρισης όχι μόνο αντιπάλων αιχμαλώτων, απλών αστυνομικών που τους συνέλαβαν ξεχωριστά άοπλους, αλλά και οποιουδήποτε πολίτη που για διάφορους λόγους θεωρήθηκε ή κατηγορήθηκε δίκαια ή άδικα για μη πιστή συμμόρφωση στο πρότυπο που ήθελε το ΚΚΕ της εποχής εκείνης.Έτσι αν κάποιος είχε εκλεγεί σαν δημοτικός σύμβουλος αστικής παράταξης ή είχε κάποιο μαγαζί και δεν ήθελε να υποκύψει στους εκβιασμούς του γείτονα, μετά από κατάδοση και ψευδή μαρτυρία βρισκόταν σε χρόνο ρεκόρ να σκάβει κυριολεκτικά τον ίδιο του τον τάφο.Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν ήταν συνεργάσιμοι σαν πληροφοριοδότες για εκφοβισμό των άλλων εκτελέσθηκαν από τους πρώτους. Αυτή ήταν η ίδια τακτική που είχαν εφαρμόσει οι σταλινικοί στην Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του 20 και 30 έτσι η ΟΠΛΑ είχαν την εκπαίδευση, οργανωτική δομή, αλλά και δολοφονική αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση χιλιάδων, πολλοί απ' αυτούς το ίδιο το βράδυ της σύλληψης τους από το σπίτι τους.Κατοικημένες περιοχές και γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά και αργότερα της Θεσσαλονίκης ερήμωσαν με την δράση της οργάνωσης. Βέβαια τα αρχεία της οργάνωσης δεν έχουν βρει ακόμη το φως της Ιστορίας, εκτός από λίγους πρώην ΟΠΛίτες που τόλμησαν, και υπάρχει μυστικοπάθεια, οι Γερμανοί τουλάχιστον άφησαν λίστες με τον αριθμό και το όνομα των θυμάτων τους ενώ γνωρίζουμε βέβαια τα ονόματα των θυμάτων που εκτελέστηκαν δημόσια ή στο σπίτι τους.
'Εχω ξαναγράψει πως δεν αγνοώ τα εγκλήματα της ΟΠΛΑ. Οι συνοπτικές σταλινικές μέθοδοι "ρύθμισης" των διαφωνιών εντός και εκτός των αριστερών οργανώσεων έχουν προσφέρει το καλύτερο άλλοθι στο στρατόπεδο του "αντιολοκληρωτισμού". Αν κάτι όμως φανερώνουν τα Δεκεμβριανά, είναι κυρίως την πρόθεση των 'Αγγλων και του πολιτικού συνοθυλεύματος που υποστήριζαν να τελειώνουν το γρηγορότερο με την κατάσταση διπλής εξουσίας που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα μετά την Απελευθέρωση λόγω της δύναμης του ΕΑΜ, ένας στόχος που θα εκπλήρωναν εκμεταλλευόμενοι τη μόνιμα αμυντική στάση του ΚΚΕ απέναντι στο θέμα της εξουσίας.
Εξηγήστε παρακαλώ.Τι εννοείτε άλλοθι;Είναι σαν να λέτε ότι ο Στάλιν και οι άλλοι κομμουνιστές δικτάτορες, η τρομοκρατία που επέβαλλαν για δεκαετίες στον πληθυσμό της Σοβιετική Ένωσης και στις άλλες χώρες, τα εκατομμύρια θύματα, από την εξοντωτική πείνα - Γενοκτονία των Ουκρανών, την εξόντωση της Σοβιετικής αστικής, πολιτικής και στρατιωτικής τάξης την δεκαετία του 30, την εκτέλεση των συμμάχων τους ανεξάρτητων αριστερών και αναρχικών στον Ισπανικό Εμφύλιο και το αιματοκύλισμα της Ελλάδας, το στυγερό καθεστώς του Χότζα, ήταν το καλύτερο άλλοθι του καπιταλισμού;Ναι συμφωνώ τα εγκλήματα αυτά και πολλά άλλα ήταν το άλλοθι του "αντιολοκληρωτισμού" όπως τον λέτε.Δεν θέλω όμως να εξαπλωθώ σε άλλα θέματα παρά μόνο σαν δευτερεύοντα του άρθρου.Για τα Δεκεμβριανά και τον Εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε δεν είναι μόνο υπεύθυνος ο Στάλιν και ο Τσόρτσιλ που μοίρασαν με αξιοθαύμαστη ακρίβεια και "τιμιότητα" μεταξύ τους έθνη όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ελλάδα.Το σφάλμα είναι βασικά των Ελλήνων και των ηγετών τους από την Δεξιά μέχρι την Αριστερά που η διχόνοια τους έκανε χάνδρες στο κομπολόι των "προστάτιδων δυνάμεων". Που άφησαν να τους "παίξουν" στα δάκτυλα μέχρι να βάψουν τις χάνδρες στο αίμα.Το ΚΚΕ και η ηγεσία του έκανε το σφάλμα να προσπαθήσει να αρπάξει την εξουσία με την βία, ενώ τα άλλα Κ.Κ. το είχαν προειδοποιήσει να μην περιμένει βοήθεια. Η Δεξιά και η ηγεσία της έκανε τα δικά της σφάλματα, για να μην χάσει την εξουσία προτίμησε να χτυπήσει με περισσότερη βία, αντί να δώσει χέρι συμφιλίωσης στην ηττημένη πλευρά. Πολέμησαν και οι δυο πλευρές μέχρι εξόντωσης και απόλυτης υποταγής στους "συμμάχους".ΤΟ ΚΚΕ έχασε όλη την προσωρινή δημοτικότητα που είχε με την Αντίσταση, η δράση της ΟΠΛΑ και η συνέχιση των εξοντώσεων στην επαρχία το μίκρυνε ακόμη κι άλλο, το έκανε μισητό σε πολλούς, εκείνο υποτάχθηκε και έγινε πιόνι στην Σταλινική φιλοσοφία. Η Δεξιά έχασε μοναδική ευκαιρία για ειρήνη, αναστήλωση και συμφιλίωση της χώρας, την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, την αύξηση του πλούτου της χώρας. Αν δεν καταλάβαμε τι καταστροφή έγινε τότε, πως να αποφύγουμε το καταστροφικό λάθος του Διχασμού, θα οδηγηθούμε ξανά στην αυτοκαταστροφή.
