Ο Ai Weiwei σχεδίασε και παρουσιάζει τη σημαία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Ο Ai Weiwei σχεδίασε και παρουσιάζει τη σημαία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Facebook Twitter
«Ζούμε την αντανάκλαση της δεκαετίας του 1930 και είναι τρομακτικό»
0

Σπανίως απουσιάζει για πολύ καιρό από την επικαιρότητα ο διάσημος Κινέζος (αντιφρονών) καλλιτέχνης. Η σημερινή αφορμή όμως είναι αναμφισβήτητα συμβολική αφού σήμερα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της σημαίας που του ζητήσαν να σχεδιάσει επίσημοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και διεθνείς οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ανάθεση έγινε για να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επέτειο των 70 χρόνων από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με την προοπτική να κυματίσει αυτό το νέο σύμβολο σε δημόσιους οργανισμούς, σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα για μια εβδομάδα τον ερχόμενο Ιούνιο.

«Δεν θυμάμαι να υπήρξε ποτέ κάτι σαν επίσημο σύμβολο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» λέει κατά τη συνέντευξη που έδωσε στον Guardian στο στούντιο του στο Βερολίνο όπου βρίσκεται εξόριστος από το 2015. «Ήταν καιρός νομίζω», προσθέτει καθώς δείχνει μια σειρά από φωτογραφίες που αποτέλεσαν την έμπνευση για το σχέδιο που κοσμεί τη σημαία που δημιούργησε για τη βαρυσήμαντη επέτειο.

Όλο και λιγότερο μιλάμε πλέον για ανθρώπινα δικαιώματα. Αντίθετα χρησιμοποιούμε όρους όπως 'κοινές αξίες' για να μην προσβάλλουμε τις Κινεζικές αρχές με τις οποίες κάνουμε μπίζνες.

Πρόκειται για εικόνες που δείχνουν τις λασπωμένες πατημασιές προσφύγων που ανήκουν στο λαό των Ροχίνγκια που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πολιτεία Ρακίν της Μυανμάρ όπου κατοικούσαν, για να γλιτώσουν τη γενοκτονία από τον τοπικό στρατό και να αναζητήσουν άσυλο στο γειτονικό Μπαγκλαντές.

«Είναι πολύ δύσκολο φυσικά να εικονογραφήσεις με κάποιον τρόπο μια τόσο μεγάλη και αφηρημένη έννοια, αλλά σκέφτηκα ότι ένα τέτοιο αποτύπωμα συνδέει όλους όσους εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους: στην Αφρική, στο Αφγανιστάν, στο Μπαγκλαντές, οπουδήποτε. Δεν υπάρχει πιο ανθρώπινο ίχνος από μια πατημασιά».

Ο Ai Weiwei σχεδίασε και παρουσιάζει τη σημαία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Facebook Twitter
"Σκέφτηκα ότι ένα τέτοιο αποτύπωμα συνδέει όλους όσους εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Δεν υπάρχει πιο ανθρώπινο ίχνος από μια πατημασιά"

Ο Αι Γουέι Γουέι πιστεύει ότι οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης έχουν διαβρώσει μια κοινή αντίληψη που υπήρχε για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Όλο και λιγότερο άνθρωποι κάνουν λόγο πλέον για ανθρώπινα δικαιώματα μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου. Αντίθετα χρησιμοποιούμε όρους όπως 'κοινές αξίες' για να μην προσβάλλουμε τις Κινεζικές αρχές με τις οποίες κάνουμε μπίζνες».

«Οι άνθρωποι του 'πρώτου κόσμου' δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι ο τρόπος ζωής τους επηρεάζει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων παντού. Αυτοί που φτιάχνουν τα iPhones στην Κίνα δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα και καταλήγουν να πηδάνε από τα παράθυρα των εργοστασίων».

Ο Κινέζος εικαστικός πήρε μαζί του τον εννιάχρονο γιο του στο πρόσφατο ταξίδι του στο Μπαγκλαντές – στα πλαίσια ενός φιλμ που ετοιμάζει – όπως είχε κάνει και σε άλλα ερευνητικά ταξίδια του.

«Έχει έρθει μαζί μου στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων και στα πιο φτωχά γκέτο που έχω επισκεφτεί, από τη Μυτιλήνη ως τις περιοχές των καρτέλ στο Μεξικό. Δεν είναι ότι θέλω να διδαχτεί κάτι, αλλά με την έκθεσή του σε τέτοιου είδους πληροφορία έχει ήδη αναπτύξει μια ευαισθησία σχετικά με το τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Και επίσης έχει την ευκαιρία να με βλέπει να μαλώνω με κόσμο».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μαλώσω όπου κι αν βρεθώ. Ακόμα κι εδώ μαλώνω με Γερμανούς που μου λένε ότι θα έπρεπε να είμαι ευγνώμων που με 'πληρώνουν' για να μ' έχουν εδώ ως πρόσφυγα. Αυτή είναι η πραγματικότητα στη Γερμανία σήμερα, οι αφίσες που βλέπω στο δρόμο και λένε: 'Μπορούμε να κάνουμε τα δικά μας μωρά, δεν χρειαζόμαστε τους ξένους'. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ευρώπη γενικά και είναι πολύ τρομακτική γιατί μοιάζει ακριβώς με αντανάκλαση της δεκαετίας του 1930».