Εως ποτε θα περιγραφετε τα γεγονοτα του Εμφυλιου μονοπλευρα κανοντας ηρωες τους κομμουνιστες, που προδοσανε την χωρα μας και πηγαν να μας κανουν Βουλγαρια; Εαν καποια στιγμη δεν βαλουμε τα γεγονοτα του Εμφυλιου κατω, τα συζητησουμε και τα κλεισουμε ειμαστε καταδικασμενοι να επαναλαβουμε τα ιδια.Ηδη νεες γενειες γαλουχουνται με ανακριβιες ενθεν και κειθεν. Και σεις συμβαλλετε σε αυτο. Το εχετε αναρωτηθει;
Αυτό κάνουμε Vardari, τα βάζουμε κάτω να τα συζητήσουμε χωρίς να αφήνουμε ανακρίβειες και παλιά μίση να μας διχάζουν.Όσο για το αν υπήρχαν ήρωες από την πλευρά των κομμουνιστών υπήρχαν αρκετοί που αντιστάθηκαν στους πράκτορες του Τίτο όπως τον Γκότσε, του Πέγιου, και την συμμορία τους, που ήθελαν την απόσχιση της Μακεδονίας από την Ελλάδα, για να φτιάξουν την λεγόμενη "Μακεδονία του Αιγαίου" μαζί με την Θεσσαλονίκη λίγο πριν αρχίσουν τα Δεκεμβριανά.Σλαβόφωνοι Μακεδόνες οπλαρχηγοί του ΕΛΑΣ, αργότερα εκτελέστηκαν με διαταγή του Τίτο για τις αντιρρήσεις τους στα σχέδια του Τίτο.
Ολα αυτα τα τρασγικοτατα πραγματα συνεβαιναν στην Ελλαδα οχι και τοσο παλια. Μετα την κατοχη, μετα το τελος του πολεμου με τους Γερμανους, οι ελληνες βρηκαν τον τροπο να σκοτωθουν μεταξυ τους! Ειναι απιστευτο το γεγονος οτι τα θυματα του εμφυλιου ηταν απειρως περισσοτερα απο αυτα των κανονικου πολεμου! Κι ομως, ολα αυτα ποτε δεν διδαχθηκαν στα σχολεια. Ποτε Δεν εμαθαν τα παιδια στα σχολεια ολες αυτες τις πληγες που ακομα εχουν αφησει βαθια τραυματα που βλεπουμε μεχρι και τις μερες μας. Αυτος ο λαος δεν θα μαθει ποτε απ'τα λαθη του! Πρωτιστως γιατι αρνειται να τα δει!!
Πάντως έλληνες ήταν όσοι αντιστάθηκαν και πολέμησαν για την ελευθερία και τη λαοκρατία, έλληνες ήταν και όσοι συνεργάστηκαν με τους γερμανούς πρώτα και με τους άγγλους στη συνέχεια...
Βασικος υπευθυνος για το οτι δεν μαθαμε τιποτα για ολα αυτα εμεις που γεννηθηκαμε αργοτερα, ειναι το ελληνικο κρατος και οι κυβερνησεις του μεχρι τη μεταπολιτευση, που ειχαν συμφερον να μη σκαλιζουν τα γεγονοτα, γιατι μαζι με τα τεκταινομενα του ΚΚΕ, θα αποκαλυπτονταν και τα εγκληματα του παρακρατους που ηταν δικο τους... χαϊδεμενο παιδι!
Συγκλονιστικες εικονες.Και συναμα θλιβερες.Δυστυχως το σαρακι της διχονοιασς και η μαχη για τη νομη της εξουσιας εχουν αφησει βαθεια σημαδια και μαυρες σελιδες στην ιστορια του τοπου.Και ο λαος πολλες φορες αντι να ειναι ενομενος στα δυσκολα σηκωνει με ευκολια το οπλο στο διπλανο του.