 

Με στοιχεία από τον Guardian

Συνεντεύξεις
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη με την Σιγκούρνι Γουίβερ

Οθόνες / Σιγκούρνι Γουίβερ στη LiFO: «Με εξίταρε να παίξω μια γυναίκα με έντονη σεξουαλική ζωή»

Στο «Master Gardener» του Πολ Σρέιντερ η αγαπημένη ηθοποιός δεν διστάζει να αναδείξει τη σεξουαλικότητά της, ενώ δηλώνει πως της αρέσει να πηγαίνει από την κωμωδία στο δράμα και από εκεί στο θρίλερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Στέφανος Ξενάκης: «Βίωσα ένα ατελείωτο ξέσκισμα. Και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα γδάρουν»

Βιβλίο / Στέφανος Ξενάκης: «Βίωσα ένα ατελείωτο ξέσκισμα. Και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα γδάρουν»

Ο γνωστός συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στη LiFO για τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψή του, τις μέρες που πέρασε στο κρατητήριο, και το τι συνέβη με τις πωλήσεις των βιβλίων του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ρούμενα Μπουζάροφσκα: «Όταν ερχόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να λέω ψέματα για το από πού είμαι»

Βιβλίο / Ρούμενα Μπουζάροφσκα: «Όταν ερχόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να λέω ψέματα για το από πού είμαι»

Η συλλογή διηγημάτων «Ο άντρας μου» (εκδ. Gutenberg) της συγγραφέα από τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτει αμείλικτα τον μισογυνισμό, χωρίς να χαϊδεύει πολιτικές ορθότητες, κι έχει αγαπηθεί πολύ στην Ελλάδα.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Lucile Peytavin: Στη Γαλλία η ανδρική βία στοιχίζει 95,2 δις ευρώ ετησίως

Βιβλίο / Lucile Peytavin: «Στη Γαλλία η ανδρική βία στοιχίζει 95,2 δισ. ευρώ ετησίως»

Η Γαλλίδα ιστορικός που εκπόνησε έρευνα για τα πραγματικά κόστη της τοξικής αρρενωπότητας στις οικονομίες των κρατών μιλά αποκλειστικά στη LiFO και αποκαλύπτει στοιχεία της έρευνάς της.  
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Το τελευταίο για το οποίο μπορώ να κατηγορηθώ είναι η αυταρέσκεια και η αλαζονεία»

Εκλογές 2023 / Κυριάκος Μητσοτάκης στη LiFO: «Αν η χώρα πάει καλά, πηγαίνουμε όλοι καλά»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εθνικές εκλογές, μιλά στη LiFO για τους κινδύνους της απλής αναλογικής, την άσκηση της εξουσίας, τα λάθη και τις δύσκολες στιγμές, τους νέους και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το «δεν υπάρχει εναλλακτική» βολεύει

Εκλογές 2023 / Μαριάνα Τσίχλη: «Το "δεν υπάρχει εναλλακτική" βολεύει»

Η γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας - Ανυπότακτης Αριστεράς και υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τον συνδυασμό ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες που βρίσκονται σήμερα σε ηγετικές κομματικές θέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κατερίνα Ευαγγελάτου

Θέατρο / Κατερίνα Ευαγγελάτου: «Δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για την καλλιτεχνική κοινότητα, με τρομερή αυταπάρνηση»

Η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κάνει έναν απολογισμό της πρώτης τριετίας της θητείας της, απαντά στην κακόβουλη κριτική και αποκαλύπτει τι θα δούμε στον «Ιππόλυτο» που ετοιμάζει για την Επίδαυρο.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Γιάννης Μαυρής «Το παλιό δικομματικό “εκκρεμές” δεν λειτουργεί πλέον»

Εκλογές 2023 / Γιάννης Μαυρής: «Οι δεσμοί των πολιτών με τα κόμματά τους είναι πλέον πολύ πιο χαλαροί και ευμετάβλητοι»

Ο Γιάννης Μαυρής, πολιτικός επιστήμονας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Public Issue, μιλά στη LiFO για τα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών και κάνει τις δικές του εκτιμήσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λίλιαν Μήτρου: Όταν κλικάρετε «συμφωνώ», χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε «πού» συμφωνείτε

Tech & Science / Λίλιαν Μήτρου: «Όταν κλικάρετε "συμφωνώ", χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε πού συμφωνείτε»

Η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλάει στη LiFO για το τι πραγματικά κάνει ο «αλγόριθμος» στη ζωή μας και πόσο κινδυνεύουν τα δικαιώματά μας απ’ όσα το αυτοματοποιημένο κράτος και οι ιδιωτικοί φορείς γνωρίζουν για εμάς.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